Doamna Mariana, fostă țesătoare la Filatura de Bumbac, caut artist urban ca să-mi zugrăvească viața pe acoperișul fabricii. Rog seriozitate și imaginație, aștept provincia și lumea largă, până la 15 august cel târziu. Ofer recompensă, după buget, și aprecierea posterității.
 
Make a Point lansează azi un apel către artiștii din întreaga lume, pentru ilustrarea poveștilor cartierului Pantelimon, în cadrul proiectului Uriași de Pantelimon. Demarat în această primăvară, proiectul presupune întâlnirea dintre micile istorii ale cartierului și imaginația artiștilor (artiști urbani, colectivi, documentariști sau efemeri), rezultatele urmând să fie executate în vopsea sau alte forme de exprimare, pe zidurile și acoperișurile fostelor hale industriale din zona de sud a Capitalei.
 
Vânătoarea poveștilor de cartier (lansată în urmă cu o lună) a scos la iveală vieți trecute, situații de tranziție sau accente prezente ale traiului din cartierul dormitor Pantelimon. De la vânzătorii ambulanți, care-și revarsă zilnic pe trotuare roadele grădinilor din preajma metropolei, la viața pe străzile cu nume de pești din peninsula Ostrov a Fundenilor, cu salturi înapoi în timp, în tinerețile comuniste mai mult sau mai puțin revoluționare, la amintirile țesătoarelor din filatură, trecând prin molcomul trai al nomenclaturiștilor de pe Ferdinand și sfârșind inevitabil în versuri și acorduri de BUG Mafia. Toate se găsesc acum sub acest link, (în engleză și română), în așteptarea artișilor: https://makeapoint.atavist.com/giantsofpantelimon
 
Ce trebuie să facă artiștii
Artiștii interesați sunt rugați să trimită o propunere detaliată a proiectului, un protofoliu și o scurtă motivație a alegerii pe care o fac, în urma lecturării poveștilor din cartier. Formularul de înscriere odată completat va fi trimis pe adresa point@makeapoint.ro, împreună cu un necesar de producție și un buget estimat.
 
Termenul până la care artiștii trebuie să-și aleagă una sau mai multe povești, pe care să le ilustreze apoi într-o formă la alegere, este 15 august 2017. Rezultatele selecției vor fi anunțate la finele lunii august. Apelul către artiști în forma completă poate fi găsit aici.
 
În perioada septembrie-octombrie va avea loc alocarea spațiilor și programarea lucrărilor. Artiștii vor fi invitați să-și execute operele chiar sub ochiul critic al publicului, în cadrul Zilelor de Street Art „Uriași de Pantelimon” (13-15 octombrie 2017), prima expoziție permanentă în aer liber din România.
 
Premii de 3000 de euro
După finalizare, lucrările vor fi jurizate prin vot popular (chiar de către locuitorii cartierului) în cadrul unei competiții publice, cu premii în valoare totală de 3000 euro.
 
Spațiile avute în vedere pentru ilustrarea poveștilor din cartier sunt: fosta Filatură de Bumbac, fosta Centrală a Lânii, fosta Postăvărie Română. Faptul că ele încă există - spre deosebire de alte foste uzine bucureștene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri - a făcut firească folosirea lor ca șevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat și a duce arta și dincolo de inelul central al orașului.  Make a Point a reconvertit ultimul turn funcțiobal de apă din oraș în Turn de Artă. Turnul este și în acest proiect o piesă centrală în continuare, majoritatea lucrărilor fiind vizibile din turn.
 
Proiectul a stârnit deja curiozitatea unor nume celebre din lumea artei urbane, precum Martha Cooper, Selina Miles și Biancoshock. Sunt așteptați pictori, arhitecți, urbaniști și designeri să cunoască comunitatea Pantelimonului și să contribuie cu talentul lor la scrierea unei pagini inedite de istorie locală.

***
Despre Make a Point
Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat secția de repasat a fabricii de textile Postăvăria Română în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.
 
***
Uriași de Pantelimon este un proiect Make a Point
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional 
Parteneri media: Radio Guerrilla, Scena9