50 de copii și tineri cu vârste între 12 și 21 de ani, beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children România, au participat la cea de-a XII-a ediție a Taberei de Artă și Solidaritate, organizată între 21 și 28 august în Desești (județul Maramureș). Copiii și tinerii participanți au beneficiat de îndrumarea a 50 de artiști - profesori și pictori din Marea Britanie, Ucraina și România - care le-au devenit mentori pentru o săptămână.

Tabăra a fost organizată de Parohia Ortodoxă Desești, în parteneriat cu Hope and Homes for Children România, și susținută de BRD Groupe Société Générale și angajații companiei prin programul «Super Oameni pentru Super Șanse».

Ediția de anul acesta a avut ca temă “Tradiția în lumea satului”. Atelierele de pictură s-au desfășurat zilnic în diferite locuri din satul Desești, unde tinerii au lucrat sub îndrumarea unor pictori consacrați din Iași, Constanța, Curtea de Argeș, Baia Mare, Sighetu Marmației, Bacău, Neamț, precum și din Ucraina și Marea Britanie. Ghidați de profesorii lor, tinerii artiști au dat frâu liber imaginației și au realizat tablouri înfățisând lumea satului, redând în cele mai frumoase ipostaze și culori frumusețea Maramureșului.

An de an
vin la Desești copii instituționalizați sau aflați în pericol de separare de familie, care au șansa de a-și dezvolta imaginația, simțul estetic, îndemânarea sau chiar de a-și descoperi vocația artistică într-o oază de liniște și bucurie. Cei 50 de copii care au luat parte la tabăra de artă de la Desești provin din casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children, precum și din programele de asistență maternală și cele de prevenire a separării copilului de familie pe care fundația le derulează în județele Iași, Neamț, Botoșani, Bistrița, Cluj și Maramureș. Pe parcursul celor șapte zile, tinerii au avut parte de un program bogat, cu multe activități artistice și culturale, dar și distractive. 

În prima zi
, participanții au făcut o excursie la Cimitirul Vesel din Săpânța, unde au fost prezentate lucrări realizate în edițiile anterioare ale taberei. Joi, 25 august, a avut loc lansarea primului număr al revistei ”Cronica Satului Desești”, editată sub egida Asociației Culturale ”Nichita Stănescu” și a Parohiei Ortodoxe Române Desești.

În fiecare seară, tinerii și mentorii lor s-au adunat în jurul focurilor de tabără, unde i-au privit și ascultat pe artiștii invitați din zonă. S-a cântat și s-a dansat alături de ansambluri de muzică și dans din Sighetul Marmației și s-au ascultat poezii recitate de actorul Claudiu Pintican din Baia Mare. Pentru prima dată de când se desfășoară tabăra, aceasta a inclus și alte 3 ateliere, în plus față de pictură: atelier de tehnici de supraviețuire atelier privind delincvența juvenilă, ambele în colaborare cu Jandarmeria Română, și atelier artistic de cântec și dans popular specifice zonei Desești.

“A fost o ediție fructuoasă, care a beneficiat în deschidere și de prezența Înaltpreasfințitului Justinian, episcopul Maramureșului. Numărul tot mai mare al participanților și entuziasmul lor ne bucură mult. Chiar dacă tabăra s-a încheiat, proiectul va continua cu mai multe expoziții ale lucrărilor tinerilor artiști și a celor donate de mentorii lor”, a spus părintele Ioan Ardelean, inițiatorul Taberei de Artă și Solidaritate de la Desești.

O săptămână de relaxare și întâlnirea cu mentori excepționali pentru unii, tabăra a semnificat pentru alții descoperirea unei vocații. Doru Bogar, un tânăr pe care Hope and Homes for Children l-a sprijinit încă din copilărie, a participat pentru prima oară la această tabără când avea 11 ani. Acum este în ultimul an de liceu și spune că aici și-a descoperit pasiunea pentru pictură și viitoarea carieră: “Pentru mine tabăra de pictură a însemnat o șansă imensă. Aici am descoperit ce mă face fericit, ce mă face să visez. Fără îndrumarea mentorilor care ne-au ajutat an de an în tabără nu aș fi putut să-mi descopăr pasiunea pentru design”. Tânărul este designer atestat al unei școli specializate de artă din Baia Mare și a avut până acum 3 lansări personale de colecții vestimentare.

Otto Sestak, directorul național al Hope and Homes for Children, spune că tabăra de la Desești a devenit un fenomen social și cultural, unde alăturarea celor două concepte, artă și solidaritate socială, s-a împlinit prin prezența a peste 100 de participanți la ediția care tocmai s-a încheiat. “În cei 12 ani de când a fost creată Tabăra de Artă și Solidaritate, peste 300 de copii din sistemul de protecție din România au realizat împreună cu peste 300 de artiști plastici consacrați aproximativ 1000 de lucrări de artă plastică.

Rezultatul muncii celor 12 ani a fost folosit constant pentru dezvoltarea taberei și sprijinirea casei de tip familial din Hoteni și ulterior a celei din Desești, precum și la popularizarea îngrijirii copilului în servicii bazate pe familie și comunitate ca alternativă la îngrijirea în instituții”, a afirmat Otto Sestak.

Ca în fiecare an, sătenii din Desești s-au implicat cu tot sufletul în organizarea evenimentului. Ei i-au găzduit pe pictori și i-au îmbrăcat pe participanți cu straie autentice maramureșene, pentru a fi în ton cu oamenii din comunitate. Tabăra de Artă și Solidaritate a pornit în urmă cu 12 ani de la ideea părintelui Ioan Ardelean, sufletul acestui proiect care crește de la an la an. Acum tabăra a devenit o veritabilă școală de artă care promovează o relație de mentorat între unii din cei mai valoroși artiști contemporani și unii dintre cei mai vulnerabili copii și tineri artiști din sistemul de protecție a copilului. Anul acesta, participarea copiilor și tinerilor beneficiari ai programelor Fundației Hope and Homes for Children a fost susținută de BRD Groupe Société Générale.
 
***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children România (HHC România) activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit direct la închiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din întreaga ţară. Prin serviciile dezvoltate de HHC România, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children România şi ale partenerilor săi, 5.542 de copii au fost scoşi din instituţii, 23.570 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.788 de copii au fost primiţi în centrele de zi, 664 de copii au fost primiți în regim de urgență şi 7.164 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children România. Organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Până în acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizației Hope and Homes România, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră.
www.hhc.ro