O gală despre rezultatele pozitive ale implicării civice pentru comunităţi. An de an la Gala Premiilor Participării Publice reușim să (re)descoperim puterea oamenilor: fie că aplaudăm un grup de cetățeni care a convins primarul să asfalteze o uliţă, fie o organizație care a reușit să schimbe o lege. Pentru că lucrurile în jur nu par a ne da motive de optimism, avem nevoie de o doză de inspirație și elan. O vom avea pe 19 aprilie, la ediția a IX a Galei.

Cetăţenii, grupurile civice sau organizaţiile care în 2017 au contribuit la schimbarea unor decizii publice în beneficiul comunităţilor din care fac parte, se pot înscrie până pe 15 februarie la cea de-a IX-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice. Sunt binevenite să se înscrie și instituțiile statului care au consultat comunitățile înainte de a lua decizii pentru ele.

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică,
organizatorul evenimentului, îi va premia pe 19 aprilie pe oamenii şi organizaţiile care au influenţat procesul decizional şi au contribuit astfel la rezolvarea unor probleme din jur precum: lipsa de echitate şi nedreptăţile la adresa cetăţenilor din sistemul de sănătate sau educație, măsurile iresponsabile şi abuzive care vizează mediul înconjurător, lipsa de tranparenţă decizională în modul în care se cheltuiesc banii publici sau în legătură cu decizii care au impact major pentru cetăţeni aflaţi în diverse situaţii de vulnerabilitate. Oamenii premiaţi la Gală şi-au mobilizat din proprie iniţiativă comunitatea pentru a convinge primarul să cureţe sursele de apă din localitate sau să nu amenajeze o groapă de gunoi aproape pe casele oamenilor. Asociaţia elevilor din Constanţa au determinat Ministerul Educaţiei să ofere gratuitate pentru manualele elevilor de clasa a X-a şi a XI-a. 
 
Termen final pentru înscrieri – 15 februarie 2018 
Aplicanţii sunt invitaţi să completeze formularul online până pe 15 februarie. Detaliile pentru înscrierile la Gală se regăsesc în Ghidul G3P. Pentru nelămuriri sunt disponibile următoarele detalii de contact: depozite@ce-re.ro sau numărul de telefon: 031 1050 755 
 
“Anul trecut Gala a fost despre toţi acei oameni care au curajul de a aprinde lumina în comunităţile lor, atunci când nedreptăţile legislative şi bezna decizională au impact negativ asupra diverselor comunităţi. În 2018 vrem să vorbim despre solidaritate, ca sursă de putere şi capacitate colectivă. Ne dorim ca şi prin evenimentul de anul acesta să construim un spaţiu pentru promovarea celor mai tenace şi curajoase iniţiative civice din România şi totodată să avem o experienţă de inspiraţie, învăţare şi conectare între activiştii vizibili în spaţiul public în ultimul an şi diverşii iniţiatori de campanii civice mai puţin vizibile din Bucureşti şi din ţară.” Oana Preda, Director Executiv CeRe 
 
Iniţiativele de participare publică premiate la Gală în 2017
  • Asociaţia Dăruieşte Viaţă a împiedicat intenţia Primăriei Capitalei de a cheltui sume de bani, mult exagerate faţă de preţul real al pieţei, pentru aparatură medicală în spitalele bucureştene.
  • Asociaţia Elevilor din Constanţa a reuşit să obţină manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii de clasa a XI-a şi a XII-a, după ce a dat în judecată Ministerul Educaţiei.
  • Asociaţia Parcul Naţional Văcăreşti a dus o amplă campanie de advocacy, care s-a finalizat cu încadrarea parcului Văcăreşti în parc natural şi arie protejată. 
  • Asociaţia Partener pentru Tine a pus presiune pe administraţia locală şi a informat masiv cetăţenii despre calitatea proastă a apei din sursele de alimentare ale comunei. În urma demersurilor asociaţiei, autorităţile au verificat şi curăţat sursele de apă.
  • Cancelaria Prim-Ministrului a format o echipă de IT-işti au reuşit să găsească cele mai eficiente soluţii tehnologice şi să pună în funcţiune 108 aplicaţii, care au oferit informaţii utile cetăţenilor, pe diverse zone de interes.
  • Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA) a convins Guvernul, după 6 ani de presiune asiduă, să publice Normele metodologice de aplicare a Legii Autismului, context care le-a mai uşurat viaţa persoanelor cu autism și familiilor lor. Fundaţia Desire a ajutat 83 de familii clujene să-şi depună dosare pentru locuinţe sociale şi a semnalat administraţiei locale lipsa unei strategii echitabile, care să rezolve problemele de locuire socială din Cluj. 
  • Iniţiativa La Terenuri – Spaţiu Comunitar în Mănăstur, Asociaţia Colectiv A a determinat primăria din Cluj să rezolve situaţia juridică, să cureţe şi să amenajeze un parc din cartierul Mănăştur, astfel încât spaţiul să fie mai prietenos pentru comunitate.
  • Localnicii din satele Valea Putnei şi Mestecăniş au organizat o mişcare de rezistenţă civică împotriva amenajării unei gropi de gunoi în pasul Mestecăniş, chiar lângă sat. Chiar şi după o acţiune în instanţă demarată de cetăţeni, care a avut succes, proiectul gropii de gunoi a rămas pe agenda autorităţilor.
  • Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş a propus dezvoltarea unei strategii pentru tineri, cu implicarea acestora în identificarea priorităţilor şi în procesul decizional.
  • Premiul special CeRe a fost acordat lui Cătălin Teniţă, activistul care a reuşit să strângă oameni creativi şi cu abilităţi profesionale diverse, în sprijinul cauzelor civice.  
  • Premiul special CeRe, acordat acordat protestatarului colectiv de la începutul anului 2017.
  • Premiul special CeRe, acordat echipei emisiunii “România, te iubesc!”, pentru emisiunile despre lipsurile grave din spitalele româneşti 

  • Găsiţi detalii pe larg despre iniţiativele civice câştigătoare în 2017 AICI. Detalii despre membrii juriului şi partenerii G3P din 2017, precum şi despre celelalte ediţii ale Galei găsiţi AICIGala FB l CeRe FB  
     
    Misinea CeRe: împreună cu cetăţeni, organizaţii şi comunităţi, construim zi de zi o lume justă, echitabilă şi solidară în care vocile oamenilor sunt centrale în luarea deciziilor publice.