Cine sunt cei cinci artiști care vor ilustra poveștile din cartier la Zilele Uriași de Pantelimon, trei zile de community art, street art, graffiti, muzică, dans, film, ateliere, artiști la lucru și multe altele. Ce se întâmplă în 13-15 octombrie la Make a Point + ce nume mari din arta stradală internațională vin la București cu ocazia asta
 
41 de artiști din România și din lume s-au înscris în proiectul Uriași de Pantelimon, derulat de Make a Point pentru ilustrarea poveștilor cartierului, în urma anunțului lansat în luna iulie. Proiectul a demarat în primăvară, când locuitorii din cartier au fost invitați să-și spună poveștile pe care artiștii le vor urca pe acoperișurile fostelor hale industriale din zonă, la Zilele Uriași de Pantelimon, eveniment care va avea loc între 13-15 octombrie.

Call-ul pentru artiști a fost constituit dintr-o colecție de povești din Pantelimon strânse de antropologul Andreea Drăgan, pe care le puteți citi online aici. S-au lăsat furați de farmecul poveștilor românești de cartier, despre viața în comunism și tranziția spre democrație, artiști din Africa de Sud, Austria, Franța, Germania, India, Italia, Kenia, Namibia, Olanda, Portugalia, Serbia, Spania, SUA, Thailanda, dar și din Urlați, Sibiu, Constanța, Piatra Neamț și, firește, București.

Toate propunerile au fost creative și ar fi meritat o șansă, însă pentru că în orice concurs trebuie să existe câștigători, noi am ales deocamdată cinci finaliști. Ei sunt: Sorina Tomulețiu, Robert Obert, Onar Stănescu, Nada Krstajić și Alexandra Cristiana Comănici. În cadrul Zilelor Uriași de Pantelimon, publicul va fi invitat să-i urmărească la lucru, să-i ajute chiar să-și concretizeze lucrările și în final să-și voteze favoritul. 
 
Cele cinci povești alese de artiști:
Tom (Sorina Tomulețiu) și-a intitulat proiectul Unde nimeni nu se uită, o instalație eco-friendly realizată din iarbă. Sorina a fost impresionată de povestea spațiilor urbane în care natura reușește să trăiască sub ochiul indiferent al trecătorilor. Mesajul ei va atrage atenția asupra lipsei de luciditate în gestionarea spațiului public, a locurilor „ascunse la vedere”, de care nu se preocupă nimeni.

Robert Obert va ilustra povestea femeii trimisă de fabrică să măsoare nivelul radiațiilor de după accidentul de la Cernobîl. Motivația lui Robert: „aparatul ăla de măsurat radiații, dar și expresia unei femei trecute prin viață și ironia din spatele acțiunii în sine, lipsa de grijă a celor puțini față de cei mulți, care deveniseră cantitate neglijabilă.”

Onar Stănescu a fost atras de culoarea intuită după blocurile gri, acolo unde oamenii își întind rufele la uscat, trăiesc, iubesc, se ceartă, își caută rostul și însuflețesc straturile suprapuse de beton ale orașului.

Nada Krstajić, din Belgrad, va desena mandala om-oraș, o „horă” făcută din viață și betoane. În viziunea artistei sârbe, arhitectura contemporană, cu ale sale clădiri moderne, alături de blocuri vechi de locuințe, se înlănțuie cu arhitectura industrială ca apoi toate acestea să alterneze într-un dans cromatic cu natura și oamenii.

Alexandra Cristiana Comănici
va ilustra prin manechine și fire – cândva materii prime ale uzinelor din zonă – câte puțin din fiecare poveste de cartier: generația cu cheia de gât, munca în filatură, perioada în care eram niște marionete ale unui regim apus.
 
Cine mai vine la Uriași de Pantelimon:
În week-end-ul 13-15 octombrie, în spațiul Make a Point, în Turnul de Artă și în jurul lui, dar și pe acoperișurile fostelor hale industriale din cartier, se va derula Zilele Uriași de Pantelimon, primul evenimnet de comunity street art din România. Cei cinci finaliști își vor pune în operă lucrările, iar concomitent vor avea loc ateliere diverse, demonstrații de dans, expoziții de fotografie, cursuri de caligrafie și, foarte important, publicul își va vota preferații.
Nume importante ale artei stradale internaționale au confirmat deja participarea la Street Art Days: Ella & Pitr (Franța), autorii celor mai mari picturi murale/ acoperișuri din lume, Moose (UK), artistul cae a pornit curentul de gren/ reverse graffiti, Martha Cooper (SUA), care îi va convinge pe sceptici, prin fotografiile ei, că arta stradală nu e un moft, și Victor Ash (Danemarca).

Din România, ne va fi alături Carmen Nistor (cu un curs gratuit de caligrafie). Și pentru că i-a plăcut în august la noi, Biancoshock (Italia) revine la Make a Point. Programul complet al Street Art Days va putea fi găsit aici. Intrarea va fi gratuită, distracția, de milioane!
 
***
Despre Make a Point
Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a început prin a reabilita un spațiu industrial și a-l reconverti în centru cultural. A transformat o fosta secție de repasat în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.

Despre Uriași de Pantelimon
Uriași de Pantelimon, community art project de Mădălina Roșca și Paul Arne Wagner, a demarat în 2016, ca un proiect pilot în cadrul căruia a fost finalizată prima pictură pe un acoperiș de uzină. În primăvara anului 2017 proiectul a continuat cu o vânătoare de povești în cartier și un call for artist internațional. Street Art Days va marca apogeul și totodată finalul proiectului ediția 2017. 
 
Uriași de Pantelimon este un proiect Make a Point
Proiectul este finanțat în cadrul Programului cultural „București, Oraș participativ” de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
 
Parteneri:  Red Bull, Havana, Aqua Carpatica, Institutul Italian de Cultură, Institutul Francez, frufru, Bicicletele Pegas, Hotel Est 
 
Partener de mobilitate: Uber
 
Parteneri media: Radio Guerrilla, Scena9, Vice, Igloo, IQads și noizz.ro.