Scopul demersului educational din cadrul Art Encoutners  este de a facilita accesul cat mai divers ca varsta si profil social la arta contemporana si de a incuraja un dialog intre privitori si lucrarile de arta bazat pe nevoile de invatare si de dezvoltare personala, de delectare si de expresie culturala ale acestora.
 
Activitatile pentru copii vor fi disponibile in 4 locatii din cele 17 care fac parte din Art Encounters: Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei, Halele Timco si Galeria Calpe. Activatatiile se vor adresa la patru grupe de varsta: gradinita, scoala primara, gimnaziu si liceu. Fiecare grup va avea la dispozitie un pachet de educational diferit special. De exemplu, copii de varste mai mici se vor amuza folosing  un pasaport de amator de arta cu un continut foarte atractiv, inmanat gratuit vizitatorilor.
 
De asemenea, tot in cadrul evenimentului, se va organiza o zi speciala dedicata profesorilor (6 octombrie) in care acestia sunt invitati la o sesiune pregatita special pentru ei in care le va fi prezentat evenimentul,  li se vor oferi un tur al expozitiilor si unde vor avea ocazia sa pregateasca vizitele cu elevii.  Cadrele didactice vor avea la dispozitie fise de pregatire a vizitelor cu elevii. Acestea sunt vizite ghidate interactive pentru grupuri scolare vor ave loc in fiecare zi de marti pana duminica.
 
Organizatorii isi doresc diferite clase de copii si tineri din Timisoara si din regiune sa ia parte la acest program.  Din acest motiv, participarea este gratuita pentru grupurile scolare, materialele didactice special concepute sunt oferite gratuit, iar cadrele didactice vor primi un atestat de participare.
 
Activitatile dedicate adultilor de initiere in arta contemporana  vor include vizite ghidate in fiecare miercuri, ora 17.00, cu plecare din fata Muzeului de Arta, Palatul Baroc. Mesajul pe care organizatorii Art Encounters doresc  sa-l transmita prin acest eveniment este ca „Arta contemporana este pentru toti, oricine se poate bucura de ea!” 
 
Ovidiu Sandor, Presedintele Fundatiei Art Encounters,  a declarat: “Evenimentul este inedit pentru Romania, atat prin componenta expozitionala cat si prin cea educationala, prin care se va facilita intelegerea artei contemporane de catre publicul larg.”
 
Programului educational a fost conceput in colaborare cu Institutul Francez Timisoara si cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean Timis.
Sponsor program educational: HELLA Romania.
 
***
Despre Art Encounters
Art Ecnounters e conceput ca un dialog intre arta contemporana romaneasca si contextul international actual, dialog facilitat de un numar de artisti romani ale caror lucrari sunt recunoscute atat in Romania, cat si in strainatate (Horea Bernea, Stefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupas, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar si de artisti straini care fac referire la spatiul romanesc in opera lor (Saadane Afif,  A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).
Timp de o luna, orasul Timisoara se va transforma intr-o veritabila galerie de arta contemporana unde peste 100 de artisti isi vor expune lucrarile in 17 locatii diferite, cum ar fi Muzeul de Arta, Memorialul Revolutiei,  Sinagoga din Cetate, Halele Timco,  sau Cazarma U, unde 12 galerii de arta contemporana vor prezenta mici expozitii.
 
 
Despre curatori
In 2014, Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher au dezvoltat un program video pentru expozitia Manifesta 10 care a avut loc in Sankt-Petersburg. Selectia celor doi a fost prima aplecare majora asupra filmului si video-artei contemporane, din 1960 pana in prezent, dezvoltate atat in Vest, cat si in Est. Simtul fragil al sperantei, expozitie ce a avut loc in Berlin sub coordonarea celor doi, a cautat sa identifice aspecte ale artei contemporane din Europa de Est si de Sud-Est.
 
Despre Fundatia Art Encounters
Fundatia Art Encounters este o institutie culturala independenta, infiintata in 2015 de catre Ovidiu Sandor, colectionar implicat activ in scena de arta contemporana din Romania, membru al Comitetul de achizitii de arta est-europeana si rusa a Muzeului Tate Modern, Londra. Proiectele fundatiei au in prim-plan sustinerea artei contemporane din Romania, programele  demarate de Fundatia Art Encounters urmarind sa consolideze pozitia scenei de arta la nivel national si international, sprijinind si incurajand arta, promovand productia artistica contemporana, incurajand diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistica, organizarea de expozitii, publicarea de carti si albume de arta contemporana, dar si sustinerea institutiilor de arta si cultura.

CONTACT: 
Oana Romocea
Email: oana@artencounters.ro
FB: https://www.facebook.com/timisoaraartencounters | Twitter: @TmArtEncounters
Official website of the Art Encounters: www.artencounters.ro 
Official hashtag: #nevedemlatimisoara