Marți, 18 iulie, Fundația Hope and Homes for Children, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sectorul 3, a inaugurat casa de tip familial „Speranța”, în care vor locui opt copii care provin din Centrul de Plasament „Crinul Alb”. Aceasta este casa de tip familial cu numărul 100 pe care Hope and Homes for Children a construit-o și dat-o în folosință de la începutul activității sale în România, în 1998. La evenimentul de inaugurare au participat Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, Georgeta Terciu, director general DGASP Sector 3, Bianca Stegeran, director național adjunct al Hope and Homes for Children, Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare al Hope and Homes for Children, Corina Caragea, prezentatoare a Știrilor din Sport de la PRO TV, reprezentanți ai unor companii, susținători ai Fundației și alți reprezentanți ai autorităților locale. Casa de tip familial a fost construită cu sprijinul Viridian Housing, The Melbreak Charitable Trust și Ariston Thermo. 

Prin programele sale, Hope and Homes for Children își propune închiderea tuturor instituțiilor de tip vechi din România, așa numitele orfelinate, până în anul 2022. Activitatea organizației are ca scop înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea în familie, plasarea în asistență maternală sau în case de tip familial a copiilor din orfelinate. În acest moment, în România, circa 8.000 de copii se mai află în medii instituționale, nepotrivite pentru dezvoltarea lor și, nu de puține ori, abuzive.

În Casa „Speranța” din Sectorul 3 s-au mutat 8 copii de la Centrul de Plasament „Crinul Alb”
Procesul de închidere a Centrului de Plasament „Crinul Alb” de către Hope and Homes for Children și DGASPC Sectorul 3 a început în anul 2015 și a inclus un set de acțiuni comune, atât în perioada premergătoare mutării, cât și după mutare. Acțiunile premergătoare mutării au inclus: evaluarea socială a copiilor și tinerilor din centru, pentru a stabili dacă există posibilitatea de reintegrare familială, cu sprijin din partea autorităților locale și a Hope and Homes for Children, ceea ce permite stabilirea necesarului de servicii (case de tip familial) cu mai mare precizie, odată ce se știe câți copii vor fi reuniți cu familile lor: evaluarea psihopedagogică pentru a stabili grupul sau grupurile de copii și tineri (în funcție de vârstă, afinități, prietenii, nevoi speciale etc.), activități de pregătire a copiilor și tinerilor pentru mutare (activități de coeziune a grupului, de creștere a încrederii și a abilităților sociale și de comunicare interpersonală, vizite la casa în care urmează să se mute), dar și de pregătire a membrilor de personal care se vor ocupa de casa de tip familial, în vederea acomodării, sesiuni de management de cazuistică, soluționarea unor situații de abuz și neglijare și atragere de voluntari pentru activități educative și de socializare (din programul educațional „Ajungem Mari”).

Cei 8 copii de la Centrul de Plasament „Crinul Alb” din Sectorul 3 locuiesc, începând cu 18 iulie în noua lor casă, Casa „Speranța”, o clădire pe un singur nivel, cu patru dormitoare, o cameră de zi, două băi și o bucătărie, toate foarte spațioase, primitoare și adaptate nevoilor lor. Cu ajutorul Corinei Caragea, prezentatoarea Știrilor din Sport de la PRO TV, și a lui Dragoș Bucurenci, director de dezvoltare al Hope and Homes for Children, copiii au plantat arbuști și flori lângă casă pentru a o face cât mai primitoare și frumoasă. 

Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children le oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Sector 3, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal, pentru a se preîntâmpina proactiv eventualele probleme. 

În cei 19 ani de activitate în România, Fundația Hope and Homes for Children a contribuit la închiderea a 54 de instituții de tip vechi și a deschis, împreună cu partenerii săi, 100 de case de tip familial în București și în județele Bacău, Botoșani, Bistrița Năsăud, Cluj, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava și în Sectorul 6 în București. În aceste case, de la deschidere și până acum, au locuit aproximativ 1.200 de copii. În București, în Sectorul 3, mai există o singură instituție de tip vechi, Centrul de Plasament „Pinocchio” în care locuiesc 25 de copii.
Declarații de presă
„Suntem preocupați în permanență să îmbunătățim serviciile sociale pentru copiii cu dizabilități sau aflați în dificultate. Încercăm să le creăm în aceste căsuțe un mediu apropiat de cel familial, așa încât să-și dezvolte cât mai multe deprinderi de viață independentă. De aceea, sper ca împreună să facem aceste căsuțe de tip familial cât mai atractive și mai bine dotate”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
 
„Dăruim căsuța acestor copii minunați, și pentru asta mulțumim celor care ne-au sprijinit în acest demers. Mulțumim Direcției pentru Protecția Copilului Sectorul 3, unde am găsit deschidere și abordare inovatoare în lucrul cu copiii și Primăriei, căreia îi solicităm în continuare ajutorul pentru a închide și Centrul de plasament ”Pinocchio”, cu 25 de copii. Suntem astfel la un pas distanță de a avea și în Sectorul 3 o infrastructură de servicii sociale de tip rezidențial care să se apropie cât mai mult de un model familial”, a declarat Bianca Stegeran, director național adjunct al Fundației Hope and Homes for Children.

„Cred că dincolo de dramele prin care trec acești copii, abandonați sau chinuiți de părinți, cu diverse afecțuni, ei își doresc cel mai mult o familie și un mediu apropiat de cel al unui loc primitor pe care sa îl numească „acasă”, până își vor lua zborul în viața de adult. Pentru această viață vor fi sprijiniți aici – psihologic, emoțional, educațional. Mă bucur ca am fost printre primii musafiri în noua lor casă și am plantat împreună în grădina din spatele ei și sper ca acesta să fie primul pas spre o viață frumoasă și liniștită pe care noi ceilalți, care am avut norocul sa creștem într-o familie, nu știm să o apreciem la adevărata ei valoare”, a spus Corina Caragea, prezentatoare a Știrilor din Sport de la PRO TV.
 
***
Despre Hope and Homes for Children România
Hope and Homes for Children România activează în țara noastră din 1998, timp în care a contribuit în mod direct la închiderea a 53 de instituții de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut, în care nu beneficiază de atenţie şi afecţiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children şi ale partenerilor săi, 4.985 copii au fost scoși din instituții, iar alți 912 urmează să părăsească instituțiile în curs de închidere.

În același timp, organizaţia activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 25.787 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 862 tineri au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.812 copii au fost primiţi în centrele de zi și 843 în centre cu regim de urgență, şi 8.125 de membri de personal din sistemul de protecţie al copilului au fost instruiţi de Hope and Homes for Children.

Până în acest moment, 45.570 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children, al cărei obiectiv este ca până în 2022 să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în țara noastră.

l www.hopeandhomes.ro l