Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului „Sunt adult: Traiesc independent!”, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Fundatia va elabora o propunere privind modificarea actualelor dispozitii din Codul civil referitoare la capacitatea de exercitiu si punerea lor in concordanta cu Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, adoptata la New York de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite la 13 decembrie 2006, ratificata de Romania prin Legea nr. 221/2010, care instituie obligatia statelor parti de a garanta recunoasterea capacitatii juridice a persoanelor cu dizabilitati.

La eveniment au participat reprezentanti ai DGASPC Caras Severin, ai Autoritatii Tutelare din Resita si Caransebes, ai Tribunalului Caras-Severin, care au prezentat numeroase cazuri din activitatea lor curenta. Au fost analizate dificultatile intampinate in practica in aplicarea tutelei, precum si nevoia revizuirii sistemului juridic de protectie a persoanelor cu dizabilitati mentale puse sub interdictie judecatoreasca in sensul instituirii unei masuri de protectie proportionala cu  nevoia de protectie.

„71.667 de persoane cu dizabilitati sunt puse sub interdictie judecatoreasca in Romania, conform datelor transmise de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice-Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, in urma solicitarii Fundatiei „Pentru Voi” in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.  Punerea sub interdictie este o masura de protectie care are ca rezultat lipsirea totala de drepturi civile a acestui numar mare de cetateni romani. Fundatia Pentru Voi continua demersurile in vederea armonizarii legislatiei romanesti cu prevederile Conventiei ONU privind dizabilitatea ”, a declarat Laila Onu, Directorul General al fundatiei.

Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati la numerele de telefon 0256 228 062 si 0722 573 812, sau la adresa de e-mail simona.hanga@pentruvoi.ro. Persoana de contact este jurist Simona Hanga.