close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



ACADEMIA BUNICILOR



| Organizator:
    
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    ACADEMIA BUNICILOR este cel mai mare proiect de educație non-formală și de activități culturale pentru seniori dezvoltat în România de un ONG, prin numărul de participanți și de ateliere. Pentru identificarea NEVOILOR, am pornit de la analiza SWOT făcută în organizația noastre. Concluziile analizei: - niciun alt ONG din Braila nu are activități specifice vârstei a III-a. Deși, conform statisticilor Institutului National de Statistica, Braila are cea mai îmbătrânită populație din România, numărul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani reprezentând 18% din totalul populației; - în Brăila nu există Cluburi ale Seniorilor finanțate de Primărie, ca în alte localități din țară; - seniorii și-ar dori un loc unde să poată socializa, dobândi cunoștințe noi și petrece timp liber în mod activ. De aceea, ne-am propus să devenim prin acest proiect cel mai important pol de integrare sociala pentru seniori prin următoarele OBIECTIVE: - să instruim 20 de voluntari care să lucreze doar cu seniori; - să organizăm săptămânal 20 de ateliere pentru minim 200 de participanți. Pentru a ne atinge obiectivele am întreprins următoarele ACTIVITĂȚI: - am depus și câștigat mai multe proiecte Erasmus+ pentru a ne instrui voluntarii în lucrul cu seniorii; - am promovat prin anunțuri în presa locală și în mediul online (pentru a ajunge la seniori și prin intermediul familiilor) cele 20 de ateliere pe care ni le doream; În urma activităților noastre am ajuns la REZULTATE neașteptate și pentru noi, ACADEMIA BUNICILOR devenind model de bune practici pentru organizații din țară și din străinătate pentru educația non-formală și activitățile culturale pentru seniori pentru că avem peste: - 300 de participanți săptămânal; - 30 voluntari instruiți la nivel european; - 30 de ateliere.

| Scopul proiectului
    Am pornit în proiect cu dorința de a oferi mai mult grupului de seniori pe care îl aveam deja. Oferta de activități pentru seniori a echipei noastre era redusă, ea erodându-se odată cu trecerea timpului. O activitate care continuă prea mult timp, fără modificări care să o facă mai atractivă, devine neinteresantă încet, dar sigur.
Din dorința de a crește valoarea atelierelor noastre (aveam doar cursul de teatru și cel de dans) - atât calitativ, cât și ca număr de ateliere propuse - am aplicat un Chestionar atât seniorilor noștri cât și altor persoane de vârsta a treia din oraș, pentru a afla ce anume își doresc mai exact. În plus, am făcut și analiza SWOT a organizației. Toate aceste demersuri ne-au ajutat să dezvoltăm o ofertă adaptată vârstei, centrelor de interes și capacităților cognitiv-afective, dar și fizice ale seniorilor din oraș.
Scopul propus: Integrarea socială a seniorilor din județul Brăila prin activități de educație non-formală, sportive și de loisir
Obiective:
- instruirea a 20 de voluntari care să lucreze doar cu seniori; - organizarea a cel puțin 20 de ateliere pentru minim 200 de participanți săptămânal.




| Acoperire
    6

| Rezumat
    Asociația ACADEMICA PROIECT, Primăria Municipiului Brăila (a pus la dispoziție spațiile necesare implementării activităților)

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai proiectului sunt cei peste 300 de seniori participanți la activitățile noastre. Pentru dumnealor am făcut selecția și instruirea voluntarilor, iar proiectul Academia Bunicilor le este dedicat în exclusivitate. Ne-am propus să lucrăm cu 200 de seniori, dar am ajuns la peste 300. Fiecare dintre ei a venit în medie de aproape 50 ori/an, ceea ce înseamnă 15.000 vizite la activitățile noastre. Evidența participărilor este foarte strictă întrucât pentru fiecare activitate se completează fișă de prezență și se realizează fotografii. În plus, pe pagina de Facebook a Academiei Bunicilor postăm zilnic instantanee de la toate activitățile zilei. Cea mai mare bucurie a fost pentru noi atunci când unii dintre seniorii veniți la cursurile noastre au dorit apoi să devină instructori-voluntari pentru alte ateliere. De menționat că toate activitățile noastre sunt gratuite și nu există la acest moment nicio taxă de participare sau cotizație de membru al Asociației.

