close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Propark Adventure Race Family & Friends 2023



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Propark este implicată în elaborarea şi implementarea unui program de îmbunătăţire a capacităţii şi eficienţei de management al ariilor protejate, în promovarea ariilor protejate ca zone model pentru conservarea şi utilizarea durabilă a resurselor naturale și în conştientizarea şi educarea copiilor şi a tinerilor cu privire la importanţa ariilor naturale protejate. Conform unui studiu realizat de Federația Europarc cu ajutorul rețelei europene de parcuri naturale și naționale, practicanții de sporturi în arii protejate cauzează o serie multe probleme diverse. Având în vedere toată experiența Propark, am dorit să concepem și să oferim un model de competiție de bună practică bazată pe responsabilitate ecologică, care să poată fi accesibilă și publicului larg și replicată la nivel național.

| Scopul proiectului
    Am organizat un concept de eveniment care reușește să adune o comunitate diversă de iubitori ai naturii, administratori de arii protejate, reprezentanți ai ONG-urilor de mediu, autorități publice locale, afaceri locale, profesori și mulți voluntari pentru a da viață acestui model testat de noi de educație pentru natură, denumit Propark Adventure Race Family & Friends. Am provocat brașovenii să exploreze natura într-un mod diferit, aventuros, plin de surprize și activități inedite, fiind totodată plin de informații despre valorile naturale și culturale ale zonei.

Propark Adventure Race Family & Friends 2023 Propark Adventure Race Family & Friends 2023 Propark Adventure Race Family & Friends 2023

| Acoperire
    Brașov

| Rezumat
    Sporturile în aer liber au un potențial real de a avea un impact negativ asupra mediului, dar pot, de asemenea, să implice și să conecteze oamenii cu mediul înconjurător. Prin conceptul proiectului, ne-am propus atât promovarea valorilor ariilor protejate cât și crearea unui comportament sustenabil al concurenților pe durata practicării sporturilor în aer liber. Dacă participarea la competiții și sporturi derulate în arii protejate continuă să crească fără a respecta un set minim de principii de sustenabilitate, ar putea conduce în timp la posibile restricții de organizare a acestor activități în arii protejate. Astfel că, prin acest model de competiție elaborat împreună cu administratorii ariilor protejate am putea preveni pe raza județului Brașov, ca în viitor să existe situații în care competițiile sau activitățile sportive în aer liber să prezinte un impact negativ semnificativ. Competiția a presupus activități sportive, dar și de cunoaștere a naturii înconjurătoare prin descoperirea valorilor a 9 arii protejate din județul Brașov cu ocazia conceptelor noastre de probe speciale din cele 9 puncte de control, dar și descoperirea valorilor culturale, istorice și tradiții precum: prelucrarea lânii, țesutul, învățarea limbii săsești. Conceptul competiției a reunit eforturile comunității de conservare din județul Brașov, implicând administratori de arii protejate, ONG-uri de mediu dar și administrații publice locale, afaceri mici, profesori, ghizi și mulți voluntari. Astfel că, împreună am reușit să dăm viață acestui concurs de aventură unde am avut 120 de participanți (30 echipe cu nume de arii protejate), peste 500 de susținători care au participat la 5 ateliere de educație ecologică organizate în centrul orașului Brașov și 32 de voluntari.

| Date beneficiari direcţi
    120 de participanți direcți în competiție împărțiți în 30 de echipe și peste 500 de participanți susținători care au fost prezenți și în alte 2 zile în activități organizate în cadrul Forumul Orașelor Verzi.

| Activitati
    Prin proiect am pus în valoare 9 arii protejate din județul Brașov și am reușit să generăm interacțiuni între echipele de administrare ale ariilor protejate și cetățenii brașoveni. Am creat un concept de aventură, care are 25 de km traseu, 9 puncte de control cu 9 probe speciale care au pus focus pe o valoare naturală sau culturală a unei arii protejate din județ sau o amenințare, și un concept de ateliere de educație care au invitat și mai mulți susținători ai competiției să participe la activități de educație ecologică. Am profitat de energia concurenților și de setea lor pentru a dezbate problemele de mediu ale Brașovului și am organizat prezentări și sesiuni de discuții despre nevoia și rolul ariilor protejate pentru societate și ne-am asigurat că și prin probele speciale create să diseminam mesaje cheie despre eforturile de conservare și protecție a mediului.

| Rezultatele proiectului
    Prin această competiție am reușit să aducem la aceeași masă organizații de mediu, administratori de arii protejate, reprezentanți ai autorităților locale, instituții de cultură, profesori, mici afaceri locale și reușim împreună să creăm o experiență de neuitat în principal a brașovenilor participanți de toate vârstele, dar și a participanților din alte zone precum București, Tg. Mureș sau Câmpina care au venit special pentru competiție.

Competiția a presupus activități sportive dar și de cunoaștere a naturii înconjurătoare prin descoperirea valorilor a 9 arii protejate din județul Brașov cu ocazia conceptelor noastre de probe speciale din cele 9 puncte de control.

Am reușit să dăm viață acestui concurs de aventură unde am avut 120 de participanți (30 echipe cu nume de ari protejate), peste 500 de susținători care au participat la cele 5 ateliere de educație ecologică organizate în centrul orașului Brașov, 32 de voluntari și 10 membri ai echipei Fundației Propark.

Ne-am propus ca acest concept, pe care îl îmbunătățim de la an la an, să fie un studiu de caz și un model de abordare de management și activități de educație ce poate fi implementat în orice administrație de parc natural și național din România, care dorește să aducă mai mulți turiști interesați nu doar de peisaje dar și de a petrece timp de calitate, alături de prieteni și familie, explorând natura. Credem că un astfel de model poate atrage mai mulți iubitori de natură, adulți, tineri și copii, familii, prieteni și sportivi și poate aduce noi modalități de a realiza activități de educație pentru natură.


| Parteneri
    Primăria Municipiului Brașov, Asociația Carpaterra, MOL, Fundația pentru Parteneriat, WWF, ZOO Brașov, Serviciul Public Județean Salvamont Brașov, Parcul Național Piatra Craiului, Bastionul Artiștilor, Parcul Natural Bucegi, Ocolul Silvic Pădurile Sincii, Centrul Schubz, Fundația Conservation Carpathia, Societatea Română de Sălbăticie, Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, Muzeul de Istorie Brașov – Bastionul Țesătorilor și profesori de arte din școlile locale.

| Despre organizator
    Suntem principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în țară, cu rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring. Oferim oportunități de învățare și formare pe tot parcursul vieții pentru practicienii din arii protejate și specialiștii în conservarea naturii.

| Website proiect
    https://propark-adventure.ro/family-and-friends/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes