În vremuri în care e greu să găsești repere și exemple de verticalitate, vă invităm să vă lăsați inspirați de poveștile lor.

Anda Maxim, alături de Tudor, soțul și partenerul său, au creat Grupul de Inițiativă Experience Bucharest și au oferit șansa unor copii defavorizați să viziteze Bucureștiul prin proiectul "Orice copil poate călători". De ce a ales un arhitect să dezvolte proiecte de turism cu o componentă socială, vă invităm să aflați din interviul de mai jos.

Cine este Anda Maxim?

Foarte pe scurt, un călător pasionat de orașe și frumos, un arhitect care acum activează în industria turismului și a ospitalității, un om optimist și cu suflet mare.

Povestește-ne despre parcursul tău profesional. Cum și de ce ai ales să te dedici unei cauze?

Sunt născută în Botoșani, am absolvit Facultatea de Arhitectură din Iași, iar imediat după m-am mutat în capitala București. Îmi plac orașele mari, tumultoase, și pot spune că, deși pare ciudat pentru unii, îmi place mult Bucureștiul. Are o energie fantastică! Poate și pentru că am găsit un echilibru între timpul petrecut aici și călătorii, pentru a nu deveni obositor.

După ce am profesat câțiva ani ca arhitect și designer, am decis să pășesc, alături de soțul meu, pe calea antreprenoriatului și am deschis împreună un hostel. Am învățat foarte multe de la el și despre acest domeniu, iar ceea ce începuse ca o joacă, acum, după aproape 5 ani, a devenit cea mai mare rețea de hosteluri din țară: Pura Vida România, cu sedii în București, Vama Veche, Bucovina și parteneri în Cluj și Brașov. Una dintre locații are și un sky bar, Pura Vida Sky Bar, popular printre turiști și localnici.

Începând cu anul 2017 am inițiat proiectul Experience Bucharest, urmat de Experience România, cele mai mari proiecte de promovare în social media pentru turismului românesc, care numără până în prezent cinci ediții de succes. Pe lângă acestea, am avut inițiative caritabile prin care am oferit cazare gratuită în locațiile noastre rudelor victimelor de la Colectiv și persoanelor venite din țară la proteste.

În decembrie 2017 am inițiat proiectul "Orice copil poate călători" prin care am oferit cazare și am organizat activități în București, pe parcursul a câteva zile, pentru peste 200 de copii din satele din România.

Toate aceste proiecte s-au născut din spiritului nostru civic și al echipei și sunt susținute de conștientizarea că schimbarea e în noi și atâta timp cât putem face ceva bun, nimic nu trebuie sa ne împiedice să o facem.

După ce am călătorit în peste 50 de țări, susțin cu tărie că România nu e cu nimic mai prejos, că avem foarte multe de oferit turistic, avem un potențial fantastic și putem concura cu orice altă țară. Din acest crez a pornit activitatea noastră și proiectele din turism pe care ne dorim să le continuăm pentru cât mai mult timp.

Care a fost cea mai mare reușită de până acum? Dar nereușită din care ai învățat cel mai mult?

Cea mai mare reușită a fost mulțumirea primită de la copiii care au venit la București, copii care au experimentat pentru prima dată ceva în afara limitelor satului sau ale comunei în care locuiesc. În toate activitățile noastre, mulțumirea celorlalți și aprecierea primită prin diferitele premii câștigate (locul II și III la secțiunea "Artă și Cultură" la Gala Societății Civile 2018, "Best Destination Campaign" la Etravel Conference Awards, Tourism Superhero by TopHotelAwards), practic validarea că facem ceva bun, este cea mai mare reușită.

Nu aș considera o nereușită neapărat (v-am avertizat ca sunt optimistă :)), însă am subestimat complexitatea proiectului și dimensiunea resurselor necesare. Iar de aici am învățat cum ar trebui mai bine făcut în viitor.

Care este persoana din mediul neguvernamental pe care o admiri cel mai mult? De ce?

Alteta Sa Regală Principesa Margareta. Pentru nenumăratele proiecte realizate și contribuția la dezvoltarea societății civile.

Cum ați înființat grupul de inițiativă/ cum ai ajuns să aderi la el, cum te regăsești în el și cum te reprezintă? Ce și-a propus să facă proiectul „Orice copil poate călători”?

Eu și Tudor, soțul și partenerul meu, suntem inițiatorii proiectului și ai grupului de inițiativă. Am avut ideea, am făcut planul de implementare, după care am făcut publice proiectul și nevoile acestuia pe rețeaua de socializare Facebook. Inițiativa a fost apreciată și astfel au aderat la grup și alte persoane, parteneri. Tot cu ajutorul Facebook am ajuns la cât mai mulți profesori și educatori care au beneficiat, alături de elevi, de proiectul nostru.

Inițiativa „Orice copil poate călători” mă reprezintă ca idee și plan de acțiune, însă restul echipei din grup s-a ocupat în detaliu de implementare și logistică. Ne dorim să continuăm pentru ca de această oportunitate să beneficieze cât mai mulți copii.

Proiectul "Orice copil poate călători" a oferit șansa unor copii din România să călătorească pentru două-trei zile la București. Profesorii/învățătorii însoțitori au asigurat din surse proprii sau prin parteneri transportul până la București și retur. Noi am asigurat cazarea și unele mese pentru copii. Am avut parteneri care au contribuit cu cina, diferite surprize, acces la cinema, cadouri, o petrecere tematică cu jocuri educative, animatori și tort aniversar în ultima seară.

Pe parcursul celor două zile copii au avut acces gratuit și au vizitat Grădina Botanică, Muzeul de Istorie București și Palatul Parlamentului. La acestea s-au adăugat un tur pe Calea Victoriei și o plimbare în Parcul Herăstrău.

Pentru majoritatea copiilor participanți a fost pentru prima dată când au călătorit în afara satului sau a comunei în care locuiesc. Au vizitat Capitala țării și câteva atracții, au călătorit pentru prima dată cu trenul și metroul, au fost la cinema, la un restaurant, la un muzeu. Din punctul meu de vedere călătoriile au un puternic rol educativ, îți lărgesc orizontul și îți deschid mintea. De aceea am vrut să oferim această șansă cât mai multor tineri și copii.

Cum ai caracteriza România acum și care crezi că este cel mai important lucru care trebuie să se schimbe în societate?

România este acum în fața unei cumpene. Ține exclusiv de noi ca societate să alegem direcția în care ne îndreptăm: progres sau regres. Cel puțin pentru generația noastră este obligatorie implicarea. Suntem generația care trebuie să ia atitudine. Nu trebuie să fim pasivi dacă ceva nu ne convine. Să nu uităm avantajul de a trăi în democrație! Să nu fugim în alte țări și să alegem calea simplă și comodă și să nu uităm că schimbarea suntem noi.

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l schimbăm este mentalitatea.

Proiectul Orice copil poate călători a câștigat locul III la secțiunea Artă și Cultură în cadrul Galei Societății Civile 2018. Inițiativa Experience Bucharest a câștigat la rândul său locul II la aceeași secțiune, tot la ediția de anul acesta a Galei Societății Civile.

Acest articol este parte a proiectului editorial
Profil de ONGist, realizat de Gala Societății Civile în parteneriat cu portalul Știri.ong.