Asociatia Nationala de Ingrijiri Paliative (ANIP) si Fundatia HOSPICE Casa Sperantei organizeaza in perioada 27-29 octombrie 2016, la Baile Felix, Hotel President, a XVII-a Conferinta Nationala de Ingrijiri Paliative: “Actualitati in ingrijirea paliativa”. 
 
Data limita de trimitere a rezumatelor: 30 septembrie 2016.Inscrierile la conferinta se pot face pana in data de 26 octombrie 2016, pe www.anip.ro
 
Evenimentul este urmarit in fiecare an (din 1999) de peste 150 de participanti din toata tara: medici, asistenti medicali, psihologi, asistenti sociali, indrumatori spirituali, specialisti terapeuti. Medicii interesati vin din 16 specialitati diferite, cei mai numerosi fiind medicii de familie si medicii oncologi. Peste treizeci de lectori din tara dar si invitati speciali din strainatate prezinta cele mai interesante si actuale subiecte de ingrijire paliativa, in plenare, ateliere si sesiuni de comunicari orale. Printre subiectele abordate se vor numara: situatia actuala a paliatiei in Romania, leadership, tratamentul durerii si a altor simptome, cazuri dificile, ingrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia, manevre si tehnici in ingrijirea paliativa de baza, 

Conferinta este creditata EMC, in fiecare an, de catre Colegiul Medicilor din Romania si de catre Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania. 
 
Comitetul științific al conferinței: Conf. Dr. Daniela Moșoiu (președinte), As. Univ. Dr. Estera Boeriu, Dr. Silviu Corbu, Dr. Răzvan Curcă, Mălina Dumitrescu (președinte ANIP), Dr.  Alison Landon (UK), As. Med. Nicoleta Mitrea, Dr. Diana Moldovan, As. Soc. Marinela Murg, SL Dr. Vladimir Poroch, Dr. Stefănel Vlad.
 
La aceasta editie a conferintei ANIP va decerna in premiera certificatele de acrediatre pentru cei 5 furnizori de servicii de ingrijiri paliative care s-au supus voluntar in primavara acestui an procesului de evaluare a calitatii serviciilor de internare in unitati cu paturi si de ingrijire la domiciliu. 
 
Doua ghiduri lansate de HOSPICE Casa Sperantei in vara 2016 vor fi disponibile pentru participantii la conferinta: Ghidul de ingrijire paliativa de baza si Ghidul furnizorului de servicii de ingrijiri paliative in vederea acreditarii.
 
Aceasta a XVII-a editie a conferintei este dedicata Zilei Mondiala Hospice si a Ingrijirii Paliative- 8 octombrie 2016 initiata de The Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), sub sloganul „A trai si a muri in durere este inacceptabil!”, prin care se intentioneaza evidentierea barierelor in accesul la medicatia pentru tratamentul durerii si gasirea unor solutii eficiente adaptate la nivel national, care sa duca la scaderea rapida a numarului celor care traiesc cu durere necontrolata.

Un alt eveniment mondial important va fi marcat in cadrul sesiunilor de pediatrie ale conferintei: Ziua de constientizare asupra ingrijirii paliative pediatrice- 14 octombrie 2016 initiata de The International Children’s Palliative Care Network (ICPCN), prin care comunitatea internationala este incurajata sa se alature efortului echipelor hospice, si asemeni lor „sa poarte palariile” (#HatsOn4CPC) sub care pot oferi cea mai buna ingrijire si pot raspunde nevoilor complexe ale copiilor care lupta cu boli limitatoare de viata.  
 
Adunarea generala anuala a Asociatiei Nationale de Ingrijiri Paliative va avea loc in dimineata zilei de vineri, 28 octombrie 2016, ora 8:00. ANIP este o organizatie neguvernamentala infiintata la Brasov, in anul 1998, la initiativa Conf. Dr. Daniela Mosoiu si a unui grup de profesionisti dornici sa dezvolte acest concept in Romania, cu scopul facilitarii accesului la informatia de specialitate si a comunicarii intre profesionistii care lucreaza in ingrijiri paliative sau sunt interesati de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali dar şi de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizatii ce furnizeaza ingrijiri paliative in diferitele judete ale tarii. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC) din 2008 si al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009. 
 
Pentru INSCRIERI si mai multe INFORMATII accesati www.anip.ro
Taxe de participare:
260 lei – Membru ANIP: medic
220 lei – Membru ANIP: medic rezident, alt personal
300 lei – Medic
260 lei – Medic rezident, alt personal
150 lei- insotitor
 
Parteneri media: Pagina Medicala, Medical Manager, Viata Medicala, RoMedic, Explore Medicine TV, Gala Societatii Civile.
 
***
Organizația Mondiala a sanatatii afirma ca ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale.
 
Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei Orizonturi 2013- 2020-2030, (in M.Of.nr.824bis/2008), ca document programatic al Guvernului Romaniei, prevede acoperirea in proporție de 60% a necesarului de ingrijiri paliative pentru pacientii eligibili pana in anul 2020. 
 
La sfarsitul anului 2015, in Romania existau 115  servicii de ingrijiri paliative atat din sectorul guvernamental cat si neguvernamental, avand in ingrijire pacienti adulti si copii, oncologici si non-oncologici. Asadar gradul de acoperire a nevoii de ingrijiri paliative la noi in tara se situeaza sub 10%. In ultimii ani s-au facut insa pasi importanti pentru dezvoltarea ingrijirii paliative in Romania:

• In august 2012 un grup de lucru din cadrul Asociației Naționale de Ingrijiri Paliative, HOSPICE Casa Sperantei si  Comisiei de specialitate pentru ingrijiri paliative a Ministerului Sanatatii au finalizat propunerea de Program National de ingrijiri paliative, bazat pe Strategia Nationala de dezvoltare realizata cu sprijinul expertilor de la NICE (National Institute for Health and Care Excellence) din Marea Britanie. Programul National propus are in vedere dezvoltarea de structuri care sa asigure accesul neingradit al populatiei la serviciile de ingrijiri paliative in locatia in care pacientul si le doreste, prin utilizarea eficienta a resurselor existente in comunitate si prin dezvoltarea graduala a noi resurse si servicii. Programul include atat valorificarea structurilor si resurselor existente (medicina de familie, asistenta comunitara, spitalele de acuti), cat si dezvoltarea in continuare a unor nuclee de servicii specializate de ingrijiri paliative.

• In anul 2014 a fost aprobat un imprumut din partea Bancii Mondiale, destinat imbunatatirii accesului, calitatii si eficientei serviciilor de sanatate publica in Romania. Imprumutul va sprijini infiintarea a 29 de sectii de ingrijiri paliative de spital, 90 de echipe de ingrijiri paliative la domiciliu si 90 de ambulatorii de ingrijiri paliative, realizand o acoperire unitara cu servicii de paliatie in toate judetele.

• In 2016 a fost redactat Regulamentul de organizare si functionare a serviciilor de ingrijiri paliative in Romania iar ingrijirea paliativa a fost introdusa atat in Planul national multianual integrat de control al cancerului cat si in Planul regional de analiza si dezvoltare a serviciilor de sanatate. 

• Doua ghiduri esentiale au fost lansate de HOSPICE Casa Sperantei in acest an: Ghidul de ingrijire paliativa de baza si Ghidul furnizorului de servicii de ingrijiri paliative in vederea acreditarii.