close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Parcul Natural Vacaresti



| Organizator:
    Asociatia Salvati Dunarea si Delta
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Ideea parcului Vacaresti a fost lansata in articolul National Geographic din luna mai 2012, iar cateva luni mai tarziu, dupa intocmirea Studiului de fundamentare, a fost demarat proiectul de obtinere a statului de arie naturala protejata.
Acest proiect urban de mediu beneficiaza de sustinerea Ministerului Mediului, a mass-media, a Coalitiei de Mediu din Romania si a organizatiilor de mediu internationale (WWF, RAMSAR), a Academiei Romane (prin avizul stiintific favorabil emis de Comisia Monumentelor Naturale) si a majoritatii populatiei.
Nevoia beneficiarilor, respectiv a locuitorilor capitalei a venit dintr-o realitate. Bucurestiul este departe de norma minima UE de spatiu verde/loc., iar in “Green City Index” al capitalelor europene se afla pe locul 28 din 30 posibile


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost de a obtine avizul favorabil din partea Academiei Romane. Acest lucru s-a si intamplat in mai 2013. Academia Romana si-a dat acordul pentru infiintarea parcului. Oamenii de stiinta de la Directia Monumentelor Naturii, pe baza Studiului de Fundamentare Stiintifica, au recunoscut valoarea peisagistica si naturala a zonei.
Obiectivele proiectului sunt: informarea si constientizarea publicului larg cu privire la nevoia de protejare a zonei si obtinerea Hotararii de Guvern care instituie protectia corespunzatoare in zona.


Parcul Natural Vacaresti Parcul Natural Vacaresti Parcul Natural Vacaresti

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    In cadrul unui articol aparut in National Geographic Romania (Mai 2012), realizat dupa o documentare de peste un an, s-a dat consistenta ideii de a “oficializa” ceea ce exista deja, respectiv transformarea “deltei” in Parc Natural, cu beneficii uriase pentru comunitate, in planuri: ecologice, educative, turistice, de conservare si cercetare. Propunerea s-a bucurat imediat de apreciere si sustinere generala, de la mass media pana la Ministerul Mediului.
In paralel au fost demarate activitatile de intocmire a dosarului de infiintare a Parcului natural si urmarirea etapelor administrative prevazute de lege. Prima etapa (si cea mai importanta prin faptul ca dovedeste consistenta propunerii noastre) a fost trecuta cu success: in urma studierii temeinice a documentatiei si vizitarii zonei, Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane a dat dosarului aviz stiintific favorabil. Aceasta este cea mai mare realizare intreprinsa in acest proiect.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta, care detine secretariatul grupului de initiativa, a realizat ecologizari, vizite cu presa si bloggeri si lectii deschise cu elevii scolilor din aproprierea „deltei Vacaresti”. A fost realizata o pagina de Facebook pentru informarea si constientizarea publicului tinta: https://www.facebook.com/pages/Parcul-Natural-V%C4%83c%C4%83re%C8%99ti/539076059491083, dar si o petitie online pentru infiintare zonei, parc natural urban: https://www.facebook.com/pages/Parcul-Natural-V%C4%83c%C4%83re%C8%99ti/539076059491083?id=539076059491083&sk=app_392661300860142. In paralel, s-au desfasurat nenumarate vizite si discutii cu Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 4 si Ministerul Mediului.
Nevoia infiintari parcului vine din necesitatea Bucurestiului de a avea minimul de spatiu verde/locuitor


| Date beneficiari
    Prin semnarea petitiei prin care se doreste infiintarea Parcului Natural Vacaresti, prin participarea la cele doua igienizari.

| Rezultatele proiectului
    Unul din rezultatele proiectul este avizul favorabil din partea Academiei Române privind infiintarea Parcului Natural Vacaresti. Potrivit specialiștilor din comisia de monumente istorice a AR, zona se caracterizează printr-o "ridicată valoare a biodiversității, dar mai ales a peisajului dezvoltat ca o veritabilă zonă umedă în care diversitatea avifaunei și a celorlalte grupe de animale s-a dezvoltat în perimetrul urban fără o intervenție deliberată umană". Cel de-al doilea rezultat se refera la cresterea numarul persoanelor informate cu privire la existenta deltei in miniatura, intr-un oras sufocat de betoane. Multi locuitori ai capitalei nu stiau de existenta oazei de natura, ascunsa printre blocurile comuniste ale sectorului IV. Rolul nostru a fost de a-I informa prin intermediul Facebook-ului, cu ajutorul fotografiilor realizate in zona. Multe persoane se declara uimite de delta Vacaresti si de oportunitate pe care ar avea-o daca se va declara parc natural urban. Parcul natural Văcărești reprezintă o nevoie și in același timp o oportunitate a cetățenilor din București. Oamenii au nevoie de mai mult spațiu verde chiar in mijlocul unei capitale prafuite și de o educație ecologică corectă. Văcărești este singura opțiune pentru a rezolva această nevoie a bucureștenilor de sufocati de cladiri. Multi dintre sustinatorii parcului declara ca dupa ce au auzit de existenta locului, merg in zona si se bucura de ce le-a oferit natura, chiar in proximitatea casei lor.


| Bugetul proiectului (in RON)
    88,314

| Parteneri
    Asociatia Kogayon, Centrul pentru politici durabile Ecopolis, National Geographic, Helmut Ignat, WWF Romania

| Website-ul proiectului
    http://salvatidelta.ro/parcul-natural-vacaresti





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes