close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Servicii integrate pentru varstnici in judetul Bacau



| Organizator:
    Fundatia de Sprijin Comunitar
| Categorie:
    Servicii de asistenta sociala
| Problema de fond
    60% din batranii din Romania locuieste in mediul rural, fiind afectati de probleme grave: saracie, lipsa serviciilor socio-medicale, acces deficitar la serviciile medicale, concentrate in orase. Doar 0.23% dintre varstnicii din Romania primesc servicii de ingrijire la domiciliu in conditiile in care 20% ar avea nevoie, iar ingrijirea la domiciliu este de 11 ori mai ieftina decat oricare alta forma de asistenta in regim rezidential. Exista doar 78 de centre de zi pentru varstnici, aceasta insemnand ca 3% din localitatile din Romania beneficiaza de 1 centru. In zona rurala vizata de proiect situatia era si mai dezastruasa. In cele opt comune exista 6750 de varstnici, in unele localitati ponderea varstnicilor fiind de 30% din populatie. Pentru ei nu exista la momentul demararii proiectului nici un serviciu specializat medical sau social.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a oferi varstnicilor judetul Bacau acces la servicii socio-medicale specializate, adecvate nevoilor, care sa le asigure o viata demna. Astfel au fost dezvoltate serviciile de ingrijire la domiciliu existente in Bacau si crearea unui serviciu similar in estul judetului, una dintre cele mai sarace zone din Romania. Obiectivele au vizat acordarea de ingrijire la domiciliu pentru 1500 de varstnici, asistenta si servicii de socializare in centru de zi pentru 200 de persoane si alte servicii complementare pentru 3000 de varstnici in intreg judetul.

Servicii integrate pentru varstnici in judetul Bacau Servicii integrate pentru varstnici in judetul Bacau Servicii integrate pentru varstnici in judetul Bacau

| Aria geografica
    Judetul Bacau

| Rezumat
    In Bacau si in 8 comune din zona de est a judetului FSC a implementat un proiect de servicii socio-medicale adresate varstnicilor. In Bacau a fost creat un serviciu in spitalul judetean pentru externarea dirijata a cazurilor ce necesita ingrijire la domiciliu. Asistentul medical FSC din spital face si programari si insoteste batranii din zona rurala care vin la spital pentru consultatii sau internare. Cazurile externate sunt supuse analizei unei echipe mixte de asistent social, medical si medic geriatru, care stabilesc necesarul si programul de ingrijire la domiciliu. Interventia la domiciliu variaza de la simpla asigurare a igienei personale si a locuintei pana la interventie specializata de schimbare a pansamentelor, curatare a plagilor, perfuzii etc. realizate de asistente medicale. Cazurile recuperate beneficiaza ulterior de program de recuperare fizica in cadrul Centrului de zi pentru Varstnici din Bacau iar dupa restabilirea starii de sanatate de program de socializare in cadrul aceluiasi centru respectiv in cadrul Clubului Seniorilor din comuna Motoseni. Pentru zona rurala a fost infiintat un serviciu de transport cu patru microbuze care ofera gratuit deplasari la medicul de familie, spital, institutii judetene. Tot in cadrul proiectului a fost deschis un Centru de Excelenta in ingrijiri la domiciliu la Bacau, in cadru caruia au fost calificate 40 de persoane din comunele mentionate care au fost angajate de FSC formand echipele de ingrijire la domiciliu din comunele mentionate si din Bacau ce ofera servicii specializate unui numar mediu de 200 de batrani zilnic.

| Date beneficiari
    Serviciile de ingrijire la domiciliu au fost oferite in stransa colaborare cu medicii de familie sau curanti ai beneficiarilor si prin consultarea apartinatorilor acestora. Planul de interventie se aduce atat la cunostinta beneficiarului cat si al apartinatorilor si se implementeaza numai cu acordul acestora. In ce priveste activitatile din centrlele de zi acestea implica foarte mult beneficiarii in planificarea si stabilirea lor nu doar in desfasurare, astfel incat beneficiarii sa simta importanta implicarii si participarii lor. Multe dintre activitatile centrelor de zi au fost initiate chiar de beneficiari ceea ce le redat sentimentul importantei sociale si increderea in sine, pentru multi dintre ei acest centru devenind o a doua casa, sau chiar o noua familie pentru cei ramasi singuri.

| Rezultatele proiectului
    Impactul proiectului asupra beneficiarilor a fost extraordinar, in special in zona rurala unde acest serviciu a fost oferit in premiera si unde nevoia era mai mare decat la oras datorita conditiilor grele de viata. Aproape 1750 de varstnici in zonele menionate au beneficiat de servicii complexe de ingrijire la domiciliu, asistenta medicala si sociala, 230 de personae au beneficiat in centrele de zi din Bacau si Motoseni de asistenta sociala, consiliere individuala si de grup, kinetoterapie si recuperare fizica, socializare, monitorizarea parametrilor fiziologici, iar aproape 3600 de benficiari din rural au folosit serviciul de transport comunitar pentru a ajunge la medic, spitalul judetean, institutiile de profil din Bacau. La nivelul beneficiarilor schimbarea a fost majora, beneficiarii ingrijirii la domiciliu avand sansa de a se recupera la domiciliu dupa interventii medicale sau boli care au dus la imobilizarea lor iar celor irecuperabili li s-au alinat suferintele uneori extreme si li s-a dat sansa la o viata in limitele decentei fizice. Pentru multi batrani singuri, membrii echipelor de ingrijire au tinut loc de copii sau rude, fiind singurele persoane care le mai treceau pragul. De multe ori acestia le-au salvat viata, in special in rural unde s-a intervenit in situatii dramatice de batrani care au fost gasiti infometati sau inghetati in case, in imposibilitatea de a se ingriji singuri. Beneficiarii centrelor de zi au gasit aici un loc unde s-au simtit din nou importanti, si au descoperit o noua viata mult mai activa alaturi de colegii de generatie.

| Bugetul proiectului (in RON)
    1520000

| Parteneri
    Fundatia de Sprijin Comunitar, Primaria Bacau, Primariile comunelor Stanisesti, Vultureni, Dealu Morii, Gaiceana, Huruiesti, Tatarasti, Glavanesti, Motoseni, CMI ale comunelor mentionate, Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau;

| Website-ul proiectului
    http://www.ruralestbacau.ro/?page_id=44&lang=ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes