close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii!



| Organizator:
    Declic
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor.

Deși România a fost condamnată la CEDO din cauza gravelor confuzii pe care le fac magistrații, încă se dau astfel de decizii halucinante.


| Scopul proiectului
    Scopul a fost modificarea Codului Penal, astfel încât orice agresiune sexuală a unui adult împotriva unui minor sub 16 ani să fie încadrată drept viol și nu act sexual cu minor.

Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii! Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii! Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii!

| Acoperire
    București, alături de cecelalte județe și diaspora

| Rezumat
    În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor. Chiar dacă rata de recidivă este de 70% în cazul agresorilor sexuali de copii, mulți abuzatori nu ajung niciodată în fața unui judecător sau scapă cu pedepse cu suspendare. Comunitatea Declic a cerut Parlamentului modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol. Am pus în practică mai multe tactici de presiune:
- cetățenii le-au scris parlamentarilor care propuseseră inițial pragul de 14 ani și i-au convins să urce vârsta până la 16 ani
- la nivel național s-a desfășurat o campanie de audiențe la birourile parlamentare pe care deputații le au în teritoriu; cetățenii le-au cerut, în audiență, să voteze legea anti-viol
- timp de o săptămână s-a difuzat la cel mai urmărit post de radio, Europa FM, un spot publicitar plătit de Comunitatea Declic, prin care am cerut public vot pentru legea anti-viol
- am proiectat pe clădirea Parlamentului un mesaj prin care am cerut public vot pentru legea anti-viol
- pe 28 iunie 2023 parlamentarii au votat legea (Pl-x 457/2022) care prevede că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este considerat viol și este pedepsit cu închisoarea de la 7 la 12 ani.


| Date beneficiari direcţi
    Am considerat că beneficiarii modificării legislative sunt posibile victime minore ale abuzurilor sexuale.

| Activitati
    În februarie 2023 am colaborat cu Europa FM pentru realizarea și difuzarea unui spot prin care le-am cerut public parlamentarilor să voteze legea anti-viol. Mesajul a rulat timp de 5 zile, la ore de maximă audiență.

În aprilie 2023 am proiectat pe Parlament un mesaj usturător la adresa parlamentarilor și le-am cerut să voteze legea anti-viol.

Tacticile au putut fi realizate cu sprijinul membrelor și membrilor din Comunitatea Declic care au răspuns favorabil la mailurile trimise.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatul campaniei a fost votul final din 28 iunie 2023. Legea a fost promulgată ulterior, cu termen de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

| Parteneri
    Nu a fost cazul. Dar am colaborat cu Asociatia pentru Victimele Infractiunilor Sexuale

| Despre organizator
    Comunitatea Declic este creată din peste un milion de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora. În prezent 1.130.426 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă.

Campaniile Declic sunt conduse de valorile noastre, nu de politica de partid. Declic este, și va rămâne mereu, o comunitate independentă.


| Website proiect
    https://www.declic.ro/uau-ce-am-reusit/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes