close

Juriu

Ioana  Bâldea Constantinescu

Ioana Bâldea Constantinescu

Jurnalist - Societatea Română de Radiodifuziune, realizatoarea emisiunii ”Orașul vorbește” - Radio România Cultural

Ioana Bâldea Constantinescu a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, specializarea Engleză - Spaniolă, şi un masterat în Studii Culturale Americane, la aceeaşi facultate. 

Din 2001 până în prezent, lucrează ca jurnalist în cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune. De șapte ani e realizatoarea emisiunii Orașul vorbește, un program live de două ore, difuzat zilnic, de luni până vineri, de Radio România Cultural și dedicat în exclusivitate culturii urbane. A semnat, pentru Radio România, dar și pentru Esquire, Harper’s Bazaar sau Dilema veche interviuri cu Andrew Solomon, David Mitchell, Elizabeth Gilbert, Isabel Allende, Evgheni Vodolazkin, David Lodge, Jonathan Safran Foer, Nicole Krauss, Care Santos, Sarah Dunant, Alain de Botton, Guzel Yakhina, Jonah Sachs, John Freeman, Jón Kalman Stefánsson și mulți alții. 

Expune, de asemenea, instalaţii audio: Sycorax (obiect virtual în cadrul proiectului de artă contemporană Contemporary Nightmares, iulie 2010), I Wear My Ego On My Face (la Târgul de Bijuterie Contemporană, Sala Dalles, noiembrie 2012), Oraşul cu cercel de perlă (la Târgul de Bijuterie Contemporană, Sala Dalles, noiembrie 2013, proiect audio realizat în colaborare cu Victoria &Albert Museum, Londra). 

În octombrie 2015 susține, în cadrul festivalului de documentar românesc DOCUART FEST, un masterclass cu tema “RaSiodocumentarul: Imagini audio. Obiecte sonore. Incursiune în feature-ul radiofonic.”

Distincții:
IFC 2010 – includerea documentarului A Day with Jonathan Safran Foer în selecția finală a producțiilor audio care fac obiectul Conferinței Internaționale de Feature organizată de EBU-UER la Hämeenlinna, Finlanda, 9-13 mai 2010. Third Coast Audio Festival, Shortdocs 2010 Wall of Honour pentru Chain of Missing Links: A Week at the Airport, featuring Alain de Botton, Book Odds Challenge, 2010.

În ultimii zece ani semnează săptămânal o rubrică pentru Liternet.ro: Locul de citit. 
Traduce din limba engleză Povestea lui Peter Iepurașul, de Beatrix Potter (Editura Art, 2013) și din franceză volumul 12 creatoare care au schimbat istoria, de Bertrand Meyer-Stabley (Editura Baroque Books and Arts, 2014).
 
În martie 2015 îi apare, la Editura Humanitas, volumul de proză Dincolo de portocali, nominalizat, în 2016, la Premiile revistei Observator Cultural.
În 2017 publică, la aceeași editură, romanul Nautilus.
 
Photo credits @Alexandru Dolea


Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes