De ziua internațională a dreptului de a ști, Centrul pentru Inovare Publică solicită partidelor politice informații despre sursele de finanțare și bugete și provoacă cetățenii să trimită în număr cât mai mare solicitări similare pentru a determina entitățile politice să respecte legea accesului la informații de interes public.
 
28 septembrie e ziua internațională a dreptului de a ști. Dreptul de a ști informații despre instituțiile statului : de la cine le conduce până la bugetele anuale, de la organigrame, până la strategii, surse de finanțare și contracte pe care le încheie cu operatori privați. În România, instrumentul care ne permite să accesăm aceste informații este legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Potrivit legii există un set de informații pe care instituțiile, autoritățile publice trebuie să le comunice din oficiu. Pe toate celelalte le putem primi trimițând o cerere instituției. Instituție, adică orice entitate care utilizează sau administrează resurse financiare publice. 
 
În luna iunie, legea 544/2001 a fost completată cu un articol care o face și mai generoasă pentru cetățeni. În categoria instituțiilor cărora le pot fi trimise solicitări de acces la informații au fost incluse și partidele politice, federațiile sportive, organizaţiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanţare din bani publici.
 
Pentru că partidele întârzie să se conformeze prevederilor legii 544/2001 și pentru a sărbători activ ziua internațională a dreptului de a ști, Centrul pentru Inovare Publică invită cetățenii să trimită cereri de acces la informații de interes public partidelor politice, vechi și noi, pentru a afla de unde și câți bani au. 
 
Centrul pentru Inovare Publică a colectat contactele tuturor partidelor într-un document și a pregătit și cererile personalizate, în funcție de fiecare partid, nou înființat după modificarea legii, participant la alegerile locale din 2016, sau vechi, cu reprezentanți în parlament.
 
Orice persoană poate descărca cererea și o poate trimite către unul, două sau către toate partidele. Traseul solicitărilor se consemnează aici, pentru a urmări căror partide le-au fost trimise cererile, respectarea termenelor legale de răspuns și respectarea legii de către partidele politice.
Prin această inițiativă Centrul pentru Inovare Publică își propune să dezvolte interesul cetățenilor față de utilizarea legii accesului la informații de interes public și să responsabilizeze și să transparentizeze activitatea financiară a partidelor politice. 
 
Centrul pentru Inovare Publică este o organizație non-guvernamentală care promovează guvernarea deschisă și implicarea cetățenească. Centrul pentru Inovare Publică a preluat și continuă de la începutul anului 2016 activitatea de advocacy și politici publice a Fundației pentru o societate deschisă.