close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Eruptie Anticoruptie



| Organizator:
    Fundatia SynergEtica
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Nevoia principala careia proiectul a raspuns a fost aceea de construire explicita a unei platforme civice care sa stimuleze eforturile individuale si de grup in domeniul anticoruptiei, prin implicare civica si participare. Lipsa acestor ecouri in societatea romaneasca a constituit principala nevoie caruia proiectul i-a raspuns prin implicarea unui numar considerabil de beneficiari. Proiectul a reusit sa implementeze o retea ampla de luptatori anticoruptie care sa functioneze in baza principiului implicarii in efortul anticoruptie a societatii civile precum si a institutiilor statului. Prin construirea canalelor de comunicare acolo unde acestea lipseau sau erau mai putin utilizate, SynergEtica a reusit demararea unor actiuni de impact pentru societatea romaneasca pe termen mediu si lung.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost acela de retelizare a eforturilor anticoruptie prin oferirea unor repere pozitive, de onestitate si transparenta care sa serveasca drept model unei baze sociale ample si care sa aiba un impact considerabil asupra generatiilor societatii civile de maine.
Acest scop a fost realizat prin urmatoarele obiective cheie: constituirea unei miscari ample de activisti concentrati pe popularizarea unor exemple pozitive in lupta anticoruptie, realizarea unor traininguri de Community Organising precum si o serie de Town Hall Meetings, implicarea tinerilor din clasele V-IX.


Eruptie Anticoruptie Eruptie Anticoruptie Eruptie Anticoruptie

| Aria geografica
    Bucuresti, Galati, Iasi, Timis, Cluj si comuna Padureni

| Rezumat
    Proiectul a cautat sa indeplineasca urmatoarele obiective generale:
1.Punerea bazelor unei miscari online si ofline impotriva coruptiei, care sa promoveze prin propriul exemplu un standard inalt de etica si morala. Membrii comunitatii Erptie Anticoruptie au evoluat o intreaga retea de activisti anticoruptie care au impartasit idei si bune practici in domeniu. Site-ul nostru, precum si pagina de facebook a atins un numar de aproximativ 45.000 de utilizatori.
2.Organizarea si sutinerea unor traininguri de Community Organizing si Town Hall Meetings prin care am cautat instruirea si formarea unei generatii anticoruptie care sa is apere interesele juste in fata autoritatilor locale si care printr-un spirit participativ sa produca un impact puternic la nivel local. 5 astfel de echipe de organizatori comunitari au activat in cadrul proiectului, acestea organizand Town Hall Meetings in primariile din Galati, Iasi, Timisoara si Bucuresti.
3.Construirea si educarea activa a unui spirit al responsabilitatii cetatenesti in randul tinerilor scolarizati in clasele V-XI, prin utilizarea unor mijloace care sa le sucite interesul si curiozitatea precum filmele, piesele de teatru, trainingurile sau discutiile libere cu diferite personalitati, cluburile de dezbatere etc. Astfel am pus fundamentul intelegerii motivelor pentru care integritatea ar trebui sa fie mereu privita ca singura varianta viabila de actiune in detrimentul coruptiei.
De asemenea am creat o aplicatie anticoruptie pentru telefonul mobil alaturi de CRJ, am creat un ghid de nesupunere civica, am realizat si distribuit calendare "Eroii Eruptie Anticoruptie", am realizat o masa rotunda anticoruptie cu prilejul zilei internationale anticoruptie.
Puteti consulta si http://eruptieanticoruptie.ro/ pentru detalii suplimentare.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    Reteaua considerabila de contacte inca active prin intermediul mediului de socializare demonstreaza realizarea scopului precum si obiectivelor proiectului. In prezent peste 40 de organizatori comunitari au ramas activi si sunt dornici sa deruleze programe cu impact social puternic. Cei 250 de particiopanti la Town Hall Meetings au intrat in contact cu un sentiment de empowerment cu totul special in urma caruia au reevaluat participarea lor civica spre binele comunitatilor din care fac parte. Tinerii implicati au luat contact in mod placut si non-formal cu o filosofie de viata care sa ajute la propasirea intereselor civice ale Romaniei de maine. Investitia in acesti beneficiari directi nu poate fi inca cuantificata la nivelul rezultatelor brute ci doar ca parte a unui model de conduita ce va deveni evident in viitor. Copii au primit cu bucurie acest model de comportament just si au inteles necesitatea aplicarii sale nu prin reproducere mecanica sau invatare a unor cuvinte lipsite de substanta, ci prin interiorizarea lor, utilizand instrumentul empatiei si rationalului. Acelasi efect consideram ca l-am avut asupra majoritatii celor care au interactionat cu oricare dintre resursele noastre online.
Evident, ca in orice activitate ce presupune interactiunea cu oameni, au existat si situatii neprevazute. Spre exemplu numai 40 din cei 75 de community organisers au ramas cu adevarat activi. Insa SynergEtica este de parere ca prin perseverenta si inmultirea a astfel de initiative civice, importanta unor oameni-resursa precum community organisers va fi mult mai bine apreciata.


| Bugetul proiectului (in RON)
    231250

| Parteneri
    Primariile, consiliile locale si judetene ale oraselor anterior mentionate, Directia Generala Anticoruptie, ONG-uri partenere, Liceele Sf Sava, Cantemir Voda, Gheorghe Lazar si alte 8 licee din Bucuresti

| Website-ul proiectului
    http://eruptieanticoruptie.ro/ precum si https://ro-ro.facebook.com/eruptieanticoruptie





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes