Cele mai interesante si actuale subiecte de ingrijire paliativa vor fi prezentate in 11 plenare, 11 ateliere practice, 7 sesiuni paralele, 29 de comunicari orale, de catre 65 de lectori din Romania si Marea Britanie (medici, asistenti medicali, psihologi, asistenti sociali, terapeuti) in fata a peste 200 de participanti din toata tara. Printre subiectele abordate se numara: situatia actuala a paliatiei in Romania, leadership, tratamentul durerii si a altor simptome, cazuri dificile, ingrijiri paliative pediatrice, comunicarea cu pacientul si familia, manevre si tehnici in ingrijirea paliativa de baza.
 
Conferinta este creditata EMC prin Colegiul Medicilor din Romania (16 credite EMC) si prin Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (15 credite EMC).
 
Ca in fiecare an conferinta este inscrisa in seria de evenimente dedicate Zilei Mondiale Hospice și a Îngrijirii Paliative (8 octombrie 2016) inițiată de The Worldwide Hospice Palliative Care Alliance (WHPCA), sub sloganul „A trăi și a muri în durere este inacceptabil!”, prin care se intenționează evidențierea barierelor în accesul la medicația pentru tratamentul durerii și găsirea unor soluții eficiente adaptate la nivel național, care să ducă la scăderea rapidă a numărului celor care trăiesc cu durere necontrolată. 75% din populația globală (5,5 bilioane de oameni) nu au acces la medicația pentru ameliorarea suferinței. Potrivit estimărilor actuale în România 160.000 de români cu boli cronice progresive și incurabile (din care 64.000 cu cancer) au nevoie de îngrijiri paliative. 
 
In plus, in acest an sesiunile de pediatrie ale conferintei sunt dedicate Zilei Internaţionale de Conștientizare a Nevoii de Îngrijire Paliativă Pediatrică (14 octombrie 2016) inițiată de The International Children’s Palliative Care Network (ICPCN), prin care comunitatea internațională este încurajată să se alăture efortului echipelor hospice și asemeni lor „să poarte pălăriile” sub care pot oferi cea mai bună ingrijire și pot răspunde nevoilor complexe ale copiilor care luptă cu boli incurabile. 21 de milioane de copii din întreaga lume suferă de boli cu prognostic limitat de viaţă, 5000 dintre aceștia trăiesc în România și doar 10% dintre ei beneficiază de îngrijiri paliative. 
 
• În mod simbolic participanții la sesiunile de pediatrie de sâmbăta, 29 octombrie, ora 8:00-11:00 vor fi invitați să-și arate susținere pentru campania internațională #HatsOn4CPC, purtând câte o palarie și postând fotografii în fluxul social media.
 
La această ediție a conferinței se vor decerna în premieră certificatele de acreditare a calității serviciilor de îngrijiri paliative în unități cu paturi și la domiciliu pentru 5 furnizori (organizații neguvernamentale și spitale de stat din 6 județe) care s-au supus voluntar, în primavăra acestui an procesului de evaluare. Momentul este unul deosebit de important și marcheaza preluarea de către ANMCS (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) a unor criterii și cerințe specifice pentru îngrijiri paliative în cadrul noilor Standarde de acreditare a spitalelor (Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 871/2016 din 19 iulie 2016). http://www.studiipaliative.ro/proiecte/evaluarea-serviciilor-de-ingrijiri-paliative-coerent/      
 
Două ghiduri lansate de HOSPICE Casa Speranței în vara 2016 vor fi disponibile gratuit pentru participanții la conferință: Ghidul de îngrijire paliativă de bază și Ghidul furnizorului de servicii de îngrijiri paliative în vederea acreditării.
 
Modelul de îngrijiri paliative de bază finalizat în această vară printr-un proiect HOSPICE Casa Speranței va fi prezentat de doi medici de familie cu competențe în paliație, care aplică de peste un an acest model ce a îmbunătățit substanțial calitatea îngrijirii pacienților oncologici pe care îi au în evidență. Îngrijirea paliativă de bază este standardul minim de îngrijiri paliative care trebuie oferit pacienților cu boli cronice progresive de către oricare membru al personalul medical ce vine în contact cu acești pacienți. http://www.studiipaliative.ro/proiecte/ingrijire-paliativa-de-baza-prin-medicii-de-familie/ 
 
Programul de leadership pentru asistenții medicali din paliație, va fi prezentat participanților atât în plenară cât și prin 11 din asistenții medicali certificați în program care își vor prezenta proiectele de absolvire în tot atâtea comunicări orale http://www.studiipaliative.ro/proiecte/centrul-de-excelenta-nursing-in-ingrijiri-paliative-bms/ 
 
Adunarea generală anuală a Asociației Naționale de Îngrijiri Paliative va avea loc în dimineața zilei de vineri, 28 octombrie 2016, ora 8:00. ANIP este o organizatie neguvernamentala infiintata la Brasov, in anul 1998, la initiativa Conf. Dr. Daniela Mosoiu si a unui grup de profesionisti dornici sa dezvolte acest concept in Romania, cu scopul facilitarii accesului la informatia de specialitate si a comunicarii intre profesionistii care lucreaza in ingrijiri paliative sau sunt interesati de acest domeniu. Membrii individuali sunt medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, psihologi, consilieri spirituali dar şi de alte profesii. Membrii colectivi sunt organizatii ce furnizeaza ingrijiri paliative in diferitele judete ale tarii. ANIP este membru al European Association for Palliative Care (EAPC) din 2008 si al Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) din 2009.
 
Comitetul stiintific al conferintei: Conf. Dr. Daniela Moșoiu (președinte), As. Univ. Dr. Estera Boeriu, Dr. Silviu Corbu, Dr. Răzvan Curcă, Mălina Dumitrescu (președinte ANIP), Dr.  Alison Landon (UK), As. Med. Nicoleta Mitrea, Dr. Diana Moldovan, As. Soc. Marinela Murg, SL Dr. Vladimir Poroch, Dr. Stefănel Vlad.
 
Organizația Mondiala a sanatatii afirma ca ingrijirea paliativa imbunatateste calitatea vietii pacientilor si familiilor care se confrunta cu o boala incurabila, prin prevenirea si inlaturarea suferintei, prin identificarea precoce, evaluarea corecta si tratamentul durerii si al altor probleme fizice, psiho-sociale si spirituale.
 
Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei Orizonturi 2013- 2020-2030, (in M.Of.nr.824bis/2008), ca document programatic al Guvernului Romaniei, prevede acoperirea in proporție de 60% a necesarului de ingrijiri paliative pentru pacientii eligibili pana in anul 2020. 
 
La sfarsitul anului 2015, in Romania existau 115  servicii de ingrijiri paliative atat din sectorul guvernamental cat si neguvernamental, avand in ingrijire pacienti adulti si copii, oncologici si non-oncologici. Asadar gradul de acoperire a nevoii de ingrijiri paliative la noi in tara se situeaza sub 10%. In ultimii ani s-au facut insa pasi importanti pentru dezvoltarea ingrijirii paliative in Romania:
 
• In august 2012 un grup de lucru din cadrul Asociației Naționale de Ingrijiri Paliative, HOSPICE Casa Sperantei si  Comisiei de specialitate pentru ingrijiri paliative a Ministerului Sanatatii au finalizat propunerea de Program National de ingrijiri paliative, bazat pe Strategia Nationala de dezvoltare realizata cu sprijinul expertilor de la NICE (National Institute for Health and Care Excellence) din Marea Britanie. Programul National propus are in vedere dezvoltarea de structuri care sa asigure accesul neingradit al populatiei la serviciile de ingrijiri paliative in locatia in care pacientul si le doreste, prin utilizarea eficienta a resurselor existente in comunitate si prin dezvoltarea graduala a noi resurse si servicii. Programul include atat valorificarea structurilor si resurselor existente (medicina de familie, asistenta comunitara, spitalele de acuti), cat si dezvoltarea in continuare a unor nuclee de servicii specializate de ingrijiri paliative.
 
• In anul 2014 a fost aprobat un imprumut din partea Bancii Mondiale, destinat imbunatatirii accesului, calitatii si eficientei serviciilor de sanatate publica in Romania. Imprumutul va sprijini infiintarea a 29 de sectii de ingrijiri paliative de spital, 90 de echipe de ingrijiri paliative la domiciliu si 90 de ambulatorii de ingrijiri paliative, realizand o acoperire unitara cu servicii de paliatie in toate judetele.
 
• In 2016 a fost redactat Regulamentul de organizare si functionare a serviciilor de ingrijiri paliative in Romania iar ingrijirea paliativa a fost introdusa atat in Planul national multianual integrat de control al cancerului cat si in Planul regional de analiza si dezvoltare a serviciilor de sanatate. 

***
Parteneri: Hospice Emanuel, Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea.
Sponsori: Hartmann, Taissis, Yolans, Bella.
Finantator: Bristol-Myers Squibb Foundation- Bridging Cancer Care™ initiative (SUA).
Parteneri media: Jurnal de Sănătate, RO Medic, Medical Manager, Viata Medicala, Pagina Medicala, Explore Medicine TV, Gala Societatii Civile.