"ArcelorMittal Galati s-a implicat si va continua sa se implice in proiecte care sprijina comunitatea locala, in domenii precum educatia si sanatatea”, a declarat Bruno Ribo, Directorul general al ArcelorMittal Galati. "Suntem un partener al locuitorilor din Galati si intentionam sa gasim, impreuna cu organizatiile specializate, cele mai bune solutii pentru nevoile locuitorilor din judet”
 
Proiectul educational local, demarat de HOSPICE Casa Sperantei in 2014 alaturi de ArcelorMittal Galati are ca rezultat pregatirea a 27 de medici si 20 de asistenti medicali pentru a oferi ingrijiri paliative bolnavilor din judet. 
 
„HOSPICE Casa Sperantei considera parteneriatul cu ArcelorMittal Galati ca fiind inceputul unui nou capitol in dezvoltarea serviciilor de ingrijiri paliative in Romania, in care companii locale, responsabile fata de comunitate, inteleg importanta de a investi in educarea in paliatie a personalului din sanatate.” a declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director Dezvoltare Nationala si Programe de Educatie HOSPICE Casa Sperantei.
 
Proiectul derulat de HOSPICE Casa Sperantei implica educarea profesionisti in sanatate printr-o serie de actiuni dedicate acestora. Cele cinci burse pentru medici la programul online de educatie in ingrijiri paliative asigura acces la un set de trei cursuri online de ingrijiri paliative din cele 10 concepute si lansate de HOSPICE Casa Sperantei inca din 2011. Dupa finalizarea celor 3 cursuri absolventii primesc diplome creditate EMC de Colegiul Medicilor din Romania (42 credite in total)
 
Medicii au beneficiat, de asemenea de un curs de abordare paliativa. 20 de medici de familie din judet au participat, in perioada 25-27 iunie 2015, la cursul „Abordarea paliativa a pacientului oncologic in medicina de familie” organizat in parteneriat cu Asociatia Medicilor de Familie Galati, in spatiul pus la dispozitie la Club ArcelorMittal. Cursul a fost sustinut de Conf. Dr. Daniela Mosoiu (director de educatie si dezvoltare nationala la HOSPICE) si Dr. Liliana Stanciulescu.

Tematica a fost stabilita de HOSPICE Casa Sperantei in baza unei cercetari (calitative si cantitative realizate pe pacienti si medici in perioada 2013-2014) in parteneriat romano-elvetian si include: notiuni introductive in ingrijiri paliative, evaluarea pacientului, managementul durerii, al dispneei, al anorexiei si casexiei, al constipatiei, al starii terminale, notiuni complexe de comunicare medic-pacient, modalitati de implicare a familiei in ingrijirea celui bolnav. Medicii participanti la curs vor putea gestiona mult mai bine evolutia pacientilor cu diagnostic oncologic, aplicand un set de interventii de ingrijiri paliative de baza (abordare paliativa), dovedit fiind ca acest tip de ingrijire creste calitatea vietii celui bolnav dar si a familiei sale, cu cat este initiata mai timpuriu. Medicii care finalizeaza cursul au acces gratuit la un curs online de ingrijiri paliative creditat EMC de Colegiul Medicilor din Romania.
 
„Cu sprijin financiar din partea companiilor locale, HOSPICE Casa Sperantei intentioneaza sa adauge Galatiul celor patru centre-pilot din Romania (Brasov, Bucuresti, Cluj, Iasi) in care medicii de familie instruiti aplica pacientilor oncologici un set de interventii de abordare paliativa, cu scopul de a testa aceste interventii si a le putea propune in plan legislativ pentru a fi decontate intr-un viitor cat mai apropiat de la bugetul de sanatate. Ceea ce ne incurajeaza sa credem ca acest lucru este posibil este entuziasmul medicilor care se inroleaza in acest program.” a declarat Conf. Dr. Daniela Mosoiu, Director Dezvoltare Nationala si Programe de Educatie HOSPICE Casa Sperantei.
 
De asemenea, doi medici din Galati urmeaza in prezent programul de atestat in paliatie (examenul este programat pentru vara anului 2016), pentru a dobandi dreptul legal de a coordona un serviciu de ingrijiri paliative. Cursul este organizat de HOSPICE Casa Sperantei in colaborare cu Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar din Bucuresti (SNSPMPDSB) si are o durata 18 luni, in care se parcurg 12 module (8 module de teorie si 4 module de practica clinica). La absolvire medicii primesc diploma creditata EMC de Colegiul Medicilor din Romania (75 credite). 
 
La randul lor, asistentii medicali au participat la cursuri de ingrijiri paliative. In 2014 si 2015 douazeci de asistenti medicali au participat la curs introductiv de trei zile, iar alti cinci, la cel avansat. Acestia din urma au beneficiat si de doua zile de practica clinica in toate serviciile de ingrijire ale fundatiei HOSPICE Casa Sperantei de la Brasov.
 
„Prin ingrijirea oferita in serviciile de tip hospice, unde o echipa complexa formata  din medici ,asistenti medicali, psihologi, infirmiere, voluntari, pacientii stiu ca nu sunt singuri in lupta pe care o duc cu boala si ca ingerii in halate albe le usureaza calea prelungind secunda cu secunda viata”, a declarat Laura Albu, asistent medical Galati. „Familia hospice” este locul unde esti invatat sa traiesti cu boala, sa ai curajul sa-ti exprimi liber sentimentele, sa renasti. Atmosfera calda si primitoare le da curaj si putere pacientilor si familiior sa merga mai departe stiind ca au un sprijin de nadejde in lupta cu cumplita boala. Multumim HOSPICE Casa Sperantei, multumim sponsorilor pentru cp ne-au dat posibilitatea de a  cunoaste o alta lume in care pacientii si familia au acces la servicii medicale de cea mai buna calitate”.
 
In judetul Galati, numarul celor care sufera de o boala cronica, progresiva si incurabila este estimat la aproape 4.000 de persoane. Ingrijirea paliativa poate imbunatati semnificativ calitatea vietii tuturor acestor bolnavi, atat a celor diagnosticati cu cancer, cat si a celor cu boli neurologice, insuficiente cronice de organ, malformatii congenitale, distrofii neuro-musculare. La nivel judetean, exista un serviciu de ingrijiri paliative, cu o capacitate de internare de cinci paturi, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta si un medic cu atestat in paliatie. 
 
Pentru mai multe informatii contactati:
Raluca Bigiu, coordinator proiect, 0728 130093, raluca.bigiu@hospice.ro 
Laura Iosub, PR Educatie si dezvoltare, 0728 130081, laura.iosub@hospice.ro