Scopul intalnirii a fost gasirea unor solutii concrete din partea profesionistilor in sanatate, a autoritatilor, societatii civile, mass media pentru solutionarea ratei reduse de vaccinare si afirmarea necesitatii de a demara o campanie nationala de educare si informare privind riscurile nevaccinarii pentru profesionistii din sanatate si parinti.

Pentru a se obtine o imagine cat mai complexa, s-a facut o analiza comparativa a acoperirii vaccinale in Romania versus UE si s-a afirmat dreptul la egalitate de sanse privind imunizarea si protectia impotriva bolilor infectioase prevenibile prin vaccinare pentru copiii din Romania in contextul european actual. 

Participantii au identificat ca scaderea acoperirii vaccinale si neaplicarea adecvata a politicilor publice de asigurare a unui nivel de imunizare adecvat si sigur pentru mentinerea starii de sanatate a populatiei, au urmatoarele cauze:
• neprezentarea copiilor la medicul de familie
• existenta unor grupuri vulnerabile de copii fara acces la servicii medicale adecvate
• informarea insuficienta sau eronata, fara baza stiintifica a populatiei referitoare la vaccinuri si vaccinare 
• lipsa unor surse credibile de informatii pentru parinti
• curricula limitata universitara si postuniversitara privind competente de comunicare si consiliere a pacientilor
• disfunctionalitati legate de aprovizionare, stocare, distributie a vaccinurilor catre furnizorii de servicii medicale implicati in activitatea vaccinala
• numarul redus de producatori de vaccinuri din piata europeana
• cadrul legislativ incomplet, neadecvat  situatiei actuale.

Evenimentul a fost condus de Dr. Ion Luchian, presedintele Comisiei de Sanatate Publica din Senat si Prof. Dr. Florin Buicu, presedintele Comisiei de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, care au sustinut necesitatea unor eforturi comune de reglementare a cadrului legislativ privind procesul de vaccinare, simultan cu actiuni concertate de informare comprehensibila, profesionista, atat a personalului medical cat si a populatiei. Vezi declaratiile aici. 

Prof. Dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministerului Sanatatii si presedintele Societatii Romane de Microbiologie, unul din initiatorii si organizatorii evenimentului a declarat: “La nivel național cifrele privind acoperirea vaccinala pentru principalele vaccinuri incluse in programul național de imunizari se situeaza la 88% si sunt in scadere. In unele județe si in municipiul Bucuresti valorile sunt ingrijoratoare —variind in jurul valorii de 70%. Cele mai scazute valori se inregistreaza la vaccinul diftero-tetanic, care se gaseste in componența vaccinului hexavalent si la vaccinul rubeolo-rujeola-oreion. In ceea ce priveste legea vaccinarii, se lucreaza si s-au facut destul de mulți pasi in elaborarea unui document care sa fie pus in dezbatere publica cat mai curand ".

“Noi la World Vision sustinem dreptul copiilor de a avea acces la servicii de sanatate si la vaccinare. Punem la dispozitia grupului de lucru experienta noastra in educarea parintilor si personalui medical din comunitatile rurale. Cu astfel de programe noi am reusit sa crestem rata vaccinarii in randul copiilor din satele unde suntem prezenti.”
a declarat Dna Daniela Buzducea, director executiv al World Vision Romania. “Consideram ca toti cei care au participat la dezbatere pot contribui cu expertiza proprie la un set de masuri integrate pentru aceasta chestiune atat de importanta ca prevenirea bolilor in copilarie. Vorbim despre sanatatea copiilor, adica “fundamentul fizic” pe care ei isi vor dezvolta sau nu viitorul, viitor care ne apartine tuturor.” 

La eveniment au participat peste 100 de invitati, politicieni, reprezentanti ai autoritatilor, specialisti in vaccinologie, reprezentanti media, ai societatilor profesionale si ai societatii civile, dintre care 26 de vorbitori si-au prezentat punctele de vedere si solutiile care se vor regasi intr-un document de pozitie, care va fi inaintat celor doua Camere ale Parlamentului si Societatilor profesionale medicale, in vederea reglementarii corecte a deficientelor majore identificate.

Dezbaterea s-a finalizat cu propunerea concreta, comuna, a tuturor participantilor de lansare a unei Campanii Nationale de informare si de educare a populatiei referitor la importanta vaccinurilor in mentinerea sanatatii, dar si despre riscurile legate de nevaccinare.

Evenimentul a fost organizat de Comisia de Sanatate Publica din Senat, Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, impreuna cu Societatea Romana de Microbiologie, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de  Familie (AREPMF), Fundatia  World Vision Romania si Organizatia Salvati Copiii, avand ca parteneri institutionali Ministerul Sanatatii,  Institutul National de Sanatate Publica, Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatea Romana de Pediatrie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Colegiul Medicilor Bucuresti.

Moderatorii principali ai evenimentului au fost Prof. univ. dr. Alexandru Rafila Presedinte SRM si  Dr. Cornelia Scãrlãtescu-Paraschiv  - World Vision Romania  impreuna cu Dr. Valeria Herdea – AREPMF, Dr. Vlad Mixich – Hotnews si  Dr. Victor Olsavszky – reprezentantul OMS in Romania,  pentru discutiile pe sectiuni.

Fundatia World Vision sustine acest demers alaturi de ceilalti reprezentanti ai societatii civile si ai societatilor medicale profesionale in calitate de integrator al comunicarii intre actorii cheie si garanteaza ca aceasta campanie de informare se desfasoara exclusiv in interesul copiilor, pentru dreptul lor la sanse egale la sanatate. 

Vezi aici schema de vaccinare pentru copii in 2015
Pentru informatii suplimentare: 
Dr. Cornelia Scarlatescu Paraschiv, Manager Programe de Sanatate – Fundatia World Vision Romania, coordonator eveniment,  email: cornelia_paraschiv@wvi.org ; tel. 0731 444 621.  
 
***
Despre World Vision Romania
World Vision Romania este o organizaţie crestina, care desfasoara programe de intervenţie umanitara de urgenţa, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitații sale bunastarea copilului. Organizaţia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitaţile, in scopul depasirii saraciei si nedreptaţii. Inspirata de valorile crestine, fundaţia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. 
World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de ţari din intreaga lume.  In 25 de ani de prezenţa in Romania, am ajutat peste 500.000 de copii si adulţi, in 400 de comunitaţi din 8 judeţe. 

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitaţile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educaţie si reducera abandonului scolar, sanatate si protecţia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la condiţii de viaţa mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitaţii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitaţilor si membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinita pentru fiecare copil.