close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Pink Skies GALA ALIAȚILOR



| Organizator:
    Asociația MozaiQ LGBT
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Familiile LGBTQIA+ încă nu sunt recunoscute de statul român sub nicio formă. Mai mult, persoanele LGBTQIA+ se confruntă cu un set de probleme ce țin de locuire, acces la servicii publice, precaritate, lipsa reprezentării, violență socială și în familie. Un Barometru MozaiQ din 2024 arată că doar 29% dintre români au văzut în ultima lună persoane LGBTQIA+ la TV sau în social media. Lipsa reprezentării duce la consolidarea stereotipurilor despre comunitate. Reprezentarea aduce cu sine schimbarea atitudinilor sociale. Conform aceluiași Barometru MozaiQ, persoanele care cunosc personal o persoană LGBTQIA+ au o rată mai mare de susținere față de parteneriatul civil. De-a lungul anilor, aliații au fost cei care au putut să ducă mai departe mesajul pro-LGBTQIA+, în condițiile în care multe persoane LGBTQIA+ nu au libertatea de a fi deschise.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost creșterea vizibilității persoanelor LGBTQIA+ în rândul românilor.
Obiectivele proiectului au fost: promovarea tematicilor relevante LGBTQIA+, consolidarea unui grup de aliați susținători ai comunității, aducerea împreună a comunității și a aliaților, recompensarea aliaților pentru munca lor în beneficiul comunității, consolidarea unor instrumente de fundraising pentru comunitate, promovarea unor persoane din comunitate (Gala a avut o serie de portrete ale unor drag queens din România și Republica Moldova), consolidarea dialogului dintre România și Republica Moldova.


Pink Skies GALA ALIAȚILOR Pink Skies GALA ALIAȚILOR Pink Skies GALA ALIAȚILOR

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    În 2023 familiile LGBTQIA+ încă nu se bucură de recunoștere legală din partea statului, membrii comunității încă se confruntă cu discriminare instituțională, nu au spații sigure în care să se manifeste autentic. În 2019, MOZAIQ a dat startul unui eveniment tradițional prin care își dorește să mulțumească aliaților pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului, o Gală a Aliaților. În cultura LGBTQIA+ aliații au jucat mereu un rol deosebit de important în lupta comunității pentru drepturi egale, aliații sunt cei care ne-au reprezentat, cei care ne-au ridicat și ne-au ajutat să ne facem vocile auzite. În 2023, MozaiQ a reluat tradiția și a mulțumit din nou aliaților comunității LGBTQIA+ pentru susținerea și curajul de care dau dovadă prin organizarea Pink Skies GALA ALIAȚILOR 2023. Acordarea in timpul galei a premiilor aliaților LGBTQIA+: PREMIUL ALIATUL ANULUI, PREMIUL EMPLOYER OF THE YEAR, PREMIUL LGBT (Music) ICON, PREMIUL PEOPLE CHOICE, PREMIUL STYLE ICON, PREMIUL special pentru ACTIVISM, la care s-au adăugat momente de fundraising pentru comunitate, precum și prezentarea campaniei #IubimLaFel. Gala a adus împreună membri ai comunității LGBTQIA+, alături de vedete și influenceri cum ar fi Alexandra Stan, WRS/Andrei Ursu, Zarug, Adina Buzatu, Silviu Faiăr, Theo Rose, Roxana Voloșeniuc, Zook, Daria Jane, etc.

| Date beneficiari direcţi
    În total, peste 250 de persoane au participat direct la Gală, printre aceștia numărându-se:
- membri ai comunității LGBTQIA+
- aliați ai comunității, inclusiv o serie de vedete și influenceri
- membri ai corpului diplomatic
- reprezentanți ai societății civile
- jurnaliști
- reprezentanți ai mediului privat
- profesori universitari, studenți
- reprezentanți din Republica Moldova


| Activitati
    Principala activitate a proiectului a fost Gala Aliaților, cu tema Pink Skies. Gala a presupus, timp de mai multe ore, aducerea împreună a comunității LGBTQIA+ și a aliaților pentru a premia principalele realizări pentru comunitate în ultimii doi ani, precum și a discuta despre principalele teme relvante pentru comunitatea LGBTQIA+. Pe lângă decernarea de premii, evenimentul a presupus și o serie de momente artistice (concert de WRS/Andrei Ursu, moment de drag cu Vergine Santa Frida). În spațiul The Tent - Clubul Diplomatic Român au fost expuse și o serie de portrete cu drag queens din România și Republica Moldova. Organizația Gender Doc M, principala organizație LGBTQIA+ din Republica Moldova a fost de asemenea premiată pentru activitatea sa. Organizarea Galei a presupus eforturi de coordonare, outreach către aliați și comunitate, asigurarea prezenței invitaților din Republica Moldova, sesiuni de fotografie cu drag queens, asigurarea relației cu furnizorii, atragerea de resurse și coordonarea cu sponsorii, toate aceste activități de pregătire asigurând buna desfășurare a evenimentului.

| Rezultatele proiectului
    Rezultate: Peste 250 de persoane prezente la eveniment: inclusiv personalități din televiziune, media, societatea civilă, politicieni, influenceri și key opinion leaders. Silent auction: peste 100 de persoane care au licitat pentru cele 5 experiețe scoase la licitație, suma totală strânsă in cadrul evenimentului a fost de 15.000 lei, bani care au mers catre Fondul Solidaritatii MozaiQ, fond dedicat cazurilor din comunitate care au nevoie de ajutor imediat. Peste 500 de postari in social media de la eveniment Peste 60 de influenceri si vedete prezente la Gala Peste 50 de aparitii in presa post eveniment.

| Bugetul
    244 LEI

| Parteneri
    EEA Grants programul Active Citizens Fund implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, 2ActivePR, ChicChic, Ruvix, Black Sea Trust Fund, Elle, Prima TV, OK! Magazine, Vice

| Despre organizator
    MozaiQ este o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBTQIA+ din România. MozaiQ își propune să dezvolte comunitatea LGBTQIA+ din România prin solidaritate și încredere reciprocă, rezultate din activitățile sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și o atenție deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate: persoanele rome LGBTQIA+, persoanele trans, persoanele HIV+, lucrătorii sexuali, persoanele LGBTQIA+ aflate într-o situație socio-economică precară, etc

| Website proiect
    www.mozaiqlgbt.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes