• OMV Petrom lanseaza “Romania Meseriasa“ - o campanie de sustinere a invatamantului profesional prin care compania isi propune sa aduca in atentia societatii importanta meseriilor in dezvoltarea unei tari si sa gaseasca solutii pentru educatia viitorilor meseriasi;
 
• Peste 90% dintre scolile profesionale si vocationale din Romania au disparut in ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la o lipsa acuta, in prezent, a meseriasilor cu pregatire, resimtita de mai toate marile companii cu activitate industriala din tara, dar si de populatie; 
 
• Initiativa OMV Petrom de a sustine invatamantul profesional vine in completarea actiunilor intreprinse de companie in ultimii ani pentru sprijinirea educatiei din Romania; 
 
• In cadrul campaniei “Romania Meseriasa” se lanseaza Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei, un proiect de educatie practica bazat pe ateliere de dezvoltare profesionala si personala pentru elevi si profesori de la cele mai cautate specializari din Romania.
 
In aceasta vara, Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei ia forma unui nou proiect educational OMV Petrom  dedicat elevilor din clasele IX – XI din 14 licee tehnologice si scoli profesionale din judetul Prahova. Pornind de la nevoile existente pe piata locala a muncii, proiectul sprijina cinci specializari adresate elevilor: frizer, croitor, bucatar, mecanic auto. Scopul Taberei Meseriasilor din Tara lui Andrei este sa vina in completarea programei scolare si sa ii ajute pe elevi sa fie mai pregatiti pentru piata muncii, dupa incheierea studiilor.
 
Astfel, din cei peste 420 de aplicanti, 200 de elevi vor merge, incepand cu 2 august, in Tabara Meseriasilor din Tara lui Andrei unde vor invata mai multe despre meseria aleasa, prin ateliere practice, dar si de dezvoltare personala. Atelierele de dezvoltare personala includ cursuri de lucru in echipa, de prezentare in fata angajatorului si de responsabilitate civica. In cadrul atelierelor practice, elevii vor realiza un proiect specific meseriei lor, sub indrumarea unor mari specialisti din domeniu: Gabriel Onofrei, pilot auto, Dumitru Gherghiceanu, Drilling Manager OMV Petrom, Chef Cezar Munteanu, Hair Stylist-ul Cristi Pascu si designer-ul vestimentar Mirela Diaconu.

Fiecare liceu sau scoala participanta inclusa in program a avut oportunitatea de a inscrie in competitie nu doar elevi, ci si profesori. Din cele peste 85 de aplicatii, 40 de profesori au fost selectati pentru a-i insoti pe viitorii meseriasi in Tabara. Dincolo de participarea la activitatile dedicate elevilor, ei vor urma si cursuri de intelegere a adolescentului, oferite de Centrul National pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, precum si de compania YourWay. De asemenea, cei 200 de elevi din tabara vor fi evaluati vocational de o echipa de specialisti. Cei mai buni 20 de liceeni vor fi recompensati si cu o bursa lunara de studiu in valoare de 500 de lei, pe durata anului scolar 2015-2016.

O alta initiativa ce sprijina Romania Meseriasa este Scoala Petrolistilor, un proiect educational care consta in crearea claselor de invatamant profesional cu specializari in meseria de operator sonde si operator la extractia, tratarea, transportul si distributia gazelor. Proiectul se desfasoara in trei licee din Romania, in care OMV Petrom sustine si dotarile laboratoarelor, incepand cu anul  scolar 2015-2016. Elevii inscrisi in cadrul acestor clase beneficiaza de bursa lunara si practica in cadrul companiei OMV Petrom. In urma absolvirii cursurilor cu o durata de 3 ani, elevii vor obtine o certificare recunoscuta la nivel european.
 
In cadrul campaniei „Romania Meseriasa”, OMV Petrom va demara un studiu care urmareste sa identifice nevoile reale ale companiilor cu privire la sectorul profesional, asteptarile meseriasilor cu privire la piata muncii, dar si dorintele elevilor care vor sa imbratiseze o meserie. In acelasi timp, studiul va lua in considerare si perceptia publicului larg in ceea ce priveste aceste categorii profesionale. Rezultatele studiului vor fi publicate  in aceasta toamna.
 
”Tara noastra are nevoie de meseriasi – este un fapt pe care nu-l putem ignora. Ne propunem ca, prin aceasta campanie, sa identificam solutii alaturi de reprezentanti ai autoritatilor, dar si din mediul privat, acolo unde se resimte acum cel mai mult acest deficit de oameni calificati. Este vitala implicarea tuturor in sustinerea invatamantului profesional pentru dezvoltarea economica a Romaniei. Aceasta campanie sustine directia pe care am urmat-o in ultimul an in strategia noastra de responsabilitate sociala, si anume cea a dezvoltarii tuturor, de la mic la mare, prin puterea educatiei”, declara Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom. 
 
Potrivit ultimelor date oficiale ale Institutului National de Statistica, la nivel national mai exista doar 134 de scoli care pot fi asociate invatamantului profesional si liceal specializat, in conditiile in care, in anii 1990, existau 1.306 de astfel de unitati scolare. Datele INS arata ca mai sunt inregistrate oficial doar 7 scoli profesionale, fata de cele 717 din 1992, numai 127 de unitati postliceale, fata de cele 379 din acelasi an de referinta si nu mai exista nicio scoala tehnica de maistri, in conditiile in care in 1992 fiintau nu mai putin de 210. 
 
Incepand cu anul scolar 2012 – 2013, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice a infiintat invatamantul profesional cu durata de doi ani dupa clasa a IX-a, iar din anul 2014 – 2015 functioneaza si invatamantul profesional cu durata de trei ani dupa clasa a VIII-a. Prin cele doua forme de invatamant, se urmareste cresterea procentului alocat pregatirii practice a elevilor la sediul diferitilor agenti economici, programele de invatamant fiind realizate de specialisti din industrie, pentru a asigura corespondenta cu realitatile pietei muncii. Solicitarea operatorilor economici pentru a se implica in pregatirea practica a elevilor din invatamantul profesional a crescut considerabil, astfel ca, in cazul scolarizarii specializate cu durata de doi ani, au fost puse la bataie, anul trecut, 18.123 de locuri, iar pentru invatamantul de trei ani sunt diponibile, in anul scolar 2015-2016, 38.158 de locuri in 1376 de clase.
 
Totusi, in continuare, cererea de pe piata muncii a acestor categorii este mai mare decat oferta, iar companiile care au nevoie de meseriasi pe diferite domenii cauta resursa umana cu un nivel ridicat de educatie teoretica dar, mai ales, practica.
 
Pentru detalii despre campanie si programe accesati sectiunea Romania Meseriasa (www.taraluiandrei.ro). Prin proiectele din Tara lui Andrei, OMV Petrom sprijina educatia sub toate formele ei – vocationala, antreprenoriala, de leadership si dezvoltare personala, tehnologica si profesionala. Romania Meseriasa vine in completarea actiunilor intreprinse de OMV Petrom in ultimii ani, de a sustine educatia din Romania. Numai anul trecut, OMV Petrom a sustinut prin proiectele sale educationale de responsabilitate sociala peste 58.000 de persoane.

***
Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de aproximativ 66 milioane bep in 2014. La finalul lui 2014, Grupul avea o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si opera o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 780 benzinarii, la sfarsitul lui 2014.
OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.

In ultimii 10 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la peste 11 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 4,5%.

Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. In aceasta perioada, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. "Tara lui Andrei" este principala platforma de implicare in comunitate.