close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Help HIRE - POT SINGUR SĂ AM UN JOB



| Organizator:
    Asociația Help Autism
| Sectiune:
    
| Problema de fond
    Sub 1% dintre adulții cu autism au un job în România. La nivelul european, procentul este de 10%. Companiile nu sunt încurajate să angajeze persoane cu dizabilități. Legea prevede cotă de angajare (4% de la 50+ angajați), companiile preferă să plătească lunar Fondul de solidaritate socială. Totuși, studiile arată că angajații cu autism performează cu până la 147% mai bine decât cei tipici, au etică profesională, sunt punctuali, loiali și rezistenți la taskuri repetitive. De asemenea, un studiu al Accenture din 2018 dovedește o corelație directă între deschiderea companiilor de a angaja persoane cu dizabilități și performanța acestora. Realitatea este că, în România, nici tinerii cu autism nu sunt pregătiți să devină angajați, nici companiile să fie incluzive.

| Scopul proiectului
    Help Autism își propune să crească procentul de angajabilitate în România de la 1 la 5% până în 2030.

În 2023, am testat metodologia urmărind:

- Pregătirea a 10 companii prin consultanță și training pentru accesibilizarea procesului de recrutare și a locului de muncă

- Pregătirea a 30 de tineri cu autism pentru a face față la interviu, recrutare, induction;

- Analiza legislației și a bunelor practici în relația privat-public într-o țară europeană cu nivel înalt de incluziune (Islanda) cu scopul îmbunătățirii legislației României pentru a crește gradul de interes al angajatoril


Help HIRE - POT SINGUR SĂ AM UN JOB Help HIRE - POT SINGUR SĂ AM UN JOB Help HIRE - POT SINGUR SĂ AM UN JOB

| Acoperire
    București, Ilfov

| Rezumat
    Pentru un tânăr cu autism, majoratul nu este motiv de sărbătoare. Pentru familia lui, este o condamnare la și mai mare izolare. A-ți începe viața de adult, a trăi pe picioarele tale, a-ți găsi un loc de muncă și un loc în comunitate sunt niște iluzii pentru tinerii cu autism din România. Sub 1% din persoanele cu autism au un job în România, în timp ce în Europa media de ocupare este de aprox 20%. Teama de a merge la un interviu (derivată din slabe abilități sociale caracteristice persoanelor cu autism), refuzurile din partea angajatorilor care se tem să abordeze problema, lipsa de abilității de “a te vinde”, lipsa acută de modele (“tineri ca mine care și-au găsit un job”) îi descurajează chiar și pe cei cu abilități înalte. Adesea, familiile lor nici nu mai încearcă să le găsească job, ci aplică pentru ajutor financiar/pensie de handicap.

Pe cealaltă parte, companiile nu sunt încurajate și susținute să ofere șanse la angajare persoanelor neurodivergente. Sistemul de cotă și lipsa beneficiilor pt susținerea retenției, dar și costurile mai ridicate de accesbilizare, descurajează și mediul privat să facă eforturi de creștere a șanselor de integrare pe piața muncii. Prin direcția Help HIRE pregătim companiile să devină medii incluzive, pregătim tinerii pentru primul job, facem matching între joburi și angajați, creăm prin advocacy premisele unui mediu încurajator pentru a crește piața muncii în România. Help Autism își propune să crească la 5% procentul de angajare a persoanelor cu TSA până în 2030. Cel mai valoros rezultat rămâne șansa pe care le-am oferit-o celor 3 tineri după experiențe eșuate de angajare: Oana s-a angajat la 31 de ani, Diana la 22 și Silviu la 20, ei și-au demonstrat că Pot Singur Să Am Un Job. Totodată am transformat 10 companii în org mai incluzive.


| Date beneficiari direcţi
    423 persoane angajate in cele 10 companii care au participat la sesiunile de pregătire

6 persoane cu autism au parcurs procesul de recrutare, dintre care 3 au deja un loc de munca, iar ceilalți 3 vor fi angajați în 2024

Echipă multidisciplinară formată din psiholog cu competențe de orientare în carieră, specialist resurse umane, responsabil advocacy și psiholog cercetător - toți pregătiți în incluziune și angajabilitate.


| Activitati
    În 2023, după o perioadă de testare internă a metodologiei:
A1. am creat Politica de incluziune după care se ghidează asociația Help Autism. Am devenit în primul rând, noi, ca asociația, un mediu incluziv.

A2. Am derulat cea mai consitentă parte din proiectul “Creșterea șanselor de angajare pentru tinerii cu TSA” finanțat în cadrul programului ACF România. Am testat practic metoda noastră în alte medii: am atras 10 companii de top cu care am trecut printr-un proces de transformare: training de conștientizare, accesibilizarea procesului de recrutare și identificarea pozițiilor potrivite. În paralel am pregătit 30 de tineri pe teme ca: CV-ul, interviul, competențe de folosire a computerului. Cu 4 dintre companii și 6 dintre tineri am trecut la următorul nivel – am făcut matching între poziția creată / accesibilizată în companie și tineri, i-am însoțit și susținut la interviu, am pregătit echipele din care vor face parte pentru a le cunoaște îndeaproape nevoile și competențele. 3 tineri au un loc de muncă alți 3 sunt acum în proces de angajare.

A3. am mers în schimb de experiență cu organizația Specialisterne din Islanda ce ne-a permis o radiografie comparativă pt a construi componenta de advocacy a programului.


| Rezultatele proiectului
    30 de tineri cu autism au trecut prin programe de training
10 companii au participat la programul de angajare a persoanelor cu autism și au marcat pași importanți în atingerea indicatorilor D&I / SDG. Acestea sunt: Orange Services, Yves Rocher, Emag, Accenture, Procter & Gamble, Connections Consult, Elicom, Mercury360.
6 persoane cu autism au trecut prin procesul de recrutare, 3 tineri au fost angajați, alți 3 tineri sunt angajați în 2024
1 raport de țară cuprinzând o analiză comprehensivă a cerințelor și provocărilor care stau în calea creșterii oportunităților de angajare pentru persoanele cu autism
1 politică de incluziune a fost realizată pentru propria organizație
1 studiu comparativ al legislației pe dizabilitate din România-Islanda
1 ghid de bune practici România-Islanda

Măsurăm impactul gesturilor noastre în vieți schimbate:
“M-am mutat singură după prima lună. E mult mai bine, am liniște și locul meu” Diana are 22 de ani și este intern la Orange Services de 5 luni. S-a relocat în București dintr-un oraș micuț și, cu ajutorul familiei, locuiește și se îngrijește singură.

“M-am angajat la 31 de ani. Îmi place să am salariu, să am cu ce să trăiesc.“ Oana lucrează în HELP Autism de 2 ani, colegii și organizația sunt reperul ei așa cum ne-au spus părinții.

Silviu a semnat contract pe perioadă nedeterminată și crede că “ies la pensie de la Yves Rocher”.

Poveștile lor se aud într-o miniserie de podcasturi lansate în martie 2024 și sperăm să devină sursă de speranță și curaj pentru alți tineri și companii.


| Parteneri
    Companii care au devenit incluzive: Orange Services, Yves Rocher, Emag, Accenture, Procter & Gamble, Connections Consult, Elicom, Mercury360 Organizații internaționale cu care am colaborat pentru a strânge know how: Specialisterne Iceland, PAGS (Belgia), Autism Europe (Belgia), Synapsis Foundation (Polonia), Babel Idiomas (Spania)

| Despre organizator
    Help Autism susține peste 3200 de copii și tineri diagnosticați cu autism din 2010 și a devenit cea mai mare organizație dedicată cauzei. Misiunea noastră este să ghidăm pașii lor de la evaluare și diagnostic la terapie, de la integrare școlară la tranziția spre viața de adult. Suntem alături de familiile lor la fiecare pas, cu fiecare nevoie. Visăm și luptăm pentru ei, construim pentru noi o România care îmbrățișează mințile diverse cu inimi deschise.

| Website proiect
    https://helpautism.ro/ce-facem/help-hire



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes