close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Invizibilii



| Organizator:
    Asociatia The Social Incubator
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Un studiu realizat de Asociația Provident pentru Educație a revelat 6 mari categorii sociale aflate în risc de sărăcie și excluziune socială: fermierii de subzistență, micii antreprenori în risc de sărăcie și excluziune socială, muncitorii la negru, familiile monoparentale, șomerii între 55 și 64 de ani și pensionarii în risc de sărăcie și excluziune socială. Din rândul acestora o parte necesită implicare activă pe piața muncii, pentru a facilita ta incluziunea lor în comunitate.
„Invizibilii” a fost implementat din dorința de a crește șansele de angajabilitate și integrare pe piața muncii a persoanelor șomere cu vârstă de peste 55 de ani, a părinților din familii monoparentale și a lucrătorilor la negru.


| Scopul proiectului
    Anul acesta, la prima ediție „Invizibilii” ne-am propus să ajungem în 5 județe din țară și minim 500 beneficiari participanți.
În ceea ce privește intervenția noastră, obiectivele au constat în oferirea de suport vocațional individual celor aflați în impas profesional și posibilitatea de a accesa locuri de muncă potrivite nevoilor. De asemenea, am vrut ca beneficiarii să aibă și o platformă online unde să acceseze resurse informaționale, sub forma site-ului www.invizibilii.ro. Periodic urma să încărcăm articole scurte și concrete care să adreseze soluții la dificultățile pe care le întâmpină.


Invizibilii Invizibilii Invizibilii

| Aria geografica
    Vaslui, Mureș, Galați, Buzău, Arad, Hunedoara

| Rezumat
    România a încheiat 2022 cu 464.400 de şomeri. Printre județele cu rata cea mai ridicată de șomaj se numără Buzău, Galați, și Vaslui. Invizibilii este un proiect de integrare socioprofesională dedicat familiilor monoparentale, șomerilor cu vârsta peste 55 de ani și lucrătorilor fără forme legale. Implementat la nivel național, programul constă în ateliere de angajabilitate și noțiuni de educație financiară, urmate de consiliere vocațională și consiliere psihologică (la cerere). Pentru o conexiune permanentă cu beneficiarii, a fost creată platforma online www.invizibilii.ro, care oferă resurse gratuite pentru angajabilitate, un agregator de locuri de muncă publicate online, precum și o aplicație de realizare a unui CV. Proiectul a ajuns la 631 de beneficiari din cele 6 județe. Au fost susținute 22 de ateliere pe teme precum angajabilitate, responsabilitate financiară, gestionare a emoțiilor. Platforma invizibilii.ro a avut 59.000 de accesări unice.

| Date beneficiari direcţi
    631 beneficiari participanți

| Activitati
    Călătoria „Invizibilii” a început prin stabilirea unor parteneriate strategice cu autoritățile locale relevante, precum Agențiile de ocupare a forțelor de muncă din județele țintă, primării din satele și comunele cu rata de angajabilitate scăzută, Direcții de asistență socială. În urma acestor legături create, trainerii The Social Incubator au început susținerea celor 22 de ateliere ce aveau teme precum: angajabilitate, legislația muncii, calificare și recalificare profesională, educație financiară. Ne-am dorit ca participanții din proiect să fie la curent cu modificările recente din legislație și cu oportunitățile de angajare și reprofilare din zona lor.
După desfășurarea atelierelor, participanții au completat un chestionar de evaluare inițială ce ne-a ajută să personalizăm intervenția în funcție de nevoile și resursele actuale.
Pe parcurs, s-a lucrat la dezvoltarea platformei invizbilii.ro, prin adăugarea unui chatbot care a făcut utilizarea mai facilă și prietenoasă, dar și prin conținut relevant și axat pe nevoile informaționale identificate.
Consilierii vocaționali au susținut sesiuni individuale cu participanții doritori pentru a întocmi CVul, pentru a identifica locuri de muncă potrivite, a explora opțiunile ce întâlneau criteriile unui loc de muncă potrivit. Cei care s-au angajat, au fost monitorizați pe parcursul procesului de angajare și adaptare la noul mediu de lucru.


| Rezultatele proiectului
    631 de participanți au luat parte la prima ediție Invizibilii, depășind astfel numărul așteptat. Proiectul a ajuns în șase județe din țară și a facilitat transferul de informații prin 22 de ateliere. Pe lângă aceasta, atelierele au fost și un bun prilej de socializare între participanți. O parte dintre ei ne-au împărtășit că se simt încurajați și nu se mai simt singuri într-o situație care pare a fi fără scăpare. Unii au trăit cu convingerea că doar ei trec prin astfel de greutăți, dar datorită Invizibilii au avut oportunitatea să cunoască membri din comunitate cu obstacole similare. Au avut loc 264 de sesiuni individuale de consiliere, iar platforma www.invizbilii.ro a fost accesată de 59 000 de ori.

| Bugetul
    245 LEI

| Parteneri
    Asociația Provident pentru educație, AJOFM Galați, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, Direcția de Asistență Socială Vaslui, AJOFM Vaslui, DGASPC Buzău, DGASPC Mureș, DAS Mureș, Liceul Tehnologic „Radu Negru” Galați, Liceul Tehnologic Agricol Cudalbi

| Despre organizator
    Asociația The Social Incubator este o organizație non-profit, înființată de către un grup de profesioniști care și-au dorit să creeze o platformă pentru inițiativele cu impact social semnificativ în viața persoanelor din medii defavorizate, cu accent pe tinerii instituționalizați. Asociația își îndreaptă eforturile spre a înlesni procesul tranzițional al acestor tineri spre a deveni adulți independenți, punându-le în valoare aptitudinile și calitățile.

| Website proiect
    https://www.invizibilii.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes