Pentru al 10-lea an consecutiv, OMV Petrom lansează Raportul de Implicare în Comunitate și prezintă investițiile și rezultatele proiectelor derulate în 2017: peste 2.800.000 de euro au contribuit la dezvoltarea comunităților în domenii cheie: educație, mediul, siguranță și prevenție, dezvoltarea comunitară și a infrastructurii și voluntariat. 
 
Pentru că proiectele de responsabilitate socială pun sub lumina reflectoarelor spiritul #sepoate și oamenii cu inițiativă din România, anul acesta Raportul de Implicare în Comunitate OMV Petrom 2017 a fost lansat sub forma unui Festival al Schimbării. Acesta prezintă peste 170 de proiecte susținute, cu suma totală de 2.800.000 euro și actori în roluri principale: peste 4800 de români implicați în proiecte de voluntariat, peste 5000 de copii, părinți și profesori instruiți în siguranță și prevenție, peste 3000 de persoane calificate profesional, dintre care 120 s-au angajat și peste 300 de elevi deveniți meseriași mai pregătiți pentru piața muncii.
 
„Festivalul Schimbării adună și sărbătorește poveștile și oamenii care arată că #sepoate - care au inițiativă și produc schimbare, de la mic la mare. Ne bucurăm să vedem că an de an impactul produs în comunitate prin proiecte pe care le susținem este unul sustenabil, de durată. Festivalul Schimbării este de fapt un loc al implicării, al curajului și se adresează tuturor celor care vor să facă o țară mai bună, în fiecare zi!” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate OMV Petrom.
 
Educația, în rol principal în Festivalul Schimbării
La fel ca anii trecuți, OMV Petrom a susținut educația – prin proiecte de dezvoltare a învățământului tehnic și profesional, de susținere a educației pentru leadership și performanță sau de educație pentru angajabilitate. În România Meseriașă au fost formați peste 250 de elevi și 50 de profesori, prin programul Tabără Meseriașilor, iar Școala Petroliștilor a continuat eforturile de a pregăti viitoarea generație de petroliști și a oferit burse în valoare de 275.000 de euro pentru 167 de elevi. Peste 500 de tineri au participat la cursuri de dezvoltare personală și de leadership, iar peste 3.000 de persoane au urma cursuri de calificare profesională. 
 
Dezvoltare comunitară
Peste 200.000 de euro au fost investiți prin competiția de granturi Idei din Țara lui Andrei, iar 13 proiecte de educație profesională și de mediu au fost finanțate - în urma acestora vor beneficia 23.000 de români. Am continuat investiția în cele 10 afaceri sociale din Fabricat în Țara lui Andrei, oferindu-le consultanță. Au fost create peste 10 locuri de muncă, iar 31 de persoane din grupuri vulnerabile au beneficiat de venituri suplimentare devenind furnizori ale celor 10 întreprinderi sociale. Tot în 2017 au fost sprijinite cu granturi de peste 50.000 de euro cele 12 Centre de Resurse ale Comunității, organizații create cu sprijinul OMV Petrom, care sprijină comunitățile din România să se dezvolte. 
 
Am derulat proiecte specifice în comunități în care OMV Petrom are operațiuni pentru care am alocat aproximativ 600.000 euro. Printre inițiativele finanțate au fost asigurarea iluminatului public din surse regenerabile pentru comuna Mădulari, județul Vâlcea și reîmpădurirea unei zone afectate de alunecări de teren în Berca, județul Buzău. 
 
Dezvoltare Infrastructurii
27 de laboratoare din școli profesionale și licee tehnice au fost dotate, beneficiind de investiții de peste 450.000 de euro. De asemenea am contribuit la modernizarea unui amfiteatru Grigore Moisil din cadrul Academiei de Studii Economice. În domeniul sănătății OMV Petrom a donat un incubator neonatal de transport în valoare de 45.000 de euro pentru Unitatea de Primiri Urgențe SMURD Constanța, primul de acest fel din județ. 
 
Comunități sigure și sănătoase 
Eforturile OMV Petrom s-au îndreptat și spre proiectele de siguranță și prevenție în comunitate. Peste 5.000 de copii, părinți și profesori au aflat cum pot trăi în siguranță, iar peste 130 de persoane au beneficiat de cursuri de prim-ajutor. 
 
Voluntariat
Ca în fiecare an, implicarea OMV Petrom a fost întregită prin efortul a peste 4.800 de voluntari. Dintre aceștia 3.200 sunt angajați în cadrul companiei și au fost implicați în 74 de acțiuni de voluntariat precum cele de ecologizare și plantare, educaționale, de reabilitarea unor locuri de joacă, parcuri, școli sau spitale, și donații pentru familii nevoiașe. În ediția din 2017 a Campionatului de Voluntariat au participat 140 de angajați care au înscris proiecte iar 12 dintre acestea au fost finanțate de către OMV Petrom.

Marketing pentru o cauză
Campania Sandvișul Meseriaș, derulat în stațiile Petrom, a unit eforturile companiei cu cele ale clienților pentru dotarea unui atelier în Colegiul Tehnic Traian Vuia, din Târgu Jiu. 11.000 euro au fost strânși prin vânzarea sanvișului în cele 200 de stații Petrom, suma fiind dublată de companie, pentru reabilitarea și dotarea atelierului mecanic, de care vor beneficia aproximativ 200 de elevi care vor să devină mecanici. 
 
Mai multe rezultate ale proiectelor din Festivalul Schimbării pot fi citite in Raportul OMV Petrom de Implicare în Comunitate 2017, disponibil pe www.taraluiandrei.ro.
 
***
OMV Petrom – Resourcefulness 
Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Ne propunem să dezvoltăm relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi companie prin soluţii inovatoare. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, inovație si energii noi și educaţie pentru dezvoltarea oamenilor. 
 
OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. 
 
„Ţara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate. Din 2007 până în prezent am alocat peste 51 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România.