close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



c@rte în sate



| Organizator:
    Asociatia Eu, tu si ei
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Când în spațiul public se spunea blazat că în ziua de azi copiii nu mai citesc dar puțini făceau ceva concret, 15 oameni inimoși porneau la drum cu o valiză-bibliotecă pentru întâlniri între copii și CĂRȚI. În România rurală am descoperit realități triste:copiii nu au cărți și mulți nu știu să le citească. Ascultă manele, aruncă puținii bani pe chipsuri, energizante și jocuri de noroc, imediat ce au ieșit din școala în care biblioteca are lacăt pe ușă iar toaleta e în funde de curte. Am creat un program complementar școlii care aproprie copiii de citit, cu dragoste,atenție, acolo unde sunt ei, pe ulițe.Transformăm cartea înstrument de dialog, dăm glas poveștilor și încredere copiilor. c@rte în sate le dăruiește copiilor TIMP și cărți de luat acasă, le duce SPERANȚĂ,le dă VOCE pentru a-și crea propriile PoVești pentru un mâine mai bun.

| Scopul proiectului
    Recuperarea prin lectură a copiilor fără acces la cultură scrisă
Stimularea dorinței de a citi/descoperi lucruri noi din cărți/oameni-carte
Formarea competențelor de literație, gândire critică, exprimarea emoțiilor prin raportare la text
Stimularea inițiativei civice/voluntariatului prin derularea de activități în spații neconvenționale, utilizând educația nonformală
Creșterea stimei de sine a copiilor care sunt discriminați când pleacă să studieze la oraș
Descoperirea de copii talentați/buni la învățătură și cultivarea lor
Responsabilizarea autorităților/bibliotecilor rurale


c@rte în sate c@rte în sate c@rte în sate

| Aria geografica
    50 de sate din Vrancea, Galati (Namoloasa), Braila (Salcia Tudor), comuna Cocieri din Republica Moldova/zona transnistreana

| Rezumat
    În România, există copii care nu au ținut în mână o carte. Potrivit testelor PISA, 42% dintre elevii nu pot identifica ideea principală dintr-un text de lungime moderată. Situația cea mai gravă este la sate. Am pornit la drum cu gândul că acești copii se pierd de tot fără ajutor. c@rte în sate a fost la început un proiect de o vară dar am realizat că intervenția noastră este decisivă. Am devenit în 2020 program de sprjin educațional care aduce împreună voluntari și profesioniști din Cultură și Educație, alături de lideri locali pentru a schimba ceva într-o țară în care jumătate dintre elevi de 15 ani sunt considerați analfabeți funcțional. Le lipsesc competețele de bază la citit, scris și socotit. Ce facem este să ducem CARTEA potrivită, povestea citită cu voce tare și puterea educației în sate vulnerabile, fără școli și biblioteci. Dacă școli există, adulții care au în grijă educația nu sunt pregătiți corespunzător. Pentru că la început unii copii fugeau de citit, a trebuit să fim creativi, să oferim mici stimulente și să ne folosim de diferite forme de artă pentru a-i atrage. Am învățat din fiecare întâlnire cu copiii și proiectul a crescut cu ajutorul voluntarilor care au oferit TIMP și au motivat mii de copii să înțealeagă litera și spiritul textului. Acum organizăm tabere în vatra satelor, deschidem minibiblioteci în biserici, magazine sau ferestrele unor case și le oferim alternative și modele de urmat în viață. c@rte în sate deservește 50 de comunități rurale și lucrează cu 500-600 de copii anual. În ultimii 3 ani, am fost martorii ai evoluției a mii de elevi înțelegând cu adevărat ce înseamnă să investești în Educatie, Lectură. Dorim să creăm un centru educațional mobil pentru a ajunge la mai mulți copii și a scoate N-ul din expresia N-a avut cine să mă învețe!

| Date beneficiari
    -copii și adolescenți din zonele dezavantajate din punct de vedere economic, cultural și educational, incluse în Atlasul Zonelor Rurale Mardinalizate și al Dezvoltării Umane Locale din România, din zona deluros-montană a județului Vrancea, cu marginalizare severă sau peste medie, inclusiv cu comunități din categoria minorităților naționale care nu au acces la biblioteci și nici la resurse financiare pentru a-și cumpăra cărți de povești sau alte titluri din literature pentru copii și adolescenți. - tineri voluntari (elevi și studenți) care au benewficiat de instruire de specialitate pentru a fi capabili să lucreze cu copiii în cadrul unor ateliere de lectură creative și recreative. - Echipa de proiect care a avut șansa să lucreze într-un proiect unic, inivativ, cu impact asupra beneficilor și comunităților rurale implicate. Echipa de tineri voluntari, pe care îi numim povestași, care au promovat cartea și lectura în rândul copiilor din sate și care au beneficiat de training de scriere creativă și arta povestirii astfel încît să fie capabilă să scrie și să ceeze povești, poezii, și jocuri legate de carte, lectură și literatură pentru copii. - Utilizatorii de rețele sociale care au avut acces la informații culturale și momente de lectură în cadrul maratonului de citit lansat în cadrul proiectului. - Asociația Eu, tu și ei și partenerii implicați în proiect.

| Date beneficiari
    - Comunitățile din care copiii fac parte, familia, școala, profesori, scriitori, librari,donatorii, dar și societatea în ansamblul ei. - Școlile din localitățile implicate, bibliotecile din împrejurimi, bisericile (am readus scoala in tinda bisericilor din sate, acolo unde a inceput initial, pe fondul restrangerii dramatice a retelei scolare), dar și comunitatea locală ca și publicul care a aflat despre #CarteÎnSate prin intermediul partenerilor media, rețelelor sociale, promovării în cadrul grupurilor tematice, estimând un număr minim de cel puțin 50.000 de persoane.

| Activitati
    În 3 ani, c@rte în sate a organizat 150 ateliere de povesti, 15 tabere de lectură/școli de vară în 60 sate, a înființat 20 biblioteci și a donat +20000 cărți noi/ca și noi incurajand copiii să-și formeze acasă rafturi de carte. Ediția 2021-Valiza cu povești-finanțată de AFCN, a ajuns, în ciuda pademiei, la 1500 copii în 30 comunități, animînd o echipă de 30 voluntari povestași. Motto-ul ediției: #ÎntreMineȘiTineSunt2MetriDeiubire. Pe lângă Cărțilă, COVID-ul ni i-a asus pe Iepurașul Curățilă, Prințesa Igienă dar și peste 120 oameni de vârste diferite care au citit în #MaratonulDeLecturăOnline. 98 de glasuri s-au unit cu emoție și entuziasm pe 15 ianuarie 2022 reușind un exercițiu cultural unic: recitarea poeziei „Luceafărul”.Edițiile 2022/2023, CitESC. Rucsacul cu povesti și Carte și arte pentru copiii din sate, sprijinite de ESC, s-au focusat pe ajutorarea copiilor cu dificultăţi de citire și care au nevoie nu doar de cărți, caiete ci și de ajutor pentru a recupera decalajele educaționale și sociale. Dincolo de cifre, plasăm COPILUL în centrul tuturor acțiunilor, pregătim fiecare întâlnire și alegem cărțile cu grijă, mizând pe mesaj, pe bogăția estetică și lingvistică, povestea fiind calea care ne duce către minți și inimi de copil. La c@rte în sate ne jucăm, desenăm, cântăm și dansăm, ne folosim de cARTE pentru a genera emoții și relații. Pentru că "orice poveste de succes în viață începe cu deschiderea unei cărți!"

| Rezultatele proiectului
    Într-o adresă trimisă Prefecturii Vrancea pe tema abandonului școlar, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea admite că “școala a ajuns să fie abandonată, înainte de toate, pentru că nu e percepută ca valoare în sine; atât elevii cât și părinții nu consideră școala un viitor”. Dar când vezi un copil cu pantofii rupți și mânuțele aspre de la muncă atingând cu degete la început nesigure o carte frumoasă, punând întrebări, pierzând-se în poveste și îmtrebând dacă echipa lui Cărțilă nu vine și duminica viitoare la el în sat nu poți decât să continui ce ai început. Unul dintre cele mai vizibile rezultate ale programului c@rte în sate ține de atragerea copiilor în echipa de voluntari atunci când vin să studieze la liceu în Focșani. Pentru ei organzăm anual VolunTabăra, școala de voluntariat c@rte in sate. Avem copii care ne sună sau ne trimit mesaje pentru a ne cere cărți. Astfel am început să amplasăm în holurile școlilor colțuri de lectură la care copiii să aibă acces direct, fără să ceară permisiunea profesorilor. În ultimii 3 ani, proiectul a adus bucuria lecturii în 50 de comunități rurale, unde organizăm diferite actitivăți anual. Avem un număr de 15 sate pe care le-am "adoptat" din punct de vedere educațional unde revenim în fiecare an și unde au loc activități organizate de voluntari locali și în lipsa noastră, cum ar fi la Mărăști, Răiuți sau Andreiașu de Sus sau Straoane.

| Bugetul
    250

| Parteneri
    Partenerii strategici ai programului c@rte în sate sunt Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea și Bibliioteca Judeteana

| Website proiect
    www.carteinsate.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes