Pe 20 februarie 2016 se implinesc 160 de ani de la dezrobirea romilor! O zi foarte importanta in istoria Romaniei, care marcheaza un moment crucial in lupta pentru dreptate din tara noastra. Un moment pe care va invitam sa il sarbatorim impreuna!
 
Astfel, cu ocazia celebrarii a 160 de ani de la dezrobirea romilor, avem deosebita placere de a va invita la doua evenimente, cu intrare libera! Vineri, 19 februarie, ora 18:30, la tranzit.ro, organizam Seara de povesti rome. Sambata, 20 februarie, ora 19:00, la Clubul Taranului Roman, va avea loc in premiera spectacolul-lectura ”Marea Rusine”! 
 
Ambele evenimente sunt organizate de Alina Serban, absolventa UNATC si The Royal Academy of Dramatic Art, actrita roma, autoare si realizatoare de spectacole de teatru si productii artistice. Ele se desfasoara in cadrul proiectului Povesti nespuse/Untold Stories, initiat 
 
 
de Alina Serban si implementat cu sprijinul Romano ButiQ. Povesti nespuse/Untold Stories este implementat pentru a promova istoria roma si diversitatea culturala, precum si pentru a aduce in prim plan perspective istorice si culturale rome marginalizate si care au rareori la dispozitie o scena a lor.
 
Seara de povesti rome din 19 februarie va ofera posibilitatea de a asculta o parte din basmele incluse in Culegerea de Basme Rome, publicata pe site-ul nostru, chiar de la invitata noastra speciala Tanti Veta. Va invitam asadar sa descoperiti farmecul si magia basmelor transmise oral din generatie in generatie, pe care Tanti Veta le-a auzit de la mama, bunica si strabunica ei si pe care ni le va repovesti la rindul ei dandu-le astfel mai departe. Toate acestea intr-o atmosfera luminoasa la tranzit.ro!
 
Ziua dezrobirii romilor, din data de 20 februarie, va fi marcata prin spectacolul “Marea Rusine”, un spectacol-lectura in premiera! Este adusa in fata spectatorilor o fila din istoria Romaniei care lipseste atat din manuale, cat si din mentalul colectiv si discutiile societatii contemporane. Piesa ”Marea Rusine” graviteaza in jurul temei rusinii. O rusine istorica fata de un trecut neasumat, rusine personala fata de propria identitate si rusinea de a ne solidariza cu persoane de etnie roma din viata noastra. Va invitam sa veniti alaturi de noi, intr-un spatiu potrivit pentru un asemenea demers, la  Clubul Taranului Roman!
 
”Povatuiti de spiritul secolului, de legile omenirii, un numar de boieri batrani si tineri au intreprins de a spala patria lor de rusinea sclaviei.” (Mihail Kogalniceanu). 
 
 
***
Crenguta Mihaila
Expert Informare si Publicitate
povestinespuse@romanobutiq.ro