close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Școala din viitor



| Organizator:
    Fundatia Vodafone Romania
| Sectiune:
    Programe
| Problema de fond
    România se clasează constant pe ultimele locuri din UE în DESI, cu un nivel foarte scăzut al competențelor digitale de bază. Dezvoltarea acestor abilități implică utilizarea critică și responsabilă a noilor tehnologii în viața de zi cu zi și ar trebui abordată oficial începând cu învățământul primar. Infrastructura IT a sistemului educațional românesc este foarte apreciată de profesori, dar aceștia se autoevaluează ca fiind printre cele mai puțin pregătiți la nivel european. Studiul 21st Century Teachers realizat de Fundația Vodafone în 11 țări europene, inclusiv România, a arătat că profesorii nu se simt suficient de bine pregătiți pentru noua realitate dominată de tehnologie și că au nevoie de sprijin pentru a oferi elevilor o educație digitală de calitate. Școala din viitor își propună să vină în sprijinul profesorilor și elevilor.

| Scopul programului
    Scopul: creșterea competențelor digitale ale copiilor cu vârste între 6 și 12 ani prin intermediul activităților propuse profesorilor/educatorilor și bibliotecarilor prin platforma www.scoaladinviitor.ro
O1: Facilitarea accesului la activitățile Școala din viitor pentru 500 de profesori din învățământul primar și gimnazial prin sesiuni de prezentare și formare
O2. Creșterea competențelor digitale pentru minim 1.500 de copii înscriși în cluburile de robotică din biblioteci
O3. Îmbunătățirea competentelor digitale pentru minim 200 de copii din 8 centre educaționale remediale


Școala din viitor Școala din viitor Școala din viitor

| Acoperire
    Localitati din toate judetele tarii + Mun. Bucuresti

| Rezumat
    Lansată în septembrie 2021, platforma educațională scoaladinviitor.ro conține peste 100 de lecții din zona noilor tehnologii adresate profesorilor și vizând dezvoltarea competențelor digitale ale copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Activitățile se derulează atât în mediul urban, cât și rural în școli, în centre educaționale remediale și biblioteci publice în cadrul unor proiecte derulate cu organizațiile partenere:
1. „Școala din viitor ajunge în școlile JA”: Ne adresăm elevilor și profesorilor de învățământ primar și gimnazial ce implementează programe educaționale Junior Achievement, printr-un parteneriat lansat în noiembrie 2022. Proiectul cuprinde sesiuni de formare pentru profesori și o componentă tip competiție adresată școlilor publice vizând dotarea cu echipamente tehnologice. În plus, în anul școlar 2023-2024, am lansat Rețeaua Școala din viitor- un parteneriat cu 50 de școli publice care au fost dotate cu kituri tehnologice și care au parte de un parcurs de învățare dedicat Realității Augmentate și Jocurilor Video.
2. „ Școala verde din viitor”: Bibliotecarii și elevii care frecventează cursurile de programare Code Kids derulate de Fundația Progress au la dispoziție resurse și asistență specifică printr-un parteneriat lansat în iulie 2022. Prin a doua ediție a proiectului derulat în anul 2023, 1.885 de copii din 153 de cluburi și-au îmbunătățit competențele digitale, parcurgând un program de învățare tip vânătoare de comori pe platforma Școala din viitor.
3. „Școala din viitor ajunge în centre educaționale”: proiect derulat în parteneriat cu Asociația Playouth în 8 centre educaționale din București și județe limitrofe în perioada aprilie-august 2024 prin care peste 200 de copii au participat la ateliere Școala din viitor.


| Date beneficiari direcţi
    1.713 de profesori de învățământ primar și gimnazial informați/ 720 de profesori beneficiari direcți
20.167 de elevi cu vârste cuprinse între 6-12 ani
153 de bibliotecari/coordonatori de cluburi de robotică
1.885 de copii/elevi care frecventează cluburi de robotică
218 copii beneficiari ai centrelor de educație remedială
600 de copii participanți la ateliere publice


| Activitati
    Componenta școlară
A1: Asocierea activităților Școala din viitor în structura modulelor Junior Achievement disponibile profesorilor de învățământ primar&gimnazial
A2: Organizarea de sesiuni de informare &formare online& offline pentru cadrele didactice
A3/ A4: Analiza nevoilor inițiale și măsurarea satisfacției cadrelor didactice
A5: Recunoașterea școlilor publice emerite și recompensarea acestora cu sponsorizări totale în valoare de 18.000 lei în vederea achiziției de echipamente tehnologice
A6. Organizarea unei selecții publice în urma căreia 50 de școli publice au fost dotate cu kituri tehnologice și acces preferențiat parcursul de învățare Realitate Augmentată și Jocuri Video
Componenta cluburi de robotică
B1. Realizarea conceptului de Treasure Hunt Școala din viitor & analiza nevoilor inițiale ale beneficiarilor
B2. Desfășurarea treasure hunt (15 activități Școala din viitor programate bilunar), suport acordat cordonatorilor cluburilor.
B3. Organizarea de webinarii și formări pentru alumnii programului;
B4. Măsurarea rezultatelor proiectului și elaborare analiză SROI- Social Return on Investment
Componenta centru educaționale remediale
C1. Selecția celor 8 centre educaționale remediale
C2. Concept și derulare program de ateliere fizice școala din viitor cuprinzând câte 8 activități derulate săptămânal
Componentă transversală- Comunicare
D1. Campanie recurentă de promovare în social media
D2. Campanie Girls can Stem IT!
D3. Evenimente publice - organizarea de maratoane


| Rezultatele programului
    În anul școlar încheiat în iunie 2023, proiectul a avut un total de 720 de profesori participanți din peste 527 de unități școlare din 310 localități rurale și urbane, din 40 de județe și municipiul București care au creat posibilitatea de facilitare a activităților către un număr total de 20.167 de elevi. Chestionarul de satisfacție aplicat denotă faptul că 90% dintre profesori intenționau să desfășoare activități Școala din viitor și în anul școlar următor. În anul școlar 2023-2024, 1.089 de profesori și 31.638 de elevi din 680 de unități școlare participă în acest an la proiectul derulat în parteneriat cu Junior Achievement Romania. La nivelul programului derulat în biblioteci publice, în perioada 1 aprilie- 31 decembrie 2023, 1.885 de elevi și familiile acestora, 99 de bibliotecari, 49 de profesori și 165 de coordonatori ai cluburilor de robotică și programare CODE Kids au parcurs programul Școala din viitor. Acestora li s-au adăugat 110 de copii, alumni ai ediției anterioare a programului. Potrivit Raportului de Rentabilitate Socială a Investiției (SROI) elaborat de Fundația Progress, în urma analizei beneficiilor aduse de program la nivelul comunității și a impactului asupra elevilor și cadrelor didactice implicate, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 7,96 lei, investiția în program dovedindu-și astfel rentabilitatea financiară. Cea mai mare valoare socială, conform analizei, a fost generată pentru elevii înscriși în program și coordonatorii cluburilor.

| Parteneri
    • Asociația Junior Achievement of Romania • Fundatia Progress • Asociația Playouth

| Despre organizator
    De peste 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru a construi proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii pentru viitor. Alături de celelalte fundații Vodafone din lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.

| Website proiect
    www.scoaladinviitor.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes