Floreasca Civică este o inițiativă civică a locuitorilor din Floreasca, constituită în martie 2017 cu misiunea de a informa cartierul despre deciziile și măsurile instituțiilor publice locale ce privesc zona și de a crește calitatea vieții prin protejarea și conservarea spațiului verde (parcuri și zonele verzi dintre blocuri) și a calității aerului.
 
Floreasca Civică organizează împreună cu Let’s do it, Romania! și cu sprijinul CeRe o acțiune de curățare a Parcului Verdi pentru a readuce în atenția publică, dar și pe ordinea de zi a Primăriei Sectorului 2 și a Primăriei Generale a Mun. București, a pericolului pe care îl poate reprezenta pentru oraș dispariția parcului.

Parcul Verdi a fost înființat pe locul fostului hipodrom, având inițial o suprafață de 17 hectare. În prezent, suprafața parcului este de doar 5,6 ha și este în continuare gazda unui habitat natural de excepție (copaci de peste 80 de ani, diverse specii de păsări, veverițe și dihori) - o mică pădure în inima Capitalei.

Însă omul este pe cale să-l distrugă: întreaga suprafață a parcului a fost parcelată și retrocedată, iar noii proprietari presează autoritățile prin instanțele de judecată să le fie eliberate autorizațiile de urbanism sau de îngrădire ceea ce va duce la defrișarea masivă și apariția de imobile.
 
Toate acestea într-un cartier care este deja sufocat de construcții, de trafic și de poluare. Sectorul 2 deține cel mai mic procent de spatiu verde/locuitor - 12,43mp - în anul 2011, în vreme ce normele europene în vigoare prevăd minim 26 mp de spațiu verde pentru un singur locuitor.
 
Acțiunea de curățenie face parte din Campania Verde de Verdi și va avea loc sâmbătă, 17 iunie 2017, între orele 11-13. Ne vom strânge la intrarea în Parc dinspre intersecția străzii Garibaldi cu strada Verdi.

Vor fi puse la dispoziția tuturor voluntarilor participanți materialele necesare – mănuși, saci de gunoi, greble, etc.

Va exista un punct în care cetățenii vor putea lăsa în scris doleanțele, propunerile sau criticile legate de viața în cartierul Floreasca și Parcul Verdi pentru a fi transmise Primăriei Sectorului 2.

Vom semna Petiția Verdi de Verdi prin care cerem instituțiilor publice locale să găsească soluția pentru a reglementa situația juridică a Parcului Verdi, astfel încât acesta să rămână parc așa cum iși doresc locuitorii cartierului Floreasca.

La acțiune vor fi invitați si Primarul Sectorului 2, consilieri și funcționari din departamentele conexe ale Primăriei.
Vă așteptăm pe toți cu mic cu mare, sâmbătă, 27 mai 2017, începând cu orele 11.00 în Parcul Verdi, intrarea dinspre Strada Verdi.
 
***
Let’s Do It, Romania! Este cea mai mare mișcare socială din țară, în cei 7 ani de activitate reușind să mobilizeze peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de protecție a mediului înconjurător, misiunea sa fiind o țară cu 0 deșeuri.
 
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică: este de mai bine de 10  ani, organizația care încurajează cetățenii și ONG-urile să aibă o voce puternică în fața autorităților publice, în decizii cu impact direct asupra lor și a comunităților pe care le reprezintă.