close

Juriu

Radu Gratian Ghetea

Radu Gratian Ghetea

Presedinte Asociatia Romana a Bancilor si Presedinte CEC Bank S.A.

RADU GRATIAN GHETEA este unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati bancheri din Romania. Absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul Universitatii Bucuresti si al Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti, si-a inceput cariera in 1972 la Banca Romana de Comert Exterior (BRCE). A promovat rapid, urcand pe scara ierarhica, intre 1986-1994 fiind membru in Comitetul Executiv si membru al Consiliului de Administratie al BRCE. Intre 1991-1994, a fost membru al Consiliului de Administratie al Bancii Anglo-Romane de la Londra, reprezentand principalul actionar (BRCE) al acestei institutii financiare.

In 1994, domnul Ghetea accepta oferta Alpha Bank Grecia de a se alatura echipei acesteia, pentru a infiinta o subsidiara la Bucuresti. Timp de 13 ani lucreaza la Alpha Bank Romania ca Prim-Vicepresedinte Executiv si membru al Consiliului de Administratie, iar din anul 2006 ca Presedinte al Consiliului de Administratie.

In perioada in care a lucrat la BRCE si Alpha Bank Romania a avut sansa de a coordona direct sau sa participe la coordonarea tuturor activitatilor specifice unei banci comerciale universale.

In mai 2007 accepta o noua provocare, fiind numit Presedinte al Consiliului de Administratie si Presedinte executiv al Casei de Economii si Consemnatiuni S.A. Sub conducerea sa, institutia incepe in 2007 un amplu proces de transformare care are ca obiectiv transfomarea Casei de Economii si Consemnatiuni intr-o banca comerciala universala – CEC Bank.

In anul 1997, domnul Ghetea este ales membru in Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor, iar din anul 2000 este Presedintele acestei Asociatii. Din ianuarie 2008, este numit reprezentant al Asociatiei Romane a Bancilor in Consiliului de Administratie al Federatiei Bancare Europene si reprezinta Romania la Consiliul European al Platilor. Domnul Ghetea are o contributie esentiala in stabilirea elementelor de infrastructura bancara in Romania, cum ar fi Fondul de Garantare al Depozitelor din Sistemul Bancar, Sistemul Electronic de Plati, Biroul Roman de Credit, Transfond. Printre numeroase distinctii acordate se numara premiul „Bancherul deceniului 2001-2011” acordat de Clubul Investitorilor in 2011, premiul „Vocatia integrarii economice europene” acordat de revista „Balcanii si Europa” in 2011, precum si premiul "Bancherul anului 2011", pentru performantele sale in domeniul bancar, la conducerea CEC Bank si in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, revista “Nine O'Clock” in ianuarie 2012.

Domnul Ghetea este recunoscut ca o persoana capabila sa medieze conflicte, dar si un foarte bun negociator si are abilitatea de mentine o excelenta relatie cu autoritatile, in ciuda faptului ca-si sustine ferm punctul de vedere in diferite situatii.

Este doctor in economie din anul 2000 si are si preocupari didactice in domeniul invatamantului economic universitar.





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes