close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Nutriție pentru SuperEroi



| Organizator:
    Asociatia Medicover
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Știm că elevii de astăzi sunt adulții de mâine, așa că bazele informațiilor esențiale, precum alimentația sănătoasă, se pun încă din copilărie, tocmai pentru ca ei să învețe că nutriția echilibrată este parte dintr-un stil de viață sănătos. Proiectul „Nutriție pentru SuperEroi“ a început cu câteva lecții pilot în școlile din cele două orașe, urmate apoi de numeroase lecții de nutriție interactive. Pe parcusul a două ateliere online, elevii clujeni și ploieșteni au avut ocazia să descopere, pe înțelesul lor, care sunt bazele alimentației sănătoase, cât de ușor poți avea o dietă echilibrată și care sunt beneficiile pe pe termen lung ale acesteia. Inițiativa noastră a avut la bază o nevoie de mare actualitate, anume cea de informare a elevilor cu privire la aspectele unei alimentații sănătoase și echilibrate.

| Scopul proiectului
    Concepute într-un mod interactiv, cu rebusuri, provocări, supereroi, informațiile au venit în sprijinul elevilor și i-au învățat să deprindă obiceiuri bune privind ceea ce aleg să pună în farfurie. Asta mai ales în contextul actual când tentațiile alimentare nepotrivite sunt la tot pasul, iar tendința specifică vârstei este de a face mai repede alegeri nu tocmai pozitive. Ambele ateliere online au cuprins atât partea de informații prezentată pe înțelesul lor, cât și partea de interactivitate realizată prin jocuri/rebusuri amuzante, care a avut ca scop o mai bună memorare a informațiilor.

Nutriție pentru SuperEroi Nutriție pentru SuperEroi Nutriție pentru SuperEroi

| Acoperire
    Cluj-Napoca (Cluj), Ploiești (Prahova)

| Rezumat
    Proiectele desfășurate în cei peste 7 ani de existență ai Asociației Medicover în numeroase unități de învățământ din țară au arătat că elevii nu au acces prin curricula școlară la informații privind alimentația sănătoasă. Drept urmare riscul de a face alegeri alimentare necorespunzătoare este unul ridicat, la fel ca și predispoziția de a dezvolta în timp numeroase afecțiuni asociate unei alimentații neechilibrate. Pornind de la aceste aspecte am creionat, apoi am pus bazele unui proiect interactiv, care să vină în sprijinul elevilor și care prin joc să-i învețe pe copii despre alimentația sănătoasă, noțiuni pe care ei să le cunoască de la vârste mici și pe care să le pună în practică pe măsură ce cresc. Astfel a luat naștere proiectul „Nutriție pentru SuperEroi“. Lansat în noiembrie 2022, creat împreună cu nutriționist-dieteticienii Erika Deac și Ioana Mesea și beneficiind de implicarea unei echipe de specialiști în nutriție, acesta a luat forma unor ateliere gratuite de nutriție online pentru elevii clujeni și ploieșteni de clasa a IV-a, pline de jocuri și personaje distractive. Concepute într-un mod interactiv, cu rebusuri, provocări, supereroi, informațiile au venit în sprijinul elevilor și i-au învățat să deprindă obiceiuri bune privind ceea ce aleg să pună în farfurie. Asta mai ales în contextul actual când tentațiile alimentare nepotrivite sunt la tot pasul, iar tendința specifică vârstei este de a face mai repede alegeri nu tocmai pozitive. Ambele ateliere online au cuprins atât partea de informații prezentată pe înțelesul lor, cât și partea de interactivitate realizată prin jocuri/rebusuri amuzante, care a avut ca scop o mai bună memorare a informațiilor dobândite.

| Date beneficiari direcţi
    ): După mai bine de un an de la lansare, proiectul a avut parte de rezultate notabile. Numărul elevilor din Cluj-Napoca și Ploiești care s-au bucurat de informațiile împărtășite prin intermediul atelierelor nutriționale „Nutriție pentru SuperEroi“ se apropie de 4.000, fiind implicate 153 de cadre didactice de la 56 de școli.

| Activitati
    Faptul că lecțiile elementare de nutriție nu sunt atât de prezente în școli ne-a motivat să luăm atitudine și să venim cu o alternativă prietenoasă și creativă, care a vorbit pe înțelesul copiilor: „Nutriție pentru SuperEroi“. Prin personaje inedite și activități interactive, celor mici nu doar că le-a fost menținută atenția, însă le-a fost stimulat și interesul pentru o alimentație corectă, ceea ce a făcut ca procesul de asimilare a informațiilor să fie facilitat. Încă de la începutul proiectului ne-am dorit să ajungem în cât mai multe unități școlare din cele două orașe alese pentru desfășurare, lucru realizat treptat, uneori prin prezența fizică în sălile de clasă din școli, alte dăți prin intermediul workshop-urilor online. Știm că orice schimbare începe cu pași mici, dar siguri, iar noi, Asociația Medicover, ne-am dorit să fim printre cei care fac pași în direcția bună, cea spre un stil de viață echilibrat, pentru o generație de adulți mai sănătoși, mai conștienți privind obiceiurile alimentare. Beneficiarii direcți ai proiectului „Nutriție pentru SuperEroiׅ“ au fost toți elevii de clasele a IV-a din Ploiești și Cluj, iar în mod indiect toate informațiile valoroase despre ceea ce o alimentație echilibrată presupune au ajuns la sutele de cadre didactice de la clase, cât și la miile de părinți care au aflat acasă, de la copiii lor, „secretele“ unei alimentații sănătoase.

| Rezultatele proiectului
    După mai bine de un an de la lansare, proiectul a avut parte de rezultate notabile. Numărul elevilor din Cluj-Napoca și Ploiești care s-au bucurat de informațiile împărtășite prin intermediul atelierelor nutriționale „Nutriție pentru SuperEroi“ se apropie de 4.000, fiind implicate 153 de cadre didactice de la 56 de școli. Pe perioada proiectului au existat și multe alte clase, din alte unități școlare, care au aflat de atelierele interactive și care au dorit ca și elevii lor să beneficieze de cunoștințele de bază în ceea ce privește un stil alimentar sănătos. Deși proiectul „Nutriție pentru SuperEroi“ a fost creat de Asociația Medicover împreună cu nutriționist-dieteticienii Erika Deac și Ioana Mesea, din echipă au făcut parte alți 6 specialiști în nutriție care le-au explicat copiilor pe înțelesul lor, într-un mod intercativ, cum se combină corect alimentele, cum arată o farfurie sănătoasă, care sunt grupele alimentare recomandate pentru o bună dezvoltare, cât și beneficiile alimentelor pe care le punem în farfurie zi de zi.

| Parteneri
    Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Ploiești

| Despre organizator
    Asociația Medicover România a fost înființată în anul 2016, cu ajutorul Fundației Medicover. Ambele sunt patronate de Fundația Christina și Jonas af Jocknick. Mai pe scurt, Asociația Medicover este o mână de oameni ce, prin acțiunile lor, încearcă să aducă un strop de schimbare în bine în jur, să promoveze și să sprijine adoptarea unui stil de viață sănătos cu tot ceea ce el presupune.

| Website proiect
    Nu este cazul.



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes