close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campanie Aerlive



| Organizator:
    Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Bucurestiul este una dintre cele mai poluate capitale ale Uniunii Europene, cu cel mai mare cost asociat poluarii, de peste 3000 euro/cap de locuitor. Este, de asemenea, condamnat la Curtea de justitie a UE pentru depasiri frecvente ale poluantilor atmosferici si esec sistemic in monitorizarea poluarii. In Romania mor anual 29.000 de oameni prematur, din cauza poluării. In acest context, in 2019 a luat nastere Aerlive, platforma colaborativa de monitorizare a calitatii aerului, care, de la 10 senzori in 2019 a ajuns in 2023 la a integra peste 100 de senzori care dau date in timp real despre calitatea aerului. Platforma are o vizibilitate importanta, iar rapoartele anuale realizate de echipa Aerlive si Ecopolis sunt cele mai importante surse de informare asupra situatiei poluarii din Bucuresti.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a populariza informatiile cu privire la calitatea aerului, in randul cetatenilor din Bucuresti. Obiectivele proiectului au fost realizarea si promovarea aplicatiei de mobil Aerlive, realizarea unei analize aprofundate asupra poluarii cu oxizi de azot prin derularea unei campanii de masurare cu filtre pasive si extinderea comunitatii de sustinatori Aerlive in randul studentilor la Politehnica si implicarea acestora in activitati ale societatii civile.

Campanie Aerlive Campanie Aerlive Campanie Aerlive

| Acoperire
    Bucuresti

| Rezumat
    În 2023 prin proiectul Campanie Aerlive ne-am propus consolidarea platformei Aerlive, ca fiind cea mai relevanta platforma cu informatii privind poluarea din Bucuresti. Astfel am lansat aplicatia de mobil Aerlive, instrument relevant pentru verificarea calitatii aerului, ce transmite date in timp real de la peste 100 de senzori de monitorizare a calitatii aerului din Bucuresti si Ilfov. Aplicatia mai contine date istorice si analize ale calitatii aerului si informatii practice pentru cetateni. Pe langa promovarea aplicatiei am demarat o campanie cu voluntari, pentru monitorizarea dioxidului de azot- principalul poluant din trafic, cu ajutorul unor filtre pasive amplasate in 60 de locatii din Bucuresti. Filtrele pasive au fost amplasate cu ajutorul a 12 voluntari in prima faza. Faza doi a constat in reducerea numarului de locatii monitorizate la 20, unde au fost amplasate filtre lunar, timp de un an cu ajutorul unui intern platit. Datele au fost incluse in Raportul anual asupra calitatii aerului, emis de Ecopolis. O alta activitate importanta a proiectului a constat in organizarea a 3 Student talks cu peste 100 de studenti din cadrul Politehnicii Bucuresti. Temele abordate au fost problemele de poluare din Bucuresti, iar din randul studentilor participanti au fost selectati voluntarii si internul din campania de monitorizare. Campania de promovare a aplicatiei Aerlive cat si comunicarea constanta au dus la un reach de peste 700.000 de bucuresteni informati cu privire la calitatea aerului.

| Date beneficiari direcţi
    Peste 2000 de bucuresteni au descarcat aplicatia de mobil, gratuit pana la finalul lui 2023. 100 de studenti au participat la Student Talks. 1 student a devenit intern platit in cadrul Ecopolis. 12 voluntari au participat la campania de monitorizare cu filtre pasive.

| Activitati
    Realizarea aplicatiei Aerlive. Lansarea si promovarea aplicatiei, prin campanii media si comunicara social-media. Campanie de monitorizare cu filtre pasive si analiza dioxidului de azot din Bucuresti. Crearea unui grup de voluntari si selectionarea unui intern pentru campania de monitorizare NO2. Organizarea Student Talks- serie de discutii cu studentii din cadrul Politehnicii Bucuresti, pe teme de calitate a aerului, dar si alte teme de mediu. Lansarea Raportului anual Starea calitatii aerului in Bucuresti, in 2023. Campanii de comunicare.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a reusit sa consolideze Aerlive ca fiind cea mai de incredere sursa de informare privind calitatea aerului, pentru bucuresteni. Peste 2000 de cetateni au downloadat aplicatia pana la finalul lui 2023. 100 de studenti au fost informati si au participat la discutii privind calitatea aerului, dintre care 12 au participat direct la activitatile proiectului, iar unul a fost angajat ca intern platit in timpul proiectului. 700.000 de bucuresteni au fost informati cu privire la aplicatia Aerlive, prin intermediul campaniilor media.

| Parteneri
    Ecopolis, 2 Celsius, Politehnica Bucuresti- Facultatea de Chimie, Platforma de mediu pentru Bucuresti, initiata de Fundatia Comunitara Bucuresti si ING Bank

| Despre organizator
    Ecopolis este o organizatie de mediu, care de aproape 15 ani lupta pentru un mediu mai curat, prin dezvoltarea de proiecte si derularea de campanii care propun schimbari de comportamnete si adoptarea unor politici publice coerente pentru o calitate a vietii mai buna pentru cetateni. În ultimii 5 ani Ecopolis este dedicata luptei pentru un aer mai curat, in special prin coordonarea celei mai importante platforme civice de monitorizare a calitatii aerului: Aerlive.ro.

| Website proiect
    www.aerlive.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes