Povestea albumului foto “Frumusețea revine pe Lipscani?” scurt și la obiect, spusă de Andrei Bîrsan: Știi că îmi place să fotografiez Bucureștiul de mic copil, adică din 1979? În decembrie 2001 mi-am cumpărat primul aparat de fotografiat digital și pur și simplu am redescoperit orașul și fotografierea lui.
2002-2008 vechiul centru vechi nu arăta prea bine, este perioada de dinainte de a intra banii din Uniunea Europeană, perioada Traian Băsescu și Adriean Videanu, un loc unde parcă nu s-a întâmplat nimic bun în cei 12-19 ani trecuți de la revoluție.

Lansarea albumului “Frumusețea revine pe Lipscani?”
Centrul Vechi la început de secol XXI, anii 2002-2008
Album foto de Andrei Bîrsan
Cuvânt înainte de Adrian Majuru
Luni 19 februarie ora 18.30, Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu

Magazinele se închid unul după altul, își schimbă profilul de câteva ori și decad lună de lună. Dispar Curtea Sticlarilor, Discul de Cristal, Familia …, în actuala piață Roma trona o dugheană “modernă” de tablă cu antenă de satelit pe ea iar în pasajul Lipscani îți puteai developa un film sau face invitații de nuntă. Sheriff’s a înlocuit cu fast food restaurantul cu autoservirea București iar magazinul Universal București își păstra aerul desuet cu trepte tocite și vânzătoare în vârstă. Hanul Gabroveni era o ruină în care dormeau oamenii străzii iar pe spațiul de lângă el vara puteai bea o bere la terasa “La ruine”. Se putea circula cu mașina pe toate străzile … mai ales cu Dacii diferite variante și vârste.

Invitați
- Adrian Majuru, Directorul Muzeului Municipiului Bucureşti
- Alexandru Panaitescu - arhitect. Cum de a scăpat Centrul Vechi de demolare în vremea lui Ceaușescu?
- Eugen Istodor - autor al “Lipscani, ghid turistic și de chefuri” - 2011
- Alina Penciu, Antalis - Tiparul pe hârtie în dominația internetului
- Mihaela Bourceanu, Mercury 360 – despre designul albumului
 
Mai ții minte?
Toate acestea au dispărut dar albumul “Frumusețea revine pe Lipscani?” ți le aduce aminte, este un ghid prin timpul orașului, te provoacă să străbați centrul vechi, pagină cu pagină și să descoperi dacă frumusețea s-a întors. Acum centrul vechi este un “food court” cosmopolit, de la șaorme la plăcinte irlandeze sau delicatese franțuzești. Dristor Kebap, Bordello Bar, St. Patrick, La 100 de beri, Nomad Skybar, Gyros Thessaloniki au luat locul vechilor magazine ….

Detalii l Event Facebook l www.bucurestiulmeudrag.ro l 

Editor Asociația Bucureștiul meu drag, tiraj 500 exemplare, are 240 pagini, 190×130 mm + panoramă cu graffiti-ul de pe Lipscani - 670x130mm, full color, cartonată, design Mercury 360, cuvânt înainte Adrian Majuru, panoramele montate de Mihai Petre, panorama tipărită pe hârtie Rives Sensation Gloss Tradition natural white de la Antalis.

Parteneri media:
Modernism.ro, Foto-Magazin, Radio România Internațional, ARTIVIST, România Pozitivă, Asociația Operatorilor Culturali din România, CREIONETICA, Let’s Do It. Romania!, Raftul cu Idei.

Eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.