Raportul semnat de Hadrian Mertins-Kirkwood, cercetator pe probleme de comert si de investitii, documenteaza 55 de cazuri cunoscute in care investitorii canadieni, folosind mecanismul de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat (ISDS) au dat in judecata guvernele straine in tribunale comerciale internationale. S-a constat ca ISDS a fost utilizat in majoritatea covarsitoare a cazurilor pentru a contesta gestionarea resurselor si a masurilor de protectie a mediului in tarile in curs de dezvoltare.
 
Studiul apare in contextul in care o noua cerere de arbitraj intre investitori si stat a fost depusa la Banca Mondiala pe 30 iulie de catre firma canadiana Gabriel Resources Ltd. Compania pretinde ca intarzierile suferite de controversatul proiect minier Rosia Montana au incalcat obligatiile guvernului prevazute in tratatul de investitii.
 
"ISDS ar trebui sa protejeze investitorii straini de actiuni guvernamentale arbitrare, dar, in practica, este utilizat de corporatii multinationale pentru a intimida guverne democratice sa se retraga din actiunile intreprinse de acestea in interesul public", spune Mertins-Kirkwood. "Companiile canadiene, in special cele miniere, se numara printre cele mai abuzive din lume, atunci cand vine vorba de ISDS."
 
Printre concluziile studiului:
■ 62% din cele 55 de cazuri care implica ISDS sunt in sectoare de resurse sau de energie. Incepand cu anul 2006, chiar 78% dintre cazuri au fost in aceste industrii.
■ 58% din cazuri contesta masurile de gestionare a resurselor sau de protectie a mediului luate de guverne. Incepand cu anul 2006, proportia este de 72%.
■ 56% din cazuri au fost deschise impotriva tarilor in curs de dezvoltare, in special in America de Sud si Centrala. Incepand cu anul 2006, proportia este de 72%.
■ Investitorii canadieni au castigat (sau au obtinut un aranjament favorabil) in doar patru dintre cele 28 cazuri incheiate, adica o rata "de succes" de doar 14%. Deasemenea, intre aceste cazuri nu s-a numarat niciunul in care investitori stabiliti in Canada sa invoce un tratat de investitii canadian.
■ 17 cazuri ISDS care implica investitorii canadieni sunt inca in curs de desfasurare.
 
Guvernul federal sustine ca a urmarit in mod sustinut semnarea de noi tratate de investitii care contin ISDS in scopul de a oferi "un climat transparent si predictibil pentru investitorii canadieni in strainatate." Cu toate acestea, studiul constata ca nu este deloc evident ca beneficiile presupuse ale acestor tratate pentru investitorii canadieni sunt mai mari decat costurile sociale, politice si economice dovedite suportate de ISDS in Canada si in strainatate.
 
Din cele 55 de cazuri identificate in studiu, doar patru au dus la un rezultat favorabil pentru investitorul canadian. In comparatie, Canada a pierdut aproape jumatate din cazurile ISDS cu care s-a confruntat din partea investitorilor straini si a fost presata sa retraga reglementari importante in sectoare ca sanatatea publica sau protectia mediului ca urmare a acestor pierderi.
 
"Tratatele de investitii au compromis democratia canadiana si spatiul de politica democratica de tranzactionare. Per ansamblu si dovedit istoric, aceste tratate nu au creat un mediu de investitii "transparent si previzibil pentru investitorii canadieni", spune Mertins-Kirkwood. "Avand in vedere aceste costuri ridicate si beneficiile slabe, dovezile nu sprijina extinderea continua si intensificarea tratatelor de investitii canadiene, sau includerea de mecanisme ISDS in acordurile de comert liber schimb, cum ar fi CETA si TPP."
 
Studiul poate fi citit integral aici: 


***
Initiativa Cetateneasca Europeana independenta „STOP TTIP” este o coalitie europeana de peste 500 de organizatii  ale societatii civile ce isi propune sa atraga atentia institutiilor europene asupra Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) si asupra Acordului Economic si Comercial UE-Canada (CETA). O petitie europeana, asumata in prezent de peste 2,4 milioane de europeni, cere oprirea negocierilor pentru semnarea acestor tratate ce sunt vazute drept un pericol pentru democratie, drepturi sociale si mediu. In Romania petitia poate fi semnata pe www.de-clic.ro