close

Juriu

Mircea  Toma

Mircea Toma

Psiholog, activist pentru drepturile omului, jurnalist

A fost unul dintre fondatorii ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei, o organizatie neguvernamentala in care, alaturi de colegii lui, actioneaza pentru o comunicare libera si responsabila in beneficiul interesului public.

A fost psiholog la Centrul de Medicina Aeronautica timp de 12 ani, pana in 1990, cand a inceput sa colaboreze cu saptamanalul Academia Catavencu; in prezent colaboreaza cu saptamanalul Kamikaze. A incercat timp de cativa ani sa combine o cariera academica - devenise cercetator la Institutul de Psihologie al Academiei Romane - cu una, mai aventuroasa, de ziarist. Cum Romania traversa in anii '90 cea mai dinamica perioada de transformari sociale si politice din ultimii 40 de ani, Mircea Toma a preferat cercetarii fundamentale, contactul real cu societatea: a optat pentru interventie sociala.

Ca presedinte al ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AW), o organizatie membra a retelei Reporters Sans Frontieres, Mircea Toma a contribuit la inceputul anilor 2000 la influentarea politicilor UE fata de Romania (ceea ce era mai usor decat sa influenteze politicile guvernului roman) in perioada de preaccesiune. Impreuna cu colegii sai din AW a intervenit activ in procesul legislativ pentru a consolida libertatea de exprimare si accesul la informatii de interes public. El a generat primele schimbari ale Curriculei preuniversitare pentru a promova o noua disciplina, competenta in consumul mesajelor mass media. A oferit consultanta si asistenta in programe de promovare a libertatii de exprimare in Albania, Moldova, Nigeria, Cambodgia, tari din fosta Jugoslavie; a vizitat dizidenti si ziaristi independenti din Cuba si a prezentat, apoi, la Natiunile Unite, un raport privind gravele incalcari ale libertatii de exprimare de catre regimul Castro.

Mircea Toma este co-editor al 3 volume de psihologie, coautor al 3 manuale de liceu, autor al 20 de articole academice, a realizat mai multe programe de radio si televiziune si a publicat peste 4000 de articole in presa.



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes