La nivel global, Compania IKEA a strans 7,7 milioane de euro, care ii vor ajuta pe reprezentantii UNHCR sa asigure lumina si energie sustenabila pentru 350.000 de copii si familii care locuiesc in taberele de refugiati din Etiopia, Ciad, Bangladesh si Iordania. Cu ajutorul acestei donatii, vor fi achizitionate surse de iluminat stradal pe baza de energie solara, felinare solare de interior si alte produse ce functioneaza cu energie regenerabila, cum ar fi plitele de gatit eficiente energetic. Campania va finanta si programe de imbunatatire a invatamantului primar. 
 
Clientii Magazinului IKEA din Bucuresti au cumparat 18.458 de bucati de becuri LEDARE in perioada 3 februarie – 29 martie 2014, care au contribuit la campania globala “O viata mai buna pentru refugiati”. 
 
In prezent, sunt aproximativ 10,5 milioane de refugiati la nivel global si jumatate dintre ei sunt copii. Pentru multi dintre acestia, singura optiune pentru a supravietui este traiul intr-o tabara de refugiati, unde lipsa luminii dupa apus poate avea efecte devastatoare asupra sigurantei. Activitati simple, precum mersul la toaleta, colectarea apei sau simpla deplasare in alt spatiu pot fi dificile si periculoase, in special pentru femei si fete. Imbunatatirile finantate de campanie vor contribui la transformarea fiecarei tabere de refugiati intr-un camin mai sigur si mai potrivit pentru copiii refugiati si familiile lor. De exemplu, o singura sursa de iluminat stradal pe baza de energie solara poate ajuta aproximativ 300 de refugiati, astfel incat acestia sa poata circula in siguranta dupa lasarea intunericului si o singura lampa solara poate ajuta o familie formata din cinci persoane sa ia cina in liniste sau sa isi ajute copiii sa isi faca temele dupa lasarea intunericului.
 
„Lipsa accesului la iluminat si energie afecteaza siguranta si educatia a milioane de refugiati din toata lumea, in special femei si copii. Le multumim clientilor si angajatilor IKEA pentru contributia semnificativa adusa in aceasta campanie. Multumita lor, le vom sigura lumina si energie celor mai vulnerabili oameni din lume”, declara Inaltul Comisar din cadrul Natiunilor Unite pentru Refugiati António Guterres.
 
IKEA Foundation a inceput parteneriatul cu UNHCR in 2010 si a ajutat la furnizarea de adapost, ingrijire si educatie pentru familiile si copiii din taberele de refugiati si comunitatile cu probleme.
 
***
Despre IKEA Foundation
IKEA Foundation isi propune sa imbunatateasca oportunitatile pentru copiii si tinerii din tarile in curs de dezvoltare, finantand programe pe termen lung, care creeaza o schimbare substantiala si de durata. IKEA Foundation colaboreaza cu parteneri strategici cu abordari inovatoare pentru a obtine rezultate pe scara larga in patru domenii fundamentale ale vietii unui copil: un loc pe care sa-l numeasca acasa, un inceput sanatos in viata, o educatie de calitate si un venit constant in familie. Se estimeaza ca 100 de milioane de copii vor beneficia de programele finantate pana in 2015.
 
Despre UNHCR
Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite a fost infiintat pe data de 14 decembrie 1950, de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. In cele peste 6 decenii de activitate, UNHCR a aparat drepturile refugiatilor si a ajutat milioane de oameni sa isi reinceapa viata. UNHCR activeaza in cele mai importante zone de conflict din lume, printre care se numara Siria, Mali, Afganistan, Sudanul de Sud, Republica Democrata Congo si multe alte tari.

Mai multe informatii sunt disponibile aici: www.unhcr.org  si www.unhcr.ro.