close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Fete Neînfricate – GirlPower Network



| Organizator:
    Fundația Progress
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    Pe durata desfășurării proiectului nostru CODE Kids, am observat că fetele din comunitățile rurale întâmpinau mai multe provocări decât băieții și ar avea nevoie de un proiect special pentru ele.
De aceea, Fundația Progress a realizat o primă cercetare în anul 2021 care a relevat faptul că 53% dintre adolescente sunt victime ale violenței verbale, 39% sunt jignite sau certate frecvent și 47% sunt îngrijorate cu privire la viitorul lor.
Ulterior, în martie 2023, am realizat o nouă cercetare, post-intervenție, care a arătat faptul că principala influență a cluburilor Fetelor Neînfricate este asupra curajului lor, fapt pentru care am decis introducerea unei noi componente a proiectului, o Tabără a Fetelor Neînfricate.


| Scopul proiectului
    Fete Neînfricate – GirlPower Network este un proiect implementat de Fundația Progress, care și-a propus să ajute la dezvoltarea adolescentelor și pre-adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.
Obiectivul nostru a fost creșterea capabilităților adolescentelor din mediul rural prin dobândirea de competențe sociale și creșterea nivelului de educație. Prin baza educațională creată și prin cooptarea și instruirea bibliotecarelor, am pus bazele unui demers solid destinat atingerii acestui obiectiv.


Fete Neînfricate – GirlPower Network Fete Neînfricate – GirlPower Network Fete Neînfricate – GirlPower Network

| Aria geografica
    Județul Alba – (2) localități Ighiu și Stremt, județul Argeș – (5) localități Aninoasa, Merisani, Rucar, Vedea și Topoloveni, județul Bacau – (1) localitatea Onesti, județul Brăila – (1) localitatea Chiscani, județul Buzău – (1) localitatea Lopatari, județul Călărași – (2) localitățile Stefan cel Mare și Valea Rosie, județul Constanta – (1) localitatea Constanta, județul Dâmbovița - (4) localități Contesti, Bezdead, Ocnita și Raciu, județul Dolj – (1) localitatea Farcas, județul Galati – (1) localitatea Valea Marului, județul Gorj – (5) localitățile Vladimir, Scoarta, Baia de Fier, Ticleni și Novaci, județul Hunedoara – (2) localitățile Baru și Petrila, județul Ialomița – (2) localitățile Movila și Amara, județul Iasi – (1) localitatea Targu Frumos, județul Maramureș – (1) localitatea Tautii-Magheraus, județul Neamt – (8) localități Bara, Borlesti, Ceahlau, Gheraesti, Sagna, Tibucani, Trifesti și Urecheni, județul Olt – (2) localități Crampoia și Vulpeni, județul Prahova – (7) localități Paulesti, Berceni, Filipestii de Padure, Izvoarele, Sirna, Valea Calugareasca și Schiulesti, județul Sălaj – (5) localități Dobrin, Balan, Cizer, Marca și Mirsid, județul Suceava – (2) localități Rasca și Siminicea, județul Tulcea – (1) localitate Dorobantu, județul Valcea – (4) localități Pietrari, Balcesti, Francesti și Tomsani și județul Vrancea – (1) localitate Marasesti.

| Rezumat
    Fete Neînfricate – GirlPower Network este un proiect implementat de Fundația Progress, care și-a propus să ajute la dezvoltarea adolescentelor și pre-adolescentelor din zone defavorizate prin educație, activism, creșterea respectului de sine și împuternicire.
Fetele din Romania rurală cu care a lucrat organizația noastră au declarat într-o cercetare inițială din anul 2021 ca au fost victime ale abuzului verbal (53%), victime ale abuzului fizic (20,6%), 39% au fost jignite sau dispretuite, iar 47% se gandesc cu ingrijorare la viitorul lor.
Astfel, peste 680 de fete din 60 de localități din România cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani au participat la cluburi de ”empowerment” în cadrul bibliotecilor, cu scopul de a completa parcursul lor educațional cu informații cheie care nu sunt abordate la școală: educație pentru sănătate, comunicare asertivă, bullying, discriminare, cetățenie activă și altele.
Adolescentele au descoperit lumea din jur și pe ele însele într-o atmosferă de sprijin reciproc, facilitată de prezența doamnelor bibliotecare. Această metodologie a cercurilor de învățare le-a permis să dezvolte relații importante cu celelalte adolescente din club, să se deschidă și să discute aspecte importante pentru dezvoltarea lor. La finalul experienței, fiecare club a organizat un eveniment comunitar care a abordat una dintre temele pe care le-au studiat, iar în cadrul acestui demers, toate adolescentele din proiect au avut un dialog cu autoritățile locale.
Rezultatele și schimbările semnalate au arătat progresul adolescentelor, acestea având mai multă încredere, deprinderi noi și mai multe opțiuni pentru un viitor mai bun. Acum ele fac parte dintr-un grup real de sprijin, împreună cu fetele neînfricate din comunitatea lor și din întreaga rețea națională.


| Date beneficiari direcţi
    Peste 680 fete adolescente și pre-adolescente din mediul rural și urban mic

| Activitati
    Toate întrebarile și îngrijorările fetelor rezultate din cercetare au fost adresate prin materiale filmate cu specialiști. Temele de discuție au fost prezentate de către specialiști în domeniu, sub formă de podcasturi, iar noțiunile au fost fixate prin activități creative și jocuri. Temele abordate au rapuns la întrebările:
A. Cine sunt: 1. Educația pentru sănătate, corpul meu, alegerea mea; 2. Anxietatea; 3. Căutarea identității; 4. Comunicare asertivă; 5. Bullying; 6. Discriminare și B. Ce pot face eu pentru comunitatea mea: 7. Cetățenie activă; 8. Meseriile viitorului; 9. Educație financiară; 10. Fake news și fact cheking, noțiuni de gândire critică; 11. Schimbări climatice; 12. Trafic de persoane; 13. Abuz sexual asupra minorilor.
Această metodologie a cercurilor de învățare le-a permis să dezvolte relații importante cu celelalte adolescente din club, să se deschidă și să discute aspecte importante pentru dezvoltarea lor. La finalul experienței, fiecare club a organizat un eveniment comunitar care a abordat una dintre temele pe care le-au studiat, iar în cadrul acestui demers, toate adolescentele din proiect au avut un dialog cu autoritățile locale. Ele au mers în audiență la primar pentru a-și prezenta ideile și apoi au contribuit la implementarea lor, au strâns bani pentru cauze sociale sau au dat mai departe către fetele și femeile din comunitate informațiile pe care le-au aflat în proiect.


| Rezultatele proiectului
    Din cea de-a doua cercetare realizată de Fundația Progress în martie 2023, post-intervenție, a rezultat faptul că principala influență a cluburilor Fetelor Neînfricate este asupra curajului lor, fapt pentru care am decis introducerea unei noi componente a proiectului, o Tabără a Fetelor Neînfricate de trei zile în București.
Totodată, din aceeași cercetare post-intervenție a reieșit faptul că există corelații semnificative moderate pozitive între curaj și asertivitate, curaj și munca în echipă, curaj și încredere în sine și între optimism și muncă în echipă.
În plus, rezultatul direct al programului constă în evenimentele organizate de fiecare club de fete pe plan local la finalizarea proiectului, care au oferit o soluție concretă pentru o problemă comunitară identificată de ele, spre ex.: strângere de fonduri pentru persoanele nevoiașe (copii/bătrâni), strângere de semnături pentru înființarea unei treceri de pietoni, strângere de fonduri pentru achiziționarea de tomberoane pentru reciclare, eveniment despre conștientizarea și prevenția cancerului de col uterin.
De asemenea, Fundația Progress a dezvoltat un instrument de cercetare pe baza metodologiei SROI – Social Return on Investment, prin care se poate calcula impactul proiectelor sociale în comunitate în formă monetară iar proiectul Fetelor Neînficate a obținut un scor SROI de 1:1,85. Acest fapt ne arată că pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată în comunitate este aproape dublă.


| Bugetul
    246 LEI

| Parteneri
    Active Citizens Fund România - finanțator, OTP Leasing România – finanțator, Alți parteneri – NU

| Despre organizator
    Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație.
Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente.


| Website proiect
    https://www.progressfoundation.ro/blog/girl-power-network/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes