Basmele au fost culese de Alina Serban in principal de la Tanti Veta, care ne-a impartasit cateva din povestile rome pastrate de-a lungul timpului pe cale orala. Prin transmiterea basmelor din generatie in generatie, o comunitate are posibilitatea de a-si face cunoscute si de a prezerva diferite expresii ale imaginatiei, identitatii si memoriei acelei comunitati.
 
Proiectul Povesti nespuse - Untold Stories isi doreste ca prin aceasta culegere de basme sa contribuie la cresterea nivelului de cunoastere privind complexitatea si istoria culturii rome precum si la afirmarea identitatii culturale rome. Mai mult decat atat, acest volum online reprezinta aportul nostru la eforturile de punere in valoare a povestilor rome si la conservarea folclorului rom.
 
Invizibilizarea diversitatii experientelor rome se datoreaza in parte si faptului ca doar viziunea majoritarilor asupra lumii a fost transmisa prin povesti. De aceea va invitam sa descoperim si sa aducem impreuna la lumina inca un colt din cultura roma, cel al basmelor cu case de sare, fete viteze, baieti milostivi, copii descurcareti, zmei si imparati, unde nedreptatile, aventurile si curajul se regasesc deopotriva. Lectura placuta!

 
*** 
Proiectul Povesti Nespuse – Untold Stories isi propune sa promoveze identitatea si diversitatea culturala roma. Initiatoarea proiectului Povesti nespuse/Untold Stories este Alina Serban, absolventa UNATC si The Royal Academy of Dramatic Art, actrita roma, autoare si realizatoare de spectacole de teatru si productii artistice.