close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Adopta un copac! - campania 2010



| Organizator:
    ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    In ianuarie 2010, a fost realizat si implementat un chestionar pentru identificarea terenurilor agricole degradate din judetele Calarasi, Arges, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Teleorman si Ialomita prin care au fost localizate peste 200 de ha de teren agricol degradat aflate in proprietatea consiliilor locale pentru care sunt necesare lucrarile de reconstructie ecologica prin impadurire.
Dupa discutiile preliminare cu reprezentantii consiliului local Dragos-Voda si analiza probelor de sol, s-a identificat nevoia de impadurire pentru suprafata de 8 ha degradate. Consiliul local avea nevoie de implementarea unui proiect de impadurire pe terenul respectiv pentru a crea o bariera de protectie fonica si impotriva poluarii provenite de la autostrada soarelui pentru satul Bogdana, componenta a comunei Dragos Voda dar nu beneficia de fonduri.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a constat in reconstructia ecologica a terenului agricol degradat.
Obiectivele specifice proiectului:
- realizarea proiectului tehnic
- strangerea de fonduri necesare proiectului
- impadurirea terenului
- ingrijirea padurii
- atragerea sprijinului actorilor locali
- educarea si constientizarea localnicilor si a voluntarilor


Adopta un copac! - campania 2010 Adopta un copac! - campania 2010 Adopta un copac! - campania 2010

| Aria geografica
    Valcelele si Dragos-Voda/Calarasi

| Rezumat
    Romania are peste 3 milioane de ha terenuri agricole degradate, iar judetul Calarasi este unul dintre cele mai slab impadurite (4% fata de 20% media recomandata pentru zona de campie).
Obiectivele Adopta un copac! campania 2010 au constat in: 1. implementarea proiectului de reconstructie ecologica a terenului agricol degradat de 8 ha de la Dragos-Voda,
2. realizarea lucrarilor de intretinere pentru suprafata de 13 hectare impadurita in Valcelele dar si pentru cele 8 ha din Dragos-Voda
3. realizarea unei campanii educationale pentru minim 200 de copii din Valcelele si Dragos-Voda
4. atragerea a minim 1000 de voluntari in activitatile de plantare din primavara si toamna lui 2010
5. asigurarea sustenabilitatii proiectului pe toata durata acestuia
6. cresterea constientizarii voluntarilor cu privire la problemele padurii in Romania.

Printre activitatile derulate se numara:
1. obtinerea si implementarea parteneriatelor cu stakeholderii locali
2. finantarea si realizarea proiectului tehnic pentru parcela impadurita in Dragos-Voda
3. atragerea de fonduri pentru impadurirea si intretinerea parcelei de 8 ha
4. organizarea si logistica a 15 zile de plantare in primavara si toamna lui 2010 cu peste 1200 de voluntari
5. plantarea a peste 48 000 de puieti din specii diferite in conformitate cu proiectul tehnic
6. organizarea activitatilor de intretinere pentru cele 8 ha Dragos-Voda si 13 Valcelele
7. sesiuni educationale si activitati de igienizare cu peste 300 de copii.


| Date beneficiari
    Principalul beneficiar al proiectului este comunitatea locala a carei implicare s-a realizat cu ajutorul parteneriatului cu Consiliul Local. In cadrul parteneriatului Consiliul Local a asigurat operatiunea de decoplesire(prasila din jurul puietilor), iar ViitorPlus a asigurat resursele financiare pentru prasila mecanizata intre randuri. Reprezentantii comunitatii locale au participat activ la actiunile de plantare si ingrijire, au asigurat spatiul de depozitare pentru uneltele necesare proiectului si suport pentru intreaga logistica a evenimentelor de plantare(campanie primavara si toamna 2010).
Printre beneficiarii indirecti ai proiectului se numara: locuitorii din orasele Calarasi si Bucuresti, care au participat ca voluntari la actiunile de plantare (peste 1200persoane),la care se adauga mediul inconjurator si utilizatorii autostrazii.


| Rezultatele proiectului
    Principalul rezultat este infiintarea unei padurii de 8 hectare in comuna Dragos-Voda prin care se urmareste reconstructia ecologica (refacerea) a terenului agricol degradat pe care a fost plantata padurea. Aceasta padure va aduce multiple beneficii comunitatii locale, printre care: atenuarea poluarii fonice, reducerea poluarii aerului produse de traficul de pe autostrada soarelui, imbunatatirea microclimatului in zona, diminuarea fortei vantului, cresterea biodiversitatii locale, ridicarea panzei freatice, crearea unui habitat prielnic pentru pasarile insectivore care vor realiza eliminarea naturala a insectelor daunatoare din culturile agricole invecinate.
Un rezultat neasteptat a fost cresterea cantitatii de hartie reciclata in cadrul proiectului conex "Recicleaza pentru copaci!"(proiect marca ViitorPlus care isi propune colectarea hartiei de la companii si utilizarea fondurilor din reciclarea acesteia pentru impaduriri in "Adopta un copac!".Acest lucru se explica prin faptul ca multi dintre voluntarii la plantare au fost angajati ai companiilor inscrise si in "Recicleaza pentru copaci!".


| Bugetul proiectului (in RON)
    214189

| Parteneri
    Consiliile locale Valcelele si Dragos-Voda, Scolile generale Valcelele si Dragos-Voda, Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare, Institutul National pentru Masini Agricole, Parohia Dragos-Voda. Un numar de 17 companii a finantat proiectul, iar alte 2 companii au oferit apa pentru voluntarii la plantare si reviste educationale pentru elevii din comunitatea locala.

| Website-ul proiectului
    Programul din care face parte acest proiect, beneficiaza de urmatorul domeniu web: www.adoptauncopac.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes