close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Safecity



| Organizator:
    Fundatia Sensiblu
| Categorie:
    
| Problema de fond
    Violența sexuală și de gen (SGBV) include acte care variază de la hărțuirea sexuală-"catcalling", atingerile și pipăielile, până la forme mai grave de violență sexuală, inclusiv violul, și violența domestică. SGBV este încă un subiect dificil de cuantificat, din cauza subraportării cazurilor. Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați afirmă că "României nu i se acordă niciun punctaj în domeniul violenței, din cauza lipsei de date comparabile la nivelul UE" și sub 50% din populație are încredere în poliție. Aproximativ 80% din cazuri nu sunt raportate, un obstacol pentru crearea unor spații publice și private sigure. Victimele aleg să păstreze tăcerea, nu au încredere că sistemul le va ajuta, se tem de represaliile agresorului și nu raportează incidentele.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului Safecity a fost de a creștere nivelul de conștientizare a violenței de gen și hărțuirii și abuzului stradal.
Următoarele obiective au fost avute în vedere:
-Facilitarea accesului femeilor din România și Ucraina la platforma și aplicația Safecity
-Crearea unui spațiu sigur și oferirea de suport pentru împuternicirea persoanelor în situație de risc - în special femei și fete - de a raporta anonim acte de hărțuire stradală și violență de gen pe platformă și în aplicație
-Creșterea vizibilității platformei și aplicației în rândul publicului larg


Safecity Safecity Safecity

| Aria geografica
    București, Suceava, Cluj Napoca, Galați, Constanța, Vâlcea, Bistrița, Baia Mare, Botoșani, Rădăuți

| Rezumat
    Violența sexuală și de gen (SGBV) este o problemă globală. UN Women raportează că 1 din 3 femei din întreaga lume va suferi o formă de SGBV în timpul vieții. Cu toate acestea, este important să recunoaștem că statisticile subestimează prevalența reală din cauza unei subraportări semnificative. În 2023, Fundația Sensiblu s-a alăturat inițiativei Red Dot Foundation Global-platforma SafeCity, sub sloganul „În siguranță, oriunde și oricând”. Safecity.in este o platformă dezvoltată în India în 2012, care are ca obiectiv colectarea și analizarea de date referitoare la violența sexuală și hărțuirea stradală în țările în care operează, cu un accent deosebit asupra zonelor urbane.
Proiectul își propune creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei hărțuirii și abuzului stradal, facilitând accesul pe platformă femeile și fetele din România și din Ucraina, și încurajându-le să raporteze experiențele personale. Prin intermediul tehnologiei geospațiale, platforma generează hărți interactive cu locurile în care s-au înregistrat astfel de incidente, permițând identificarea zonelor cu risc ridicat.
Activitățile implementate:
•Traducerea platformei în limbile română și ucraineană
•Sesiuni de instruire și conștientizare cu femei în risc de SGBV
•Distribuirea de materiale informative în rândul grupurilor țintă din comunitate
•Campanie de informare în mediul online
Rezultate:
Peste 500 de raportări din România și din Ucraina
Peste 2600 femei și 230 de studenți participanți la sesiunile de instruire și conștientizare
2000 de flyere și 100 de afișe distribuite
Peste 30000 de interacțiuni cu postările campaniei
Peste 1100 de vizualizări ale sesiunii online cu un specialist în hărțuire stradală
61 de participanți la sesiunea online cu un specialist în violență de gen din Ucraina


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul Safecity se adresează în mod direct femeilor și tinerelor din România, cât și celor din Ucraina, aflate pe teritoriul României, care au fost victime ale hărțuirii și abuzului stradal, violenței de gen și violenței domestice. În cadrul proiectul Safecity, cel puțin 1.000 de persoane au fost vizate pentru a se familiariza cu platforma și aplicația, iar minim 500 pentru a raporta anonim incidente pe platformă.

| Activitati
    Pentru atingerea obiectivelor proiectului, au fost implementate următoarele activități:
-Traducerea platformei și aplicației în limba română și ucraineană, inclusiv a informațiilor referitoare la servicii, plan de siguranta și aspect legislative
-Organizarea de sesiuni de instruire și conștientizare a violenței sexuale și de gen și grupuri de suport cu femei și fete în risc
-Implementarea unei campanii în mediul online pentru creșterea vizibilității platformei și aplicației și a problemei hărțuirii stradale
-Organizarea unui workshop online cu un specialist din România în hărțuire stradală
- Organizarea unui workshop cu un specialist în violență de gen din Ucraina pentru a oferi informații specifice despre cadrul legislativ din Ucraina și modalitățile în care victimele pot beneficia de suport


| Rezultatele proiectului
    Rezultate:
Peste 500 de raportări din România și din Ucraina
Peste 2600 femei și 230 de studenți participanți la sesiunile de instruire și conștientizare
2000 flyere și 100 afișe distribuite
Peste 30000 interacțiuni cu postările campaniei
Peste 1100 vizualizări ale sesiunii online cu un specialist în hărțuire stradală
61 participanți la sesiunea online cu un specialist în violență de gen din Ucraina
În urma colectării datelor, am identificat diferențe între modul în care se raportează femeile și tinerele din România la violența sexuală și de gen și modul în care se raportează cele din Ucraina. Este mai ușor pentru tinerele românce să raporteze, ele sunt mai familiarizate cu conceptul de violență domestică și de gen ca efect al accesului la informațiile apărute în spațiul public pe această temă. Participantele din Ucraina cu vârsta peste 30 ani au apreciat că le-a fost mult mai ușor să vorbească despre problemele lor pentru că le-au procesat și datorită vârstei și a implicării psihologului clinician. Participantele tinere (sub 30 de ani) nu au fost atât de dispuse să vorbească despre asta, totuși au observat că sunt mai dispuse să riposteze. Nu se tem să intre în confruntare fizică dacă se află în situații de violență bazată pe gen.
Conform raportărilor, majoritatea victimelor sunt femei (83,8%), iar 11,7% se identifică drept bărbați. A fost identificată o lipsă de încredere în poliție: 80,2% dintre persoane au spus că nu au raportat incidentul autorităților, 6% au spus că nu sunt siguri dacă vor, 4% au spus că o vor face în viitor și doar 8% au mers la poliție.


| Bugetul
    243 LEI

| Parteneri
    Red Dot Foundation Global (RDFG)

| Despre organizator
    Fundația Sensiblu este o organizație non-guvernamentală înființată în 2002, implicată activ în susținerea persoanelor și comunităților vulnerabile, în dezvoltarea serviciilor sociale și promovarea unor standarde profesionale înalte și valori umane în domeniul social. Eforturile și resursele umane și financiare ale Fundației Sensiblu au fost orientate către construirea unei societăți bazate pe egalitate, respect, incluziune și empatie, în care drepturile omului sunt recunoscute și respectate.

| Website proiect
    https://fundatiasensiblu.ro/?page_id=2269



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes