close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Aspire



| Organizator:
    Aspire for Education
| Categorie:
    Proiecte pentru tineret
| Problema de fond
    Intr-un raport din anul 2010 al companiei de consultant Mckinsey & Co Romania se situeaza printre tarile cu un sistem de invatamant sub medie, obtinand valoare 2 (mediu) pe o scara de la 1 (slab) la 5 (excelent). Cu toate acestea, anual, elevii si studentii romani obtin rezultate remarcabile in concursurile si olimpiadele internationale sau se remarca prin initiative si proiecte care au impact major in comunitatile in care acestia traiesc. Comparand aceste doua aspecte, am identificat nevoia unui program alternativ in care elevii si studentii excelenti sa poata avea acces la studii de caz condusi de profesori de la Harvard sau Berkely, dar si la o comunitate de oameni ce au obiective si interese commune, care dezvolta proiecte, colaborari, parteneriate, atat pe plan national cat si international.

| Scopul proiectului
    Scopul Aspire este sa descopere, sa dezvolte si sa conecteze in fiecare an 100 de tineri definiti prin excelenta, ce au demonstrat potential mare de leadership.
Obiectivele sunt: constientizarea si mobilizarea participantilor si stimularea initiativei si a spiritului antreprenorial al acestora, prin realizarea de initiative antreprenoriale sau proiecte cu impact major in societate; crearea unei comunitati crescande de tineri proactivi, cu idei inovative, care sa formeze si sa reprezente in viitorul apropiat masa critica a transformarii socio-economice a Romaniei.


Aspire Aspire Aspire

| Aria geografica
    Toate orasele Romaniei si Europa

| Rezumat
    In urma analizarii indeaproape a sistemului educational romanesc, am identificat o problema reala in ceea ce priveste stimularea gandirii creative a elevilor si studentilor, acesta fiind mai degraba orientat spre insusirea unor atitudini si aptitudini improprii, si nu spre descoperire. Mai mult, tinerilor romani le lipseste dimensiunea globala a educatiei, potentialul de interconectivitate si interculturalitate. In acelasi timp, am identificat o noua generatie de studenti exceptionali, insufletita de idei inovatoare, care printr-o gandire critica si practica pot deveni propulsorul societatii actuale.
De aceea am creat Aspire, proiect a carui implementare dureaza 7 luni si se concretizeaza prin 2 programe desfasurate simultan – Aspire Academy – program de 8 zile pentru studenti, aflat in 2013 la a treia editie si Aspire High School – program de 4 zile pentru elevi, aflat la prima editie.
In cadrul celor doua programe, participantii la workshop-uri in care adopta idei ale modelului educativ al marilor universitati americane si europene, le imbina cu cele existente in institutiile romanesti de invatamant si creaza un mix original, unic. In acelasi timp, ei interactioneaza cu antreprenori sau manageri ai unor companii importante din Romania si cu specialisti din varii domenii de activitate, iar reteaua creata in cadrul celor doua programe este baza unor proiecte ulterioare. A treia componenta este de Authentic Leadership Development, un program care ii ajuta pe participanti sa-si descopere punctele forte si sa le exploateze in activitatile lor.
Rezultatele noastre se traduc in motivatia cu care participantii au plecat din Aspire, motivatie valorizata si concretizata in varii proiecte, initiative si colaborari ulterioare, cu mare impact in societatea romaneasca.


| Date beneficiari
    Echipa de organizare Aspire se imbogateste cu participantii editiei din anul respectiv. Astfel, in acest moment, toate echipele sunt conduse de absolventi ai editiei 2011, insa au in componenta lor participanti din 2013: 6 persoane in echipa de logistica (2 elevi de liceu si 4 studenti); 2 in echipa de finante (studenti) si 9 in echipa de marketing (3 studenti si 6 elevi).
Reprezentand majoritatea din cadrul echipelor noastre departamentale, acestia au un rol crucial in dezvoltarea programelor, atat in ceea ce priveste organizarea si implementarea programelor in sine, dar si aducerea unor elemente de noutate care sa le dezvolte de la an la an.


| Rezultatele proiectului
    
Cea de-a treia editie Aspire a reunit in total 80 de participanti, acest lucru rezultand intr-o crestere substantiala a numarului total de alumni din Comunitatea Aspire, care are acum 200 de Alumni. Alaturi de acestia s-au aflat un numar de 20 de profesori, speakeri si adviseri, dar si membrii ai echipei de organizare, interactiunea dintre ei fiind extrem de valoroasa, in contextul in care incubatoarele de idei si colaborari nu sunt un fenomen des intalnit in Romania.
Pe parte de rezultate, participantii nostri au fost admisi la universitati de top din strainatate (de exemplu Doris Cozma, eleva in Piatra Neamt, a fost admisa la Cambridge), sa obtina roluri in marile companii mari in domenii precum: consultanta, financiar bancar, dezvoltare; sa devina antreprenori sau sa inceapa proiecte indraznete.
Cateva de proiecte ale Alumnilor nostri: Cristian Chis a deschis in Timisoara un centru de meditatii care pregateste elevii si studentii pentru examenele de bacalaureat sau admiterile la facultate; Sebastian Chiriloae si Mihai Rizea au dezvoltat proiectul Tutor Picker - o platforma web prin care elevii pot studia la alegere materiile de care sunt interesati avand sansa de a se conecta cu profesori de top din Romania pentru a isi expune ideile si experimentele individuale.
De asemenea, un alt rezultat al proiectului este dezvoltarea organizatiei in sine, printr-o noua structura a echipei de organizare, care a permis implicarea unui numar de 20 de persoane in organizarea editiei din 2014 - o mare oportunitate de dezvoltare profesionala a voluntarilor implicati.


| Bugetul proiectului (in RON)
    212354

| Parteneri
    -

| Website-ul proiectului
    www.aspireacademy.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes