close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Platforma de mediu pentru București



| Organizator:
    Fundatia Comunitara Bucuresti
| Sectiune:
    Incluziune socială
| Problema de fond
    Bucureștiul se autodistruge prin intoxicare, din cauza gravității și a complexității urgențelor de mediu. Sănătatea oamenilor, dezvoltarea economică a companiilor și calitatea vieții fiecăruia dintre noi sunt direct afectate de problemele de mediu, așa cum reiese și din Raportul de cercetare privind starea mediului lansat în 2022: https://platformademediu.ro/cercetare

Rădăcina răului este sistemică: lipsa colaborării și starea de conflict permanent care subminează administrarea orașului și împiedică o acțiune strategică, la care să participe actorii relevanți pentru rezolvarea problemelor de mediu ale Capitalei, la nivel administrativ și al societății civile. Pornind de la cercetare, am consultat stakeholderii interesați pentru a identifica prioritățile de mediu, într-un prim exercițiu colaborativ după modelul collective impact.


| Scopul proiectului
    Pornind de la problemele expuse în Raportul de mediu și prioritățile identificate colaborativ, facilităm dialogul între autorități, societate civilă, experți și companii cu scopul de a înlocui conflictul cu acțiunea orientată spre soluție și proiecte comune.

Obiective:
1.să creeze o comunitate pregătită de impact colectiv, pentru a rezolva problemele de mediu ale capitalei, până în 2025;
2.să co-finanțeze strategic proiecte pilot din mai multe surse private, urmărind cei 7 piloni din raport și prioritățile comunității platformei, dar și posibila scalare de către autorități.


Platforma de mediu pentru București Platforma de mediu pentru București Platforma de mediu pentru București

| Acoperire
    Municipiul București și județul Ilfov

| Rezumat
    Problemele de mediu din București sunt atât de complexe încât nicio autoritate publică, organizație sau companie nu poate spera să obțină un impact semnificativ singură. Rădăcina răului este sistemică, deseori legată de lipsa încrederii și a colaborării.

Platforma de mediu e un spațiu neutru de colaborare, care aduce laolaltă autorități, societate civilă, companii și experți dornici să contribuie pentru îmbunătățirea parametrilor de mediu din capitală. Am pornit compilând datele existente în Raportul privind starea mediului în București. În prezent, susținem 17 proiecte cu finanțări de peste 3.6 milioane lei și facilităm dialogul într-o comunitate cu peste 100 de stakeholderi. Proiectele finanțate cuprind:

- Protejarea zonelor naturale urbane: Natura dintre blocuri și Traversăm prin verde (Asociația Parcul Natural Văcărești)

- Îmbunătățirea calității spațiilor verzi publice: Împreună în grădina de lângă bloc (Floreasca Civică), Roots grădini urbane (Culturalis), Verde citadin (CSR Nest), Împreună în grădina școlii (Cu Ochii pe Verde), Grădina cu povești (P.A.V.E.L), Grădina OPEN (ClimatoSfera)

- Monitorizarea calității aerului: Aerlive.ro (Ecopolis)

- Reducerea și administrarea deșeurilor: Dâmbovița, apă dulce (NOD Makerspace), Academia de Compost (ClimatoSfera, Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil și Culturalis), Centrul de Economie Circulară

- Protecția biodiversității (2024): Fundația Visul Luanei, Wilderness and Research, Beehave

- Eficiența energetică (2024): EcoȘcoala 206 (CSR Nest), Educație și practică în eficiența energetică (Viitor Plus)