| Activitati
    1. Brainstorming în cadrul organizației pentru clarificarea ideii de proiect.
2. Analiza SWOT a organizației pentru a vedea dacă putem face proiectul.
3. Anunț în presa locală și mediul online de căutare de voluntari pentru susținerea atelierelor propuse.
4. Selecția voluntarilor, îndeplinirea formalităților legale (contracte de voluntariat, registrul voluntarilor, fișe de protecția muncii etc) și instruirea voluntarilor. Menționăm că toate activitățile noastre sunt susținute prin voluntariat.
5. Contactarea stekeholderilor care ar putea susține proiectul (Primăria Brăila, școli și licee etc.)
6. Îndeplinirea formalităților legale pentru spații (Contracte / Acorduri de parteneriat) și eventual amenajarea sălilor.
7. Promovarea atelierelor în presa locală și mediul online.
8. Desfășurarea atelierelor.
Am realizat săptămânal 30 ateliere pe următoarele componente:
A. cultura - cursuri de dans (avem mai multe echipe de dans: line dance, dansuri populare, grecesti) - cor - teatru - dezbateri literare - arta lumii - filmul de joi - cafenea literară
B. sport (fitness, yoga, volei, petanque, șah, drumeții - joc de bile)
C. limbi straine (engleza, franceza, spaniola, greaca)
D. hand-made (tablouri din lana colorata, crosetat, hand-made din materiale reciclabile)
E. dezvoltare personala (cursuri de alfabetizare digitala, psihologie, public speaking, terapie prin povești, terapie prin râs).


| Rezultatele proiectului
    În proiectul ACADEMIA BUNICILOR au lucrat 30 de voluntari cu vârste între 40 și 70 ani. Rolul acestora a fost de a sprijini staff-ul organizației pentru îndeplinirea activităților cu seniorii.
Responsabilitățile celor 30 INSTRUCTORI-VOLUNTARI:
- au asigurat condițiile pedagogice necesare pentru atelierele cu seniorii (programă de curs/planuri de lecții). fiecare voluntar și-a structurat informația conform cerințelor pedagogice minime pentru educația adulților, astfel încât să existe o coerență și un fir logic a activităților.
- fiecare voluntar a asigurat minim o ședință de instruire/săptămână cu seniorii pentru fiecare atelier pe care a dorit să-l coordoneze. În general, voluntarii au dorit să coordoneze un singur atelier, dar am avut și persoane care au dorit să se implice mai mult. Practic, fiecare atelier s-a ținut săptămânal, conform unui orar stabilit de la început, cu 6 ateliere, în medie, pe zi. Participanții s-au putut înscrie la câte ateliere și-au dorit, dar instructorii-voluntari au avut libertatea de a înscrie numărul optim de cursanți pentru fiecare disciplină. În plus, la atelierele artistice voluntarii au putut impune condiții specifice pentru participanți, în funcție de aptitudini. De exemplu, instructorul atelierului de Cor a putut face selecția participanților în funcție de voce, la fel ca și cel pentru teatru.


| Parteneri
    Braila

| Despre organizator
    

| Website proiect
    Nu au fost obstacole în colaborarea cu voluntarii pentru că am aplicat o procedură standard de lucru cu voluntarii care implică:
1. selecția: s-a făcut pe baza analizei CV-ului, a Scrisorii de Intenție șie, eventual, a recomandărilor pentru fiecare candidat. Rata de acceptare a cererilor a fost de 62,82%, tocmai pentru a reduce riscurile asociate colaborării cu voluntarii;
2. instruirea: am avut șansa de a ne instrui voluntarii în mobilități europene, unde am fost împreună cu ei pentru a-i cunoaște și în context non-formal. Aproape toți voluntarii noștri au o formă de pregătire Erasmus+ în Europa;
3. îndeplinirea formelor legale: înscrierea în registrul voluntarilor, contract de voluntariat (cu drepturi și obligații clar exprimate, semnat de ambele părți, fiecare parte primind un exemplar), fișă de protecția muncii și NTSM.




Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes