Subiectul discutat in cadrul conferintei a fost egalitatea de sanse si de gen pe piata muncii, cu accent pe rolul societatii civile si al autoritatilor in promovarea si implementarea principiului egalitatii de sanse. Astfel, managerul proiectului “EVA – Evolutie, Valoare, Antreprenoriat pentru femei pe piata muncii”, Daniel Chirila, a deschis sesiunea de prezentari cu descrierea proiectului EVA, vorbind despre activitatile, obiectivele si motivele din spatele acestui demers. 

Vlad Simion si Iulian Sirbu, coordonatorii studiului realizat de Asociatia REACT – Filiala Sector 1 privind segregarea profesionala in domeniul social si medical, au descris ipotezele de la care au pornit si concluziile ce au intregit acest raport de cercetare. “Este foarte interesant pentru doi barbati sa porneasca o incursiune in problemele cu care se confrunta femeile”. 

Imediat dupa pauza de cafea, gustari si socializare, cuvantul i-a revenit Ruxandrei Palade, expertul in comunicare al Asociatiei REACT, care a prezentat trei dintre proiectele de implicare civica aflate in derulare: “Anotimpuri la borcan”, “Safir” si “Al treilea sector”. “Nimic nu e mai rau decat sa ramai cu constiinta incarcata stiind ca nu ai putut sa ajuti pe cineva drag”. 

Laura Jigau, coordonator de comunicare in cadrul Fundatiei Estuar, a expus in fata invitatilor detaliile proiectului “Respect si sanse egale pentru femei”, fiind increzatoare in viitor: “Antevorbitorii mei au vehiculat niste cifre: 500, 800, 1000. Aceste cifre poate nu par importante dar, adunandu-le, chiar putem face o diferenta in societatea civila”. 

Centrul de Analiza si Inovare Economico-Sociala a demarat proiectul “MAMA – Model Aplicat pentru Maternitate Activa”, proiect prezentat in fata auditoriului de catre Laura Grigore. “Am initiat acest proiect pentru a veni in sprijinul mamelor care merg la serviciu in primii doi ani dupa sarcina”. 

Conferinta „Egalitatea de sanse si de gen in comunitatea romaneasca” a constituit un pas important in domeniul implicarii sociale, stabilind si descriind modele de succes pentru autoritati si societatea civila.
Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului ”EVA – Evolutie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piata muncii”, co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”.