Comunitatea platformei a devenit o voce a societății civile, facilitând dezbateri importante despre Legea spațiilor verzi și Codul Urbanismului, ori campanii de advocacy.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți sunt: Comunitatea platformei de mediu a facilitat dialogul între peste 100 de stakeholderi diferiți din cadrul societății civile, mediului academic, administrației publice, consiliilor locale, Parlamentului României și mediului business, în cadrul a peste 25 de întâlniri comunitare și mese rotunde organizate începând cu iunie 2022. Echipele organizațiilor finanțate, specialiștii contractați și voluntarii care contribuie direct la implementarea proiectelor și organizarea activităților, totalizând peste 680 de persoane. Participanții la activitățile organizate în proiecte și utilizatori ai infrastructurii create, aproximativ 181.000 de persoane. Spre exemplu, aceștia sunt elevi care s-au bucurat gratuit de atelierele de educație ecologică, bucureșteni care au acces în timp real la date despre poluarea aerului, vecini care ajută la îngrijirea grădinilor din fața blocului, pacienții și personalul spitalului de oncologie care relaxează în grădina nou amenajată, studenții Universității de Construcții care acum utilizează spațiul verde din fața căminului C7, iubitorii de natură care beneficiază de 2 noi trasee de biodiversitate în Pădurea Băneasa și Pajiștea Petricani, cetățenii care compostează în proximitate la una din cele 4 stații, reducând volumul de deșeurilor care ajung la depozitare. Noua finanțare strategică oferită de ING Bank la începutul lui 2024 va crește substanțial impactul și numărul de beneficiari la care Platforma de Mediu va ajunge în București: 6.25 milioane de lei pentru programul de protecție a biodiversității in mediul urban al Asociației Parcul Natural Văcărești în 5 zone cheie (lunca Dâmboviței în amonte Lacul Morii, Pajiște Petricani, Valea Saulei, Lacul Dobroești, Pădurea Băneasa) și 3.75 milioane de lei pentru ”În zona ta”, granturi dedicate inițiativelor de mediu din 42 de micro comunități din oraș.

| Activitati
    Am pornit la drum prin lansarea primei runde de finanțare (2021) și a Raportului privind starea mediului în București (2022).

În continuare, Fundația Comunitară București a acționat ca un liant între societatea civilă, companii și autorități pentru a clădi o comunitate pregătită de impact colectiv. Începând cu iunie 2022, am pornit coagularea unei comunități de grupuri civice, ONG-uri, specialiști, oameni din companii, administrația publică, consilieri și parlamentari prin întâlniri lunare recurente pentru dezbaterea și inițierea unor proiecte comune de advocacy.

În paralel, mai multe companii au fost cooptate în platformă (FAN Courier, Nhood, Coca‑Cola, PENNY, GreenPoint, ENGIE) pentru a susține noi apeluri de finanțare bazate pe datele din cercetare:

RUNDA 1, 2021 – monitorizare calității aerului (Ecopolis), spatii verzi (CSR NEST/Cu ochii pe verde, Asociația Parcul Natural Văcărești);

RUNDA 2, 2022 – zone naturale urbane (Asociația Parcul Natural Văcărești) și spații verzi pentru comunității (Culturalis, Floreasca Civică, P.A.V.E.L, Climatosfera);

RUNDA 3, 2023 – management deșeuri și economie circulară ( NOD Makerspace, consorțiu Academia de Compost, Centrul de Economie Circulară);

RUNDA 4, 2024 – biodiversitate urbană (Visul Luanei, Wilderness and Research, Asociația Beehave);

RUNDA 5, 2024 - eficiență energetică (CSR Nest, Viitor Plus).


| Rezultatele proiectului
    17 proiecte care transformă capitala într-un oraș bun de trăit, cu finanțare de peste 3.6 milioane lei și o comunitate cu peste 100 de stakeholderi.

PROGRAMUL DE FINANȚARE: Proiectele finanțate în rundele 1 și 2 au intervenit în 8 grădini comunitare și în grădina spitalului oncologic pentru copii, au amenajat 3 grădini pedagogice în școli, au organizat 50 de ateliere, au dezvoltat 3 politici publice alături de comunități, au compilat 2 rapoarte anuale despre poluarea aerului în București și extins rețeaua independentă Aerlive.ro cu peste 20 de senzori de monitorizare.

În 2023, am lansat 3 noi apeluri de finanțare în managementul deșeurilor, biodiversitate urbană și eficiență energetică, programul dublându-și bugetul. Proiectele finanțate în rundele 3,4 și 5 sunt în implementare și propun soluții pilot pentru curățarea apei din Dâmbovița, compostarea de proximitate, amenajarea unui centru integrat de economie circulară, amenajarea unui laborator de eficiență energetică într-o școală, eficientizarea energetică a unei afaceri sociale cu peste 70 de angajați, salvarea și recuperarea animalelor sălbatice și amenajarea de noi grădini comunitare.

COMUNITATE: întâlniri lunare (2022-prezent) dezbateri și inițiative de advocacy ca:
- organizarea festivalurilor în afara parcurilor – 2 scrisori deschise adresate PMB și 1 masă rotundă;
- 4 scrisori deschise adresate Parlamentului, 2 dezbateri și 3 mese rotunde despre amendamentele aduse Legii spațiilor verzi și Codului Urbanismului - ;
- campanii pentru CenturaVerde.ro sau eliminarea folosirii suflantelor.


| Parteneri
    Organizațiile finanțate între 2021-2023 (runde 1, 2 și 3): Asociația Parcul Natural Văcărești, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația CSR Nest, Ascociția Culturalis, Asociația ClimatoSfera, Asociația P.A.V.E.L., Grupul de inițiativă Floreasca Civică, Grupul de inițiativă Cu ochii pe verde, NOD Makerspace, Academia de compost (consorțiu format din Livada Comunitară Mărțișor, Asociația pentru Consum Sustenabil, Asociația Culturalis, Asociația ClimatoSfera). Organizațiile finanțate în ianuarie 2024 (runde 4 și 5): Centrul de Economie Circulară, Fundația Visul Luanei, Asociația Wilderness and Research, Asociația Beehave, Asociația Viitor plus, Asociația CSR Nest, Asociația Parcul Natural Văcărești. Companii care au investit în Platforma de mediu: ING Bank Romania, FAN Courier, Nhood Romania, Coca‑Cola HBC România, PENNY Market, GreenPoint Management (rundele 1,2 și 3), PENNY Market (Runda 4), ENGIE Romania (Runda 5), ING Bank (investiție strategică de 2 milioane de euro pentru 2024-2028) Organizații membre ale comunității Platformei de Mediu: Fundația Comunitare București, ING Bank, Asociația Mai Mult Verde, Asociația Preocupaţi de Viitor, Acțiunea Comunitară Tineretului, Asociația Ateliere fără frontiere, Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici, Asociația Viitor Plus, Asociația Culturalis, Asociația Pro Reciclare, Nu Depozitare, Asociația P.A.V.E.L, Asociația ECOTECA, Grup Civic Vatra Luminoasa, Grupul Floreasca Civică, Asociația ”Mission 4 Life”, Grupul Inițiativa Favorit, Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Asociația ARCEN, Asociația Grow Up Romania, Grupul de Inițiativă Civică Icoanei Ioanid, Grupul Civic VREM SCHIMBARE, Universitatea Tehnică de Construcții Bucuresti, Asociația ClimatoSfera, Asociația Parcul Natural Vacaresti, Civitta, Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociația Străzi Pentru Oameni, Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Basar, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Asociația A.R.T. Fusion, Universitatea din București, Asociația Viitor Plus, CRPE - Centrul Român de Politici Europene, Asociația Alergăm de Plăcere, Salvați Codrii Vlăsiei, Grupul de Inițiativă Civică IOR - Titan, Grupul de inițiativă Aici a fost / ar putea fi o pădure, Asociația Nod Makerspace, Asociatia pentru Consum Sustenabil, specialiști în sustenabilitate și jurnaliști.

| Despre organizator
    Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri deinițiativă pentru adezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri definanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 12 ani, a finanțat peste 800 de proiecte și burse din București și Ilfov cu 4.7 milioane de euro.

| Website proiect
    https://platformademediu.ro/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes