close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



O MASA CALDA



| Organizator:
    Grupul de Actiune Locala
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Grupul de Actiune "O Masa Calda" a fost format, pe 1 iunie 2013, de un grup de profesori si studenti ai Facultatii de Stiinte Politice din Cluj, cu scopul de a oferi, saptamanal, o masa calda unui grup de aproximativ 30 de persoane care participau la actiunile caritabile organizate de Biserica Franciscana din Cluj. Dorind sa contribuim la ajutorarea acestor persoane, am discutat cu calugarii franciscani pentru a identifica nevoile pe care nu le puteau acoperi. Astfel, am hotarat sa initiem un program prin care sa le oferim o data pe saptamana o masa calda. Cu acordul Primariei, avem acces in fiecare joi, intre orele 14 si 16, in Cantina Primariei de pe str. E. Zola (aflata langa Biserica). Am stabilit ca buget initial 100 de lei saptamanal, pentru 50 de portii. Acesta provenea doar din donatiile colegilor si prietenilor initiatorilor.

| Scopul programului
    Scopul nostru este sa oferim saptamanal o masa calda unui numar cat mai mare de persoane nevoiase - identificate cu ajutorul autoritatilor locale, bisericilor, ONG-urilor - din Cluj-Napoca, dar si din alte orase din tara.
Obiectivul actual al programului este de a realiza saptamanal minim 150 de portii de mancare calda pentru un numar similar de beneficiari, cu un buget de maxim 450 de lei pe saptamana.
Concomitent, urmarim in permanenta identificarea de noi beneficiari si solutii pentru accesul la noi puncte de lucru (bucatarii), atat in Cluj-Napoca, cat si in tara.


O MASA CALDA O MASA CALDA O MASA CALDA

| Aria geografica
    Cluj-Napoca, jud. Cluj; Bacau - jud. Bacau

| Rezumat
    Grupul de Actiune "O Masa Calda" a fost format, pe 1 iunie 2013, de un grup de profesori si studenti din cadrul Facultatii de Stiinte Politice din Cluj, cu scopul de a oferi, saptamanal, o masa calda unui grup de aproximativ 30 de persoane nevoiase care participau la actiunile caritabile organizate in cadrul Bisericii Franciscane din Piata Muzeului din Cluj-Napoca. Cu acordul Primariei, o echipa de voluntari gateste in fiecare joi la Cantina Primariei din Cluj, intre orele 14 si 16. Bugetul initial a fost de 100 de lei pentru 50 de portii saptamanal.
Treptat, prin autoritati, biserici si ONG-uri, am identificat noi beneficiari si am crescut numarul punctelor de lucru (bucatariilor) din Cluj-Napoca la 3, in acestea pregatindu-se saptamanal aproximativ 130 de portii. In februarie 2014, proiectul a fost replicat de un grup de 5 persoane fizice din Bacau. In lipsa sprijinului local, se pregatesc aproximativ 30 de portii de mancare in fiecare sambata in apartamentele proprii, distribuite cu precadere in Tabara de Sinistrati de la marginea Bacaului.
Grupul de actiune este o asociere de voluntari - persoane fizice, care beneficiaza de sprijinul mai multor parteneri – organizatii, biserici, institutii locale, donatori pesoane fizice. Pregatirea mancarii nu implica bucatari profesionisti. Bugetul provine doar din donatii, neexistand alocari de bani din fonduri publice sau din alte proiecte. Suma cheltuita saptamanal in cadrul programului se ridica acum la 450 de lei, care acopera ingrediente si caserole. Exista in prezent peste 100 de donatori cunoscuti din toata tara plus anonimi.


| Date beneficiari
    La Cluj, beneficiarii au fost identificati cu ajutorul autoritatilor (Primarie, DGASPC), bisericilor si organizatiilor cu scop caritabil. Se impart in trei categorii:
-beneficiari din centrele de zi (16 copii in centrul Asoc. Familia Regasita, 10 copii in centrul UCR, 6 adulti in centrul Caritatea).
-adultii si copiii din Centrul Social de Urgenta (aproximativ 25 de persoane fara locuinta).
-persoanele care vin in fiecare joi la ora 16 in Piata Muzeului. Componenta grupului variaza, de regula sunt in medie aproximativ 30 de persoane (au existat si zile in care au venit peste 60).
Nu tinem cont de identitatea persoanelor sau de situatia lor materiale. Scopul programului este adresarea unei nevoi concrete a oamenilor, aceea de a avea acces la o masa calda.


| Rezultatele programului
    Rezultatele programului nostru pot fi analizate din doua perspective:
1. Rezultatele saptamanale: 150 de persoane primesc o portie de mancare calda, de aproximativ 300 de grame, care contine carne, carbohidrati si legume.
2. Rezultate observabile la nivelul comunitatii: proiectul nostru a pornit cu un grup de 5 voluntari si a evoluat treptat, ajungand sa mobilizeze resurse umane si financiare din intreaga comunitate din Cluj, dar si din alte zone ale tarii. Pe de o parte, numarul celor care au facut donatii in bani este de peste 100, proveniti din intreaga tara. Acestora li se adauga persoane care care fac donatii in alimente. De exemplu, in fiecare zi de joi, la cantina din Piata Muzeului primim donatii de placinte, pentru copii, de la o doamna pensionara, iar o alta doamna doneaza constant paine (pe care de cele mai multe ori o ducem copiilor pentru acasa). Un patron de magazin a facut donatii de alimente neperisabile, periodic primim donatii de ceapa, cartofi sau alte alimente de la persoane din Cluj. La nivelul Clujului, am beneficiat de sprijinul autoritatilor, atunci cand l-am solicitat, si de al organizatiilor neguvernamentale care ofera servicii de protectie sociala. Aspectele contabile au fost preluate studentii contabili, care desfasoara aceasta activitate tot voluntar. O serie de restaurante clujene contribuie periodic cu surplusul de mancare din bucatariile proprii. Nu in ultimul rand, mass-media locala si nationala a contribuit semnificativ la cresterea in vizibilitate a proiectului nostru. Replicarea activitatii noastre la Bacau este foarte importanta.


| Bugetul programului (in RON)
    450

| Parteneri
    Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (UBB Cluj), Primaria Cluj-Napoca (si Cantina Primariei), Asociatia Studentilor Contabili RATIO (din cadrul Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, UBB Cluj), Rotaract Visio Cluj-Napoca, Uniunea Crestina din Romania, Biserica Franciscana din Cluj-Napoca, Asociatia Caritatea (Cluj-Napoca), Asociatia

| Website-ul programului
    www.facebook.com/omasacalda





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes