Fondurile stranse in campanie se vor transforma in surse solare de iluminat stradal, lanterne solare pentru uz domestic si sisteme energetice solare care vor spori autonomia energiei in beneficiul refugiatilor si comunitatilor gazda din tabere de refugiati UNHCR din Asia, Africa si Orientul Mijlociu. In plus, campania va finanta accesul la educatia primara in tabere.
 
La nivel global, exista peste 19,5 milioane de refugiati, iar jumatate dintre ei sunt copii. Razboiul si persecutiile sunt principalele cauze care ii fac pe oameni sa caute refugiu, insa, pentru UNHCR, schimbarile climatice care provoaca dezastre naturale ca seceta, inundatiile si lipsa resurselor naturale sunt motive importante de ingrijorare.
 
Campania IKEA „O viata mai buna pentru refugiati” a inceput in 2014. Cateva date importante sunt:
 
• Peste 284.000 de refugiati si membri ai comunitatilor gazda din Etiopia si Iordania au o viata mai sigura noaptea datorita celor peste 56.000 de lanterne solare si instalarii a 720 de lumini solare stradale.
• Peste 37.000 de copii refugiati s-au inscris in clasele primare in Banglades, Ciad si Etiopia si astfel si-au continuat educatia. In plus, peste 740 de profesori au beneficiat de cursuri in aceste tari. 
• In Banglades au fost construite 22 de statii de biogaz, iar 15% dintre deseurile umane sunt acum procesate pentru a genera combustibil verde pentru gatit.
 
„Cu milioane de persoane din toata lumea fortate sa se refugieze, contextul global al activitatii noastre presupune mai multe provocari ca niciodata,” a declarat António Guterres, Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati. „Este foarte important sa gasim moduri inovatoare prin care sa ii ajutam pe refugiati. Energia curata pe care o putem oferi cu ajutorul IKEA Foundation este o solutie practica pentru o nevoie esentiala si imbunatateste calitatea vietii pentru multi oameni.”
 
IKEA Foundation, cel mai mare partener privat al UNHCR, crede ca fiecare copil merita un loc pe care sa il numeasca acasa. Din 2010 a inceput un parteneriat cu UNHCR, prin care ofera adapost, facilitati si educatie familiilor si copiilor care se afla in taberele de refugiati si in comunitatile vecine din Asia, Africa si Orientul Mijlociu. 
 
„Din pacate, criza refugiatilor este intr-o crestere continua din cauza situatiilor de conflict prelungit din lume si nu pare sa se opreasca in curand. In plus, factori mai putini cunoscuti, precum dezastrele naturale induse de schimbarile climatice, ar putea sa forteze si mai muti oameni sa caute locuri mai sigure pe care sa le numeasca acasa. Milioane de refugiati din intreaga lume au nevoie de ajutor si credem ca mai avem multe de facut, in special in zone precum Iordania, Etiopia, Banglades sau Ciad, unde se afla cele mai mari tabere de refugiati, iar comunitatile locale nu au posibilitatea sa ajute.” explica Per Heggenes, CEO, IKEA Foundation. 
 

***
Despre UNHCR
Agentia pentru Refugiati a Natiunilor Unite a fost infiintata pe data de 14 decembrie 1950, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Agentia are mandatul de a conduce si coordona actiunile internationale pentru protejarea refugiatilor si pentru a rezolva problemele refugiatilor din lume. Principalul sau obiectiv este de a garanta drepturile si bunastarea refugiatilor. Depune eforturi pentru a se asigura ca oricine isi poate exercita dreptul de a cere azil si sa gaseasca un refugiu cu optiunile de a se intoarce acasa voluntar, de a se integra in comunitatea locala sau sa se stabileasca in o terta parte. In plus, are mandatul de a ajuta oamenii fara un stat de provenienta. In cele peste 6 decenii de activitate, UNHCR a aparat drepturile refugiatilor si a ajutat milioane de oameni sa isi reinceapa viata. Astazi, o echipa formata din 9.300 de persoane in peste 127 de tari ajuta constant 50 de milioane de oameni. Mai multe informatii sunt disponibile aici: www.unhcr.org  si www.unhcr.ro
 
Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation (Stichting IKEA Foundation) este fundatia filantropica a INGKA Foundation, care detine companiile din IKEA Group. Aceasta isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copiii si tinerii din tarile in curs de dezvoltare, finantand programe pe termen lung, care creeaza o schimbare substantiala si de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici cu abordari inovatoare pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit constant in familie. 

Despre IKEA Group 
Viziunea noastra este de a crea o viata de zi cu zi mai buna pentru cei mai multi oameni, oferind mobilier si accesorii cu design de calitate, functionale si accesibile, produse cu grija pentru oameni si mediul inconjurator. IKEA Group detine 376 de magazine in 47 de tari sau teritorii, dintre care 40 de magazine erau francize detinute de alte companii decat IKEA Group.
 
###
IKEA Foundation 
Radu Dumitrascu
Communications and Media Relations Manager 
E-mail: radu.dumitrascu@IKEAfoundation.org
UNHCR
Gabriela Leu 
Responsabil comunicare - UNHCR Romania 
Email: leu@UNHCR.org IKEA Romania