close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Local History-a digital collection



| Organizator:
    Impact Aha
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Nevoia: identificarea, conservarea și valorificarea digitală a patrimoniului istoric local, indispensabil tinerei generații care poate conștientiza cultura locului în care s-a născut și trăiește, aflată la un click distanță. Cauzele: lipsa activităților culturale care să valorifice istoria locală, lipsa preocupărilor de la a trece de la istorie pasivă, în date, la o istorie activă care formeze gândirea de tip design, dezvoltarea gândirii critice, latura inventivă a logicii și a curiozității, rezolvarea de probleme. Impacții Aha, 15-19 ani, și-au propus să aducă în atenția comunității Câmpia Turzii (cetățeni de orice vârstă), necesitatea existenței unei istorii locale digitale care să evidențieze personalitățile istorice care au contribuit la formarea orașului modern de astăzi.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost identificarea, conservarea și valorificarea digitală a patrimoniului istoric local, indispensabil tinerei generații care poate conștientiza cultura locului în care s-a născut și trăiește, iar obiectivele au fost: creșterea gradului de implicare al tinerei generații în valorificarea patrimoniului istoric local; formarea a 10 tineri în video making și video editing, accesul la o colecție digitală a istoriei locale pentru aprox. 1000 cetățeni.

Local History-a digital collection Local History-a digital collection Local History-a digital collection

| Aria geografica
    Câmpia Turzii, Turda (județ Cluj)

| Rezumat
    În contextul actual al digitalizării, valorificarea patrimoniului istoric local trebuie să facă trecerea de la factor pasiv, de la o abundență de date și fapte, la factor activ, aflat la un click distanță pentru orice cetățean. Scopul proiectului a fost identificarea, conservarea și valorificarea digitală a patrimoniului istoric local, indispensabil tinerei generații care poate conștientiza cultura locului în care s-a născut și trăiește, iar obiectivele au fost: creșterea gradului de implicare al tinerei generații în valorificarea patrimoniului istoric local; formarea a 10 tineri în video making și video editing, accesul la o colecție digitală a istoriei locale pentru aprox. 1000 cetățeni. Prin activitățile proiectului: ,,Regele Ferdinand și Regina Maria, promotori ai Marii Uniri” și ,,A digital testimony of our identity” , impacții Aha și-au propus să aducă în atenția comunității Câmpia Turzii necesitatea existenței unei istorii locale digitale care să evidențieze personalitățile istorice care au contribuit la formarea orașului modern de astăzi. Regele Ferdinand I a semnat decretul de unire a celor două sate Ghiriș și Sâncrai, formând Câmpia Turzii. Numele orașului a fost inspirat de locația unde își găsea sfârșitul Mihai Viteazul. Istoria locală este cea lângă noi, este cea căreia îi aparţinem, este cea care aşteaptă să fie descoperită şi valorificată, este o dovadă asupra trecutului, iar digitalul este o mărturie pentru asigurarea progresului continuu al societății.
Rezultatele proiectului: 10 tineri formați în video making și video editing; o colecție digitală și un film de scurt metraj ,,A digital testimony of our identity”, devenit parte a proiectului Erasmus, Empathy, care au ajuns vizibilele, virtual, în rândul a aprox. 1000 de cetățeni.


| Date beneficiari direcţi
    10 tineri-impacți Aha
40 tineri și cetățeni de vârste diferite- participanți mobilități proiect Erasmus Empathy


| Activitati
    Proiectul Local History-a digital collection care s-a dorit a fi o pledoarie pentru valorificarea digitală a patrimoniului istoric local, indispensabil tinerei generații care poate conștientiza cultura locului în care s-a născut și trăiește, aflată la un click distanță evidențiază următoarele activități:
,,Regele Ferdinand și Regina Maria, promotori ai Marii Uniri”. Activitatea desfășurată a adus în prim plan aspecte din viața acestora: fragmente din jurnalul Reginei Maria, precum și venirea Regelelui Ferdinand și a Reginei Maria la Turda mai-iunie 1919, pentru a se închina la mormântului lui Mihai Viteazul, având ca rezultat un album foto digital, parte a Local History-a digital collection.
,,A digital testimony of our identity”. Activitatea a adus în prim plan OAMENI, LOCURI, FAPTE cu care ne poate mândri: Regele Ferdinand care la 25 septembrie 1925 semnează decretul nr. 2456, prin care două sate Ghiriș și Sâncrai se unesc, formând Câmpia Turzii și proveniența numelui localității care a fost inspirat de pe câmpia unde în 1601 își găsea sfârșitul Mihai Viteazul. Impacții Aha s-au documentat, au cules informații valide, vechi, au recurs la imagine, la date, au pus în scenă fapte și personalități istorice locale, iar prin intermediul calculatorului și al programului DaVinci Resolve 17 au editat și au realizat filmul de scurt metraj ,,A digital testimony of our identity”, care a devenit și parte a proiectului Erasmus, Empathy.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului: 10 tineri formați în video making și video editing; o colecție digitală și un film de scurt metraj ,,A digital testimony of our identity” care evidențiază personalitățile istorice care au contribuit la formarea orașului Câmpia Turzii: Regele Ferdinand I și Mihai Viteazul; filmul de scurt metraj ,,A digital testimony of our identity”, a devenit parte a proiectului Erasmus, Empathy, promovând istoria locală la nivel internațional; colecția digitală și filmul de scurt metraj au ajuns vizibilele în rândul comunității locale prin distribuirea acestora în mass-media și pe rețelele de socializare: Facebook și Instagram; aprox. 1000 de cetățeni au conștientizând că istoria locală este o dovadă asupra trecutului, iar digitalul devine o mărturie pentru explorarea lumii din jurul nostru și asigură progresul continuu al comunității; tinerii au propus o promovare și valorificare actuală a identității și a apartenenței locale, au învățat să supună analizei date statistice istorice, iar prin intermediul digitalului și-au făcut vocea auzită dinamic în comunitate, devenind promotori ai unei ,,istorii locale active”; abordarea STEAM a evenimentelor, fenomenelor şi personalităţilor prin prisma localităţii natale contribuie nu doar la o înţelegere şi percepere mai bună a lor, dar şi la identificarea cetățenilor în raport cu comunitatea din care face parte, înţelegerea specificului localităţii şi educarea unui sentiment de mândrie de apartenență la această comunitate.

| Bugetul
    243 LEI

| Parteneri
    Teatrul Național Aurel Manea, Turda; Biniște și cai, Turda; Castel Prințul Vânător,Turda

| Despre organizator
    Impact Aha combină învăţarea, starea de bine şi serviciul în folosul comunităţii, învățând să se dezvolte pe patru componente cheie: cetăţenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. La baza proiectelor sunt două metode: învățarea prin serviciul în folosul comunității și învățarea prin experiență. În Clubul Impact Aha, tinerii (15-19 ani) își construiesc abilitățile de viață prin participarea la activități reale, conectate la comunitate.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100094156312526



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes