close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Vâslește pentru viață!



| Organizator:
    Asociația Club Sportiv Nautic Titanii
| Sectiune:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Sportul este limbajul universal al nediscriminării, iar participarea la activități sportive comunitare ajuta la reducerea stigmatizării asociate cu dizabilitățile. În România barca dragon este ceva inedit, dar și ideea de sport pentru categorii defavorizate: nu avem infrastructură adaptată, nu există antrenori specializați și autoritățile nu se implică. Persoanele vulnerabile sunt reticente cu privire la sporturile nautice și abilitățile lor. În 2020 Asociația a introdus în România vâslitul în barca dragon pentru supraviețuitoarele de cancer; rezultatele benefice observate și cererile crescute au dus la extinderea către mai multe categorii de persoane vulnerabile. Acest tip de mișcare efectuat în echipă, cu risc minim de accidentare, răspunde nevoilor tinerilor cu Down, a persoanelor cu dizabilități fizice, a nevăzătorilor sau surzilor.

| Scopul proiectului
    Proiectul urmărește să ofere cât mai multor persoane din categorii defavorizate ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, în perfectă siguranță, într-o comunitate cu valori similare. Obiectivele au fost: atragerea unui număr de minim 100 de participanți până la finalul anului 2023, din diverse categorii vulnerabile, colaborarea cu 3 asociații de profil din diverse categorii, obținerea a cel puțin 20 de știri dedicate proiectului până la finalul anului, atragerea suportului autorităților și menținerea cheltuielilor de proiect la un nivel cât mai apropiat de zero.

Vâslește pentru viață! Vâslește pentru viață! Vâslește pentru viață!

| Acoperire
    București, Ilfov, Buzău, Pitești, Ploiești, Giurgiu

| Rezumat
    Sportul este limbajul universal al nediscriminării, iar participarea la activități sportive comunitare ajuta la reducerea stigmatizării asociate cu dizabilitățile. Barca dragon este ceva inedit în România, dar și ideea de sport pentru categorii defavorizate: nu avem infrastructură adaptată sau antrenori specializați și autoritățile nu se implică. Persoanele vulnerabile sunt reticente cu privire la sporturile nautice și abilitățile lor. De aceea am lansat un proiect unic în România, care urmărește să ofere persoanelor din categorii defavorizate ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante într-o comunitate cu valori similare. Obiectivele au fost: atragerea a minim 100 de participanți (persoane cu dizabilități fizice, intelectuale, supraviețuitoare de cancer), colaborarea cu 3 asociații de profil, obținerea a cel puțin 20 de știri dedicate, atragerea suportului autorităților și menținerea cheltuielilor la un nivel minim.
În cadrul proiectului beneficiarii au putut vâsli în caiac sau în barca dragon în cadrul unor antrenamente unificate, împreună cu membrii clubului, pentru a deprinde noțiunile de bază. Participantii și-au demonstrat apoi abilitățile în cadrul unor sesiuni demonstrative, inclusiv la Campionatul Național de Bărci Dragon, în premieră. Cu ajutorul Caiac Smile în toamnă a avut loc un eveniment de lansare la apă a unui ponton special, care a ușurat accesul la lac pentru persoanele cu dizabilități, marcat printr-o conferință de presă.
Rezultatele au fost peste așteptări: peste 300 de participanți, 15 parteneri atrași în proiect, 85 de articole în presa centrală și locală și un parteneriat media - Radio București. Participarea la Campionat a creat un precedent valoros, care a dus la crearea primei probe oficiale de paralimpici pentru anul 2024.


| Date beneficiari direcţi
    150 tineri cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale, cu vârste cuprinse între 14 și 40 de ani (majoritatea 20 - 26 ani), 50 femei supraviețuitoare de cancer (30 - 60 ani), 50 nevăzători și surzi cu vârste între 7 și 20 ani, 20 persoane cu dizabilități fizice, 30 copii din centrele de plasament (7- 15 ani), 20 seniori (65 ani plus) din București, Ilfov, Ploiesti, Giurgiu, Buzău și Pitești.

| Activitati
    În cadrul proiectului beneficiarii au putut vâsli în caiac sau în barca dragon în cadrul unor antrenamente unificate, împreună cu membrii clubului, pentru a deprinde noțiunile de bază. Participarea a fost gratuită pentru toate persoanele interesate.
Proiectul a fost lansat printr-o campanie de PR și un eveniment dedicat comunității, o sesiune demonstrativă de vâslit în barca dragon susținută de echipa Pink Champions, supraviețuitoare de cancer.
Cupa Titan la Caiac-Canoe este o competiție cu tradiție organizată de Asociație și dedicată sportivilor de performanță; în 2023 evenimentul a inclus o cursă demonstrativă dedicată tinerilor cu sindrom Down și una dedicată supraviețuitoarelor de cancer. În plus, la Campionatul Național de Bărci Dragon din luna august au luat startul 2 echipe de sportivi cu sindrom Down și 2 echipe de supraviețuitoare de cancer, dintre care una din Irlanda, în cadrul unor sesiuni demonstrative. A fost cel mai emoționant moment al campionatului, iar acest lucru a fost posibil printr-un proces susținut de lobby la nivelul autorităților pentru introducerea acestor sesiuni în program și pentru acordarea suportului logistic.
Cu ajutorul partenerului Caiac Smile, în toamnă a avut loc un eveniment de lansare la apă a unui ponton special, care a ușurat accesul la lac pentru persoanele cu dizabilități, marcat printr-o conferință de presă. Peste 100 de persoane cu dizabilități fizice sau intelectuale au testat noul ponton și au ieșit în caiac sau în barca dragon.


| Rezultatele proiectului
    Peste 300 de persoane vulnerabile din diverse categorii au participat la proiect, și-au depășit temerile, și-au îmbunătățit starea fizică și mentală și s-au împrietenit cu membrii clubului. Modul în care beneficiarii și-au depășit frica a reprezentat o lecție de curaj și inspirație pentru alte persoane. Astfel, aparținătorii sau alți susținători au descoperit acest sport benefic pentru sănătate și au început să îl practice împreună cu beneficiarii.
Am atras 15 parteneri în proiect: asociații de profil, autorități și reprezentați ai societății civile și ai mediului privat.
Am generat 85 de articole în presa centrală și locală, dintre care 10 știri TV și 6 materiale radio, iar Radio București FM a venit cu propunerea de a deveni partener media. Proiectul a atras și susținerea pro bono a 7 influenceri.
Sesiunile demonstrative cu persoanele vulnerabile au marcat o premieră în istoria Campionatului Național de Bărci Dragon, iar autoritățile au fost impresionate de reacțiile tribunelor și implicarea echipelor participante. Am primit numeroase mesaje de susținere și încurajare din partea antrenorilor cluburilor din țară, care și-au manifestat interesul pentru a dezvolta și această latură la nivel profesionist. Acest moment special, pregătit și organizat impecabil de Asociație, a creat un precedent valoros, care a dus la un nou rezultat de succes al procesului de lobby pentru anul 2024: Asociația va organiza, pentru prima dată în România, o probă oficială de paralimpici, pentru persoanele cu dizabilități fizice, în cadrul Campionatului Național de viteză caiac, din vara 2024.


| Parteneri
    Special Olympics, Asociația Down Plus, Bucuria Vindecării, Asociația Zetta, Ajungem MARI, Asociația pentru Dezvoltarea Potențialului Uman, Asociația Hoffnung România, D.G.A.S.P.C. Sector 5, Asociația Îmbunătățirea Vieții, Asociația Help Autism, Biroul Sportul Paralimpic, Federația Română de Kaiac Canoe, Federația Română de Canotaj, Caiac Smile, Terra Incognita.

| Despre organizator
    ACSN Titanii este primul club sportiv de caiac-canoe din București care se adresează copiilor și adulților, la nivel de agrement sau competițional, inclusiv persoanelor din categorii defavorizate. Scopul Asociației este practicarea disciplinelor caiac-canoe, canotaj, baschet, ciclism, promovarea sportului pentru toți și a unui mod de viață sănătos. Obiectivele sunt: pregătirea sportivă, participarea la competiții sportive - inclusiv la nivel paralimpic și organizarea de evenimente sportive.

| Website proiect
    https://www.kayakchampions.ro/vasleste-pentru-viata



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes