Printr-o aplicație mobilă integrată, dezvoltată în cadrul proiectului „Connecting for children with autism”, 300 de copii cu autism din București, Ilfov și Suceava vor fi monitorizați în timp real pe durata terapiei și a procesului de recuperare, ceea ce va permite integrarea lor mai ușoară în sistemul educațional. Planificată să se deruleze pe o perioadă de un an, până în iunie 2018, inițiativa a fost lansată de Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată – ATCA şi Asociaţia New Odyssey și este cofinanțată de Fundaţia Vodafone România, cu aproximativ 320.000 de lei, prin programul Connecting for Good 2017. Bugetul total al proiectului este de aproape 600.000 de lei.

Soluția mobilă va permite conectarea permanentă a membrilor echipei implicate în terapia și recuperarea copiilor, echipă formată din medic, psiholog, asistent social, părinte și educator, cu scopul de a facilita monitorizarea continuă a evoluţiei micilor pacienți. Prin intermediul noului sistem, aceștia vor avea acces în orice moment la date de interes medical, social, terapeutic şi educativ, pentru o imagine de ansamblu asupra stadiului de dezvoltare a copilului. Monitorizarea prin intermediul acestei soluții mobile va permite astfel elaborarea unui plan de intervenţie adaptat exact la nevoile micuților.

În dezvoltarea soluției, care va integra două componente software, vor fi implicați, pe lângă echipa de programatori, patru psihoterapeuţi cu experiență în lucrul cu copiii diagnosticati cu tulburăre din spectrul autismului. Cei 300 de copii se află în prezent în grija a opt centre speciale aparținând asociațiilor partenere, ei fiind primii beneficiari ai noii soluții. De asemenea, 70 de psihoterapeuți din aceste centre vor folosi aplicaţia mobilă în procesul de terapie, înlocuind astfel folosirea fişelor de evidenţă pe suport de hârtie şi scurtând timpul alocat întocmirii rapoartelor de progres. După încheierea proiectului, implementarea soluției va fi extinsă la nivelul întregii ţări.

***
Fundaţia Vodafone România
este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. 
Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari - copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 26 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.
www.fundatia-vodafone.ro l http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ l www.facebook.com/fundatiavodafone

Asociaţia Help Autism se implică activ, de 7 ani, în derularea de programe de conştientizare privind autismul, diagnosticul precoce şi intervenţia timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susţinută în schimbarea statutului autismului în România, asociaţia oferă servicii de terapie în cadrul a 5 centre, prin 6 parteneriate public-private şi la domiciliu, desfăşoară cursuri de formare în terapia ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri şi şedinţe de consiliere pentru părinţi şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA.

Asociaţia de Terapie Comportamentală Aplicată – ATCA a devenit un standard profesional prin rezultatele remarcabile în programele de intervenție pentru copiii cu tulburări comportamentale. În cei 9 ani de la înființare, ATCA a deschis două centre de terapie, unde 110 copii primesc ajutor prin terapia recuperatorie ABA. Asociația s-a specializat și formarea terapeuților ABA, fiind singura instituție din România care acreditează terapeuți ABA, la nivel național.

Asociaţia New Odyssey desfășoară, în cadrul centrului pe care îl coordonează, activități de îmbunătățire a calității vieții, de intervenție educațională și recuperare, pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autismului, folosind intervenția terapeutică, evaluarea abilităților de viață și planurile de intervenţie personalizată.