close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Post-Pandemic Narratives 2040 - Artifacts from the Future of Truth



| Organizator:
    Asociatia Monomyths
| Sectiune:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Pandemia a acutizat o serie de probleme majore ale societatii, mediul online devenind un teren si mai fertil pentru dezinformare, manipulare, bule ideologice si propagarea teoriilor conspiratiei, odata cu dorinta oamenilor de a cauta certitudini si ideologii care le pot da senzatia de control intr-o lume guvernata de (si mai multa) incertitudine. Tinerii sunt un grup extrem de vulnerabil, nu poseda instrumentele necesare pentru a naviga aceasta realitate complexa, riscand sa devina victime ale dezinformarii si extremismului. In acelasi timp, ei sunt vectori excelenti de schimbare in randul celor de aceeasi varsta cu ei si al familiilor.
Proiectul, implementat de asociatiile Monomyths si Young Initiative, propune astfel diferite scenarii despre cum va arata anul 2040 folosind metodologii din sfera foresight (prospectiva startegica).


| Scopul proiectului
    Consolidarea rolului ONGT in implementarea de actiuni de identificare si combatere a dezinformarii si discriminarii in lucrul cu tinerii.
O1:Implicarea a 300 de tineri in dezvoltarea a unui studiu prospectiv si a unui manual de interventie in vederea combaterii dezinformarii si discriminarii.
O2:Capacitarea a 20 ONG si a 20 tineri multiplicatori de a forma min. 600 tineri in vederea adoptarii unor comportamente si atitudini de combatere a dezinformarii si discriminarii.
O3:Diseminarea rezultatelor privind introducerea studiului viitorului in contexte educatioanle in rândul decidenților publici


Post-Pandemic Narratives 2040 - Artifacts from the Future of Truth Post-Pandemic Narratives 2040 - Artifacts from the Future of Truth Post-Pandemic Narratives 2040 - Artifacts from the Future of Truth

| Acoperire
    Bucuresti, Iasi, Cluj, Baia Mare, Calarasi, Buzau, Bistrita, Baicoi, Onesti, Slatina, Medgidia, Murfatlar, Iasi, Dragasani, Roznov, Petrosani, Reghin, Barlad, Macin, Botosani, Marginea (Suceava), Pitesti, Valea Cucului (Prahova), Mahmudia (Tulcea), Ramnicu Sarat, Ramnicu Valcea, Ploiesti, Slatina, Maciseni (Galati), Gornet-Cricov (Prahova), Tomesti (Iasi).

| Rezumat
    Criza dezinformarii si manipularii in mediul online experimentata in urma pandemiei a fost o oportunitate sa analizam si descriem scenariile posibile de viitor in ceea ce priveste o serie de puncte vulnerabile scoase la iveala accentuat in ultimii ani, prin folosirea unei metodologii potrivite.
Obiectivele noastre au fost atinse si au urmarit:
Implicarea a 300 de tineri in dezvoltarea, cu ajutorul unei metodologii inovatoare complexe, a unor scenarii de viitor pentru orizontul 2040 (“Studiu prospectiv Artifacts from the Future of Truth 2040” - disponibil atat in limba romana - https://drive.google.com/file/d/1UGJZp7GExM_AlewTx92A7uV6POaV64DQ/view, cat si in limba engleza - https://drive.google.com/file/d/1m3RMysIpUcFcmAGXx2iiAP-bt-yfvofu/view?usp=sharing) si a unui manual de interventie in vederea combaterii dezinformarii si discriminarii (“Future of Truth 2040 Toolkit”) pentru apropierea de scenariul 2040 dorit, de asemenea disponibil in limba romana (https://drive.google.com/file/d/1l3qT4Q36HbnNmVkfOnGUA-8VZnQLdMEV/view?usp=sharing) si in limba engleza (https://drive.google.com/file/d/1QEzc2KreD1om_TONgy6svj3cPoRvtLxv/view?usp=sharing)
Capacitarea a min. 20 de ONG-uri si a min. 20 de tineri multiplicatori de a sensibiliza si forma min. 600 tineri in vederea adoptarii unor comportamente si atitudini proactive de combatere a dezinformarii si discriminarii. In total, peste 1000 de tineri din toata tara au luat parte la aceste ateliere.
Identificarea si diseminarea recomandarilor pentru decidentii publici si privati (institutii publice, ONG-uri, companii) sub forma unui White Paper privind elaborarea unui plan de interventie care sa vizeze masuri la nivel de politici de tineret Future of Truth 2040.


| Date beneficiari direcţi
    - 20 mentori din mediul ONG si 20 tineri multiplicatori cu rol activ in combaterea dezinformarii si discriminarii, acestia fiind cei care interactioneaza cu un public larg de tineri “la firul ierbii”;
- peste 1000 tineri (25% din mediul rural/urban mic) provenind din toate zonele tarii


| Activitati
    1. Elaborarea studiului prospectiv Artifacts from the Future of Truth 2040: Cercetarea, elaborarea de scenarii și crearea artefactelor din viitor care detaliază cum ar putea arată și cât de răspândite vor fi teoriile conspirației, cum se va manifestă discriminarea, inclusiv aspecte legate de stereotipuri și de viitorul corectitudinii politice etc.
2. Dezvoltarea Future of Truth Romania 2040 Intervention Toolkit: pornind de la studiul prospectiv si identificarea posibilelor scenarii de viitor, a fost elaborat toolkit-ul “Are you ready for the future?”, un manual interactiv stil comic-book cu misiuni și studii de caz adaptate pentru lucrul cu tinerii din zona de foresight și viitorul adevărului. Complementar manualului am elaborat si o serie de postere grafice atractive si o serie de videoclip-uri care sa prezinte scenariile de viitor intr-un mod cat mai incluziv si usor de inteles pentru tineri. Acestea au fost integrate in platforma de invatare Monomyths Learning si pot fi accesate aici: https://learning.monomyths.ro/course/view.php?id=7.
3. Dezvoltarea rețelei naționale de 20 mentori din ONGuri și 20 tineri multiplicatori care au implementat metodologia Artifacts from the Future prin intermediul organizarii a peste 40 de ateliere tematice pornind de la conținutul toolkit-ului “Are you ready for the future?” desfășurate in rândul a peste 1000 de elevi de liceu si studenți.


| Rezultatele proiectului
    -20 de mentori si 20 de tineri multiplicatori au fost sensibilizati si formati in metodologia Artifacts from the Future of Truth, echipati cu competentele necesare sensibilizarii tinerilor (prin prezentarea scenariilor de viitor) si motivati pentru implementarea unor programe educative de implementare a metodelor de foresight si creare a scenariului dorit Future of Truth 2040.
-Implementarea a 40 de programe de co-creare pentru peste 600 de tineri elevi care au constat in 2 sesiuni pentru: (1) consultare si verificare a perceptiilor tinerilor asupra artefactelor si (2) atelier de co-creare a scenariilor de viitor impreuna cu tinerii activitatile s-au finalizat cu integrarea perceptiilor acestora și propunerea unor masuri de sprijin pentru includerea in toolkit-ul de interventie si elaborarea Cartii Albe pentru sensibilizarea decidentilor publici si privati.
-Elaborarea unui studiu prospectiv conținând artefacte ilustrate si povestite din viitor, pentru fiecare scenariu de viitor creat pentru Future of Truth 2040 (continuare, transformare, colaps, nou echilibru, aspirational), continand animatie, elemente de grafica atractiva pentru tineri astfel incat tinerii sa isi poata imagina si intelege scenariul respectiv.
-Dezvoltarea Future of Truth Romania 2040 Intervention Toolkit, un manual interactiv stil comic-book cu misiuni și studii de caz adaptate pentru lucrul cu tinerii din zona de foresight și viitorul adevărului.
-40 de ateliere de constientizare si dezvoltare a competentelor antidezinformare/antidiscriminare pentru tineri pornind de la metodele integrate in toolkit.


| Parteneri
    Asociatia Monomyths, Asociatia Young Initiative, Future Station.

| Despre organizator
    Asociația Monomyths este o organizație de tineret non-profit creată în 2014 de lucrători de tineret și designeri educaționali din București. Proiectăm experiențe internaționale de învățare axate pe creșterea personală, dezvoltarea abilităților esențiale și facilităm procese creative în care tinerii și lucrătorii de tineret din întreaga lume pot crește organic.
Dezvoltarea și învățarea tinerilor este complexă si încercăm să ne adaptăm constant intervențiile conform nevoilor in schimbare.


| Website proiect
    https://www.monomyths.ro/project/post-pandemic-narratives-2040-artifacts-from-the-future-of-trut/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes