Mai mult decat atat, in lipsa statutului oficial de arie naturala protejata, anotimpul rece care se apropie reprezinta o amenintare pentru echilibrul ecosistemului Vacaresti: incendii, defrisari, abandonarea deseurilor. Grupul de Initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti solicita Primarului General al Municipiului Bucuresti, Dl. Sorin Oprescu si membrilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) sa trateze cu maxima responsabilitate acest proiect si sa reintroduca pe ordinea de zi a urmatorului CGMB avizul administrativ astfel incat operatiunea de infiintare a parcului sa se finalizeze cat mai repede.  
 
Trei ani de eforturi sustinute, acceptul Academiei Romane prin Comisia Monumentelor Naturii, trei sedinte ale CGMB in care proiectul a fost votat cu o larga majoritate, zeci de intalniri cu autoritatile publice locale si centrale, zeci de comunicate de presa si scrisori publice, sprijin declarat venit din partea organizatiilor internationale RAMSAR (Conventia Internationala a Zonelor Umede) si WLI (Wetland Link International), scrisori de sustinere primite din partea comisarilor europeni pentru agricultura si pentru pentru mediul inconjurator: Dacian Ciolos si Janez Potoċnik, declaratii de sustinere ferme din partea Primului Ministru Victor Ponta si a Ministrilor Mediului, D-na Rovana Plumb si a D-lui Attila Korodi, zeci de mii de cetateni care isi afirma sprijinul nemijlocit pentru acest proiect - in ciuda acestei impresionante campanii de advocacy si de constientizare in care toata opinia publica sustine fara rezerve infiintarea Parcului Natural Vacaresti, proiectul se afla inca in stadiu de avizare administrativa in cadrul CGMB! 
 
Organizatiile membre ale Grupului de Initiativa pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti atrag atentia ca amanarea finalizarii acestui proiect are consecinte negative atat asupra ecosistemului natural Vacaresti, cat si asupra credibilitatii pe care institutii precum Primaria Generala, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Guvernul Romaniei, Primul - Ministru si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice le au. Reamintim titularilor acestor institutii ca au declarat in repetate randuri sustinerea fata de acest proiect si ca amanarea finalizarii proiectului s-ar putea traduce pentru opinia publica in incompetenta, reavointa, nepasare, politicianism ieftin, neglijarea interesului public si a problemelor de mediu ale orasului. Indiferent de motivele pentru care Parcul Natural Vacaresti nu este inca infiintat nici dupa trei sedinte ale CGMB in care a fost votat in larga majoritate, rezultatul este acelasi: sabotarea infiintarii unui parc pentru locuitorii municipiului Bucuresti.
 
In acest context, Grupul de Initiativa pentru infiintarea PNV solicita PMB si CGMB reintroducerea pe ordinea de zi a Proiectului de Hotarare pentru infiintarea Parcului Natural Vacaresti si eliberarea de urgenta a avizului administrativ necesar finalizarii proiectului. Mai mult decat atat, reamintim d-lui Prim Ministru Victor Ponta declaratiile ferme, indubitabile, facute in favoarea Parcului Natural Vacaresti in repetate randuri (Conferinta de presa pentru inaugurarea Centrului de Observare al PNV) si ii solicitam sa intervina pentru deblocarea situatiei. Consideram ca, indiferent de momentul campaniei electorale, titularii administratiei romanesti au datoria sa respecte legea si sa duca astfel la bun sfarsit un proiect de care Bucurestiul are atat de mult nevoie.
 
 
Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati: Laura Zaharia, PR Executive Asociatia Salvati Dunarea si Delta, e-mail: laura.zaharia@salvatidelta.ro, tel: 0729 882 617